The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Χωρίς κατηγορία

Τούρτα ωδή στο φουντούκι Χρόνια πολλά – An ode to hazelnut! Happy nameday

P5201453

Λένια: Γεια χαρά σε όλους! Σήμερα γιορτάζω την ονομαστική μου γιορτή και θα σας κεράσω μια φανταστική τούρτα που ετοίμασα με την αδερφούλα μου, τη Μανουσίνα!Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την νοστιμιά της! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Να μας χαίρονταιJ Πολλά φιλιά από την ηλιόλουστη Ζακυνθούλα μου!

 
manousina:  Έχει τον κόπο της αλλά αξίζει…..
Χρόνια πολλά αντρούλη μου, αδερφούλα μου, κουνιαδούλα μου, ανηψάκια μου, γιαγιάκα μου, φίλοι μου, χρόνια πολλά στην μισή  Ελλάδα…
Υλικά:
για την βάση:
110 γρ. φουντούκια
100 γρ. coco pops
120 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
150 γρ.  nutella
για την πραλίνα φουντουκιού:
300 γρ. φουντούκια
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
για την μους πραλίνας-σοκολάτας:
150 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
230 γρ. πραλίνα φουντουκιού
380 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 
για την επικάλυψη:
200 γρ. nutella
130 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
 
για την βάση:
Βάζω τα φουντούκια στο φούρνο (σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή σε φόρμα σιλικόνης) και τα ψήνω στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, τα ξεφλουδίζω και τα τρίβω στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Λιώνω σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα μαζί με την νουτέλα και τα αφήνω λίγο να κρυώσουν. Προσθέτω μέσα στις λιωμένες σοκολάτες το τριμμένο φουντούκι, ανακατεύω και προσθέτω τα coco pops. Ανακατεύω απαλά μέχρι να καλυφθούν τα coco pops από την σοκολάτα.
Παίρνω μια πιατέλα, βάζω μια λαδόκολλα και το τσέρκυ από πάνω, απλώνω το μείγμα της βάσης μέσα στο τσέρκυ. Το σκεπάζω και το βάζω στο ψυγείο.
 
για την πραλίνα φουντουκιού: (Γλυκιές Ιστορίες , τεύχος 6,Στέλιος Παρλιάρος )
Ζεσταίνω τα φουντούκια (είτε σε ένα ταψί στο φούρνο είτε σε ένα πλαστικό μπωλ στο φούρνο μικροκυμάτων) Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνω λίγη-λίγη την ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει όλη και να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Ρίχνω στην  κατσαρόλα τα ζεστά φουντούκια και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Προσέχω να μην τα αφήσω πολλή ώρα στην φωτιά γιατί η καραμέλα θα πικρίσει. Τα απλώνω σε μια λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν τα σπάω σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνω στο κάδο του μπλέντερ. Τα πολτοποιώ πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα (δεν σταματάμε όταν γίνουν σκόνη αλλά όταν γίνουν μια πηχτή καραμελένια κρέμα).
για την μους πραλίνας σοκολάτας: (τούρτα Πραλίνα Master chef Στέλιος Παρλιάρος)
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Στην συνέχεια προσθέτω την πραλίνα και ανακατεύω καλά. Ανακατεύω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι). Μέσα στο μείγμα λιωμένη κουβερτούρα-πραλίνα προσθέτω την χτυπημένη κρέμα γάλακτος με απαλές κινήσεις.
Ρίχνω την μους πάνω από την βάση μου, σκεπάζω και το βάζω πάλι στο ψυγείο. Μετά από 2-3 ώρες φτιάχνω την κρέμα για την επικάλυψη.
για την επικάλυψη:
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, όταν ζεσταθεί την ρίχνω πάνω στην νουτέλα και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί. Προσθέτω και μια κουταλιά μέλι και ανακατεύω. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Βγάζω την τούρτα από το τσέρκυ, την βάζω πάνω σε σχάρα και την περιχύνω με την επικάλυψη. Το βάζω πάλι σκεπασμένο στο ψυγείο.
Μετά από 2 ωρίτσες θα έχει κρυώσει και η επικάλυψη (δεν γίνεται πολύ πηχτή). Διακοσμείτε την τούρτα σας και απολαύστε την.

 

