Καλημερούδια και καλό μήνα, γλυκά μου πλάσματα! Ελπίζω να περνάτε καλά. Εμείς, όπως σας έγραψα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήμασταν άτυχοι φέτος…Ο κόβιντ μας στέρησε τις φετινές μας διακοπές…Κόλλησα πρώτα εγώ, μετά ο Κωστής και στο τέλος ο Δημητράκης με αποτέλεσμα να ακυρώσουμε τις διακοπές μας…Το περάσαμε για 2 μέρες βαριά με πυρετό πολύ και κόπωση απίστευτη…Αδυνατώ ακόμα να πιστέψω ότι δεν κόλλησα στο σχολείο τόσο καιρό με τόσα κρούσματα και βρήκα να κολλήσω λίγο πριν φύγουμε για διακοπές! Πόσο πιθανό! Τέλος πάντων, επειδή υπάρχουν και πολύ χειρότερα και είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, σκέφτομαι ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα κι ότι μπορώ να περάσω καλά και στο νησί. Βέβαια, να ξέρετε ότι για τους ντόπιους η Ζάκυνθος γίνεται ανυπόφορη το καλοκαίρι. Δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί τόσους πολλούς τουρίστες κι εμείς δεινοπαθούμε…Να φανταστείτε στην χώρα δεν κατεβαίνουμε σχεδόν ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά μόνο για σούπερ μάρκετ κι αυτό συγκεκριμένες ώρες που δεν έχει κίνηση…
Αρκετά με την πολυλογία μου! Ας περάσουμε στη συνταγούλα μας τώρα, για την οποία είμαι ενθουσιασμένη! Σήμερα θα φτιάξουμε σπιτικά vegan λουκάνικα από φασόλια-καρύδια-βρώμη! Είναι νοστιμότατα, θρεπτικότατα και εγκεκριμένα από τον Δημητράκη μας! Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από εδώ, αλλά με μια σημαντική αλλαγή στο μαγείρεμα. Η Ela προτείνει να τυλίξουμε κάθε λουκάνικο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και να τα μαγειρέψουμε για 35 λεπτά στον ατμό. Κατόπιν τα ψήνει σε σχαροτήγανο κι από τις δύο πλευρές. Επειδή όμως θεωρώ άκρως αντιοικολογικό αυτόν τον τρόπο, εγώ τα έψησα απευθείας στο σχαροτήγανο κι έγιναν υπέροχα χωρίς να διαφέρουν από αυτά της ela (δοκίμασα και τη δικιά της μέθοδο). Επίσης έψησα και μερικά στον φούρνο, αλλά στέγνωσαν, οπότε προτείνω ασυζητητί την μέθοδο του σχαροτήγανου! Τα βάλαμε σε πιτούλες με μουχαμάρα και ντομάτα κι ήταν συγκλονιστικά! Δοκιμάστε αυτά τα σπιτικά vegan λουκάνικα και θα ενθουσιαστείτε! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα! Μουάτς!
Yλικά για 18 λουκάνικα:
540 γρ. βρασμένα φασόλια
180 γρ. βρώμη
120 γρ. καρύδια
120 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κ.σ. λιναρόσπορος+6 κ.σ. νερό
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
4 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
από 1 κ.γ. ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, κύμινο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πολτοποιώ όλα τα υλικά στο μπλέντερ προσέχοντας να μην γίνουν νια νια. Βάζω την ζύμη 10 λεπτά στο ψυγείο. Κατόπιν την χωρίζω σε μεριδούλες ισομεγέθεις (65γρ περίπου) και τις πλάθω σε σχήμα μακρόστενο. Τοποθετώ τα λουκάνικα σε πιατέλα με λαδόκολλα και τα βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα. Κατόπιν, όπως γράφω και πιο πάνω, τα ψήνω στο σχαροτήγανο για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές. Εναλλακτικά τα ψήνω στον φούρνο, αλλά στεγνώνουν, οπότε δεν τον προτιμώ. Η μέθοδος του τυλίγματος σε λαδόκολλα-αλουμινόχαρτο και προ-βρασίματος στον ατμό απορρίπτεται ως αντιοικολογική, χρονοβόρα και βαρετή! Καλή σας απόλαυση!
Καλησπέρα σας, στο σχαροτηγανο βάζετε και λάδι για να τα ψήσετε; Επίσης στο φούρνο πόση ώρα θέλουν και σε τι ρύθμιση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Θένια μου, ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Στο σχαροτήγανο βάζω λίγο λάδι, δεν χρειάζεται πολύ (τουλάχιστον στο δικό μου). Στον φούρνο τα ψήνω στους 180C σε αντιστάσεις ώσπου να ροδίσουν από την μια πλευρά. Μετά τα γυρνάω κι από την άλλη για να πάρουν κι εκεί χρώμα. Πολλά φιλιά!
Ιδιαίτερα και πολύ γρήγορα .θα τα προτιμήσω αλλά μάλλον θα βάλω φυστίκια έναντι του καρυδιού μάλλον .ένεκα στομάχι βλέπεις χεχε
Περιμένω εντυπώσεις, αν τα φτιάξεις!
Φαίνονται τέλεια! Μπορώ να τα διατηρήσω στην κατάψυξη (πριν τα ψήσω) ;
Και μια ακόμα ερώτηση: Φασόλια οποιαδήποτε είδους;
Ευχαριστώ!
Καλημέρα σας! Πολύ ωραία δείχνει η συνταγή. Ήθελα να ρωτήσω τα βρασμένα φασόλια σε πόσα γραμμάρια άβραστα αντιστοιχούν? Για να ξέρω να υπολογίσω πόση ποσότητα να βράσω. Επίσης το καρύδι μπορούμε να το παραλείψουμε? Ευχαριστώ πολύ!
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, Λενάκι μου! Περίπου 300 γρ. άβραστα είναι. Το καρύδι ίσως θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις με ηλιόσπορο ή αμύγδαλο. Φιλιά πολλά από το νησί!
Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω εάν τα λουκάνικα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση. Ευχαριστώ
Μαρινάκι μου, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά γιατί όχι; Όμως μετά αυτά δεν θα μπορείς να τα κάνεις σε σχαροτήγανο, παρά μόνο στον φούρνο που δεν το συνιστώ, γιατί γίνονται πιο στεγνά. Ωστόσο, ψημένα θα μπορούσες να τα καταψύξεις.
Φιλιά πολλά!