Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα θα σας παρουσιάσω την καλύτερη εκδοχή ενός αγαπημένου λαδερού της ελληνικής κουζίνας, του μπριάμ. Σας είχα δώσει συνταγή για αυτό το φαγάκι πριν χρόνια (δείτε εδώ) και μάλιστα είχα φτιάξει και λεμονάτη εκδοχή (δείτε εδώ), όμως αυτή που σας παρουσιάζω σήμερα είναι μακράν καλύτερη! Τρώγοντας πρόσφατα στο αγαπημένο μας Porto Kaminia κατενθουσιάστηκα με το μπριάμ που έφαγα. Ήταν όνειρο, πολύ μεστό γεύσης, μάλιστα νόμιζα ότι ήταν περασμένα τα λαχανικά στο τηγάνι για να γίνουν τόσο νόστιμα. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν η γλυκιά χρυσοχέρα μαγείρισσα του μαγαζιού, Μαρία, μου είπε πως δεν είχαν τηγανιστεί καθόλου τα λαχανικά κι ότι το μυστικό της επιτυχίας για το τέλειο μπριάμ είναι το ελάχιστο νερό. Μάλιστα στην δική μου εκδοχή δεν έβαλα καθόλου νερό, παρά μόνο φρέσκια τριμμένη ντομάτα. Το φαγάκι έγινε πραγματικά υπέροχο και από τούδε και στο εξής θα το μαγειρεύω μόνο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης έβαλα δυόσμο και το απογείωσε! Σας προτρέπω να δοκιμάσετε κι εσείς αυτό το τέλειο μπριάμ. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε!
Φιλιά πολλά από το νησάκι μας! Μουάτς!
Υλικά για 4-5 μερίδες:
600 γρ.πατάτες σε ροδέλες
200 γρ. πιπεριές, ψιλοκομμένες
250 γρ. κολοκύθι σε ροδέλες
300 γρ. μελιτζάνα, ψιλοκομμένες
300 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
150 γρ. καρότο, μισό τριμμένο, μισό σε ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1200 γρ. τριμμένη ντομάτα
70 γρ. πελτές ντομάτας
δυόσμος ψιλοκομμένος
14 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Δεν υπάρχει πιο απλή εκτέλεση! Σημειωτέον χρησιμοποίησα το βαθύ ταψί του φούρνου. Βάζω μέσα όλα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνω. Σε ένα μπολ ανακατεύω την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και το λάδι. Περιχύνω τα λαχανικά μου και ανακατεύω να πάει παντού το υγρό μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα και μετά για 10 λεπτά στον αέρα για να ξεροψηθεί λίγο. Καλή σας απόλαυση!
1 Comment