manousina: It is not easy to make but its palatable taste will make up for the effort…..
Today we celebrate the nameday of my husband, my sister, my niece, my nephew, my grandmother and half of the Greek population! I wish the best to all of them!
Lenia: Hello everybody! Today is my nameday, so I prepared a sensational treat just for you with my sister Manousina! There are no words to describe how delicious it is! Do try to make it and you will remember my words! Kisses from my sunny Zakinthos!
Ingredients:
For the hazelnut crust:
110 gr. hazelnuts
100 gr. Crisp rice cereal
120 gr. Dark bitter sweet chocolate (55% cocoa content)
150 gr.  nutella
For the hazelnut praline:
300 gr. hazelnuts
150 gr. granulated sugar
For the praline-chocolate mousse:
150 gr. Dark bitter sweet chocolate (55% cocoa content)
230 gr.. hazelnut praline
380 gr. Whipping cream( 35% )
For the frosting:
200 gr. nutella
130 gr. Whipping cream( 35% )
1 Tbsp honey
Directions:
For the hazelnut crust:
Place hazelnuts on a baking tray covered with a baking sheet or a silicon baking tray and toast at 200 ˚ for 10 minutes. Peel them and grind them in a blender until polverized. Melt chocolate over hot water or in microwave along with nutella and let cool. Add ground hazelnut, stir and then add cereal. Stir softly until cereal is covered by chocolate.
Place a baking sheet on a platter, put a springform tin above it, spread the mixture in it. Cover and refrigerate.
The frosting will be cool after two hours (it will not be very thick). Garnish as you wish and enjoy !!!
For the hazelnut praline(“Sweet stories” by S. Parliaros” )
Heat hazelnuts (in a baking tray in the oven or in a plastic bowl in microwave). Heat a non stick frying pan. When hot, add sugar gradually until deep golden brown and caramelized. Place hot hazelnuts in a saucepan and stir quickly. See that they get all covered by sugar. Don’t let them on heat for a long time, because they will get bitter. Scatter them on a baking sheet or a silicon surface and let cool. Break them in large pieces and polverise them in a food processor until you get a thick caramelized cream.
For the hazelnut-chocolate mousse(by S.Parliaros)
Melt chocolate over hot water or in microwave. Then add praline and stir well. In a food processor beat whipping cream until stiff. Incorporate the whipping cream in the mixture of melted chocolate and praline. Stir softly.
Pour mousse on the hazelunt crust, cover and refrigerate. After 2-3 hoursprepare frosting.
For the frosting:
Heat whipping cream.When hot, pour it over nutella and mix well. Add 1 Tbspof honey and stir. Let the mixture cool.
Remove cake from springform tin, place it on a rack and coat it with frosting.Cover and refrigerate.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 46 times, 1 visits today)

59 Comment

  1. Χρόνια Πολλά Λένια! Να σε χαίρονται και να χαίρεσαι όσους αγαπάς!
    Η τούρτα δείχνει τέλεια! Κέρασμα αντάξιο των ικανοτήτων σου!

  2. This sounds wonderful. I’ve saved the recipe to make for my husband. It sounds delicious. I love praline and we live in hazelnut country so this would be a perfect fit for my table. I hope you have a great day. Blessings…Mary

  3. Χρόνια πολλάαααα!
    Χρόνια πολλά Λένια, Μανουσίνα να χαίρεσαι τον αντρούλη σου, την αδελφούλα σου και όλους τους αγαπημένους σου που γιορτάζουν!!
    Η τούρτα είναι πραγματικά υπερπαραγωγή!
    Φιλιά πολλά!

  4. Χρόνια πολλά Λένια! Μανουσίνα να χαίρεσαι την αδελφούλα σου κι όλους τους δικούς σου που γιορτάζουν…όσο για την τούρτα, εεεεε αυτή είναι κόλαση και θα την φτιάξω μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται!!! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!!
    Πολλά φιλιά κι ευχαριστώ για το κέρασμα… όχι που δεν θα έπαιρνα ένα κομμάτι.

  5. Τις θερμές μου ευχές κορίτσια, να περνάτε πάντα υπέροχα!
    Η τούρτα είναι η αποθέωση του φουντουκιού και της σοκολάτας, γιορταστική με τα όλα της!!
    Φαίνεται να έχει κάνει καλή εντύπωση στο τετράποδο κουκλί της φωτο! 🙂

  6. Υπερπαραγωγή η τούρτα σας κορίτσια! Πανέμορφη!
    Χρόνια πολλά Λένια, να είσαι πάντα γερή και ευτυχισμένη! Μανουσίνα να χαίρεσαι όλους τους αγαπημένους σου που γιορτάζουν!

  7. Χρόνια πολλά Λένια, να είσαι παντα χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Να σε χαίρονται όλοι.
    Το γλυκό τέλειο, καταπληκτικό. Και από γεύση φαντάζομαι ακόμα πιο τέλειο.
    Και του χρόνου με υγεία
    Φιλιά

  8. Χρόνια σου πολλά Λένια μου!!!!!
    Υπέροχη η τούρτα σου
    Δε θέλω πολλά, εκείνο το κομματάκι στην τελευταία φωτο.
    Μανουσίνα μου να τη χαίρεσαι την αδελφούλα σου
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

  9. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑΚΙ…ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΟΥ…ΦΙΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ!!!

  10. Να σε χαίρονται τα αγαπημένα σου άτομα!!!
    Έχω φτιάξει την τούρτα “πραλίνα” του Παρλιάρου από το master chef τρεις φορές τώρα… Η τούρτα όντως “τα σπάει”…. δεν έχω ξαναφάει πιο νόστιμη, εδώ βλέπω μια παραλλαγή που φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα… θα την δοκιμάσω σύντομα!!

  11. @Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις όμορφες ευχές σας!Να είστε όλοι καλά!

    @I warmly thank you for your wishes!God bless you all!

    @Ringrazio tutte voi per gli auguri!Che Dio vi benedica!

  12. Αμάν Παναγία μου!!! Και πεθαίνω για φουντούκια γενικώς!! Χρόνια πολλά και καλώς σε βρήκα! Ή μάλλον, καλώς με βρήκε η αδερφούλα σου και έτσι σας ανακάλυψα οικογενειακώς!! Μπράβο σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *