Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα επιτέλους σας παρουσιάζω μια από τις συνταγές που αγαπάμε πολύ οικογενειακώς, την οποία ήθελα εδώ και πολύ καιρό να μοιραστώ μαζί σας! Θα κάνουμε λοιπόν σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο. Το αγοραστό φύλλο είναι μια λύση ανάγκης, όταν δεν υπάρχει χρόνος. Η διαδικασία του χειροποίητου φύλλου μπορεί να είναι χρονοβόρα, το αποτέλεσμα ωστόσο σε ανταμείβει και με το παραπάνω! Φυσικά το φύλλο κλασικά το ανοίγει ο Κωστής που έχει ταλέντο στις ζύμες, εγώ φτιάχνω μόνο την γέμιση! Διατηρείται καλά στο ψυγείο, εγώ μάλιστα την τρώω ακόμα και παγωμένη! Η πιτούλα μας είναι vegan και τυρένια γεύση της δίνει αυτό το μαγικό υλικό που λέγεται διατροφική μαγιά! Άλλες πίτες που θα λατρέψετε είναι αυτή η ωραιότατη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο και αυτή η ελιόπιτα. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την υπέροχη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο! Περιμένω τις εντυπώσεις σας.
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε! Μουάτς!
Υλικά:
για το φύλλο
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
15 γρ. ξύδι
250 γρ. νερό χλιαρό
για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
200 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
130 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. διατροφική μαγιά
μπόλικο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω σταδιακά το νερό, το ξύδι και το λάδι. Η ζύμη που προκύπτει σε μπάλα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια περίπου ώρα. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και μόλις κάψει, προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτω και το σπανάκι. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτω διατροφική μαγιά. Αφήνω την γέμιση να κρυώσει. Ζυμώνω εκ νέου για 5 λεπτά την ζύμη σε τραπέζι και την ανοίγω σε μεγάλο κορδόνι με την βοήθεια αλευριού. Χωρίζω το κορδόνι στην μέσηκαι το κάθε κομμάτι που προκύπτει σε 4 ίσα μέρη. Προκύπτουν 8 κομμάτια ζύμης, τα οποία πλάθω σε μικρές μπάλες. Εν συνεχεία ξεκινώντας από την μπάλα ζύμης που έχει φτιαχτεί πρώτα, ανοίγω σε μικρή πίτα μήκους 20cm και πλάτους 10cm περίπου. Τις στοιβάζω την μια πάνω στην άλλη σε δυο στοίβες, αλείφοντας με λάδι την κάθε πίτα εκτός από την τελευταία . Η πρώτη στοίβα θα έχει πέντε πίτες και η δεύτερη τρείς. Παίρνω την στοίβα με τις 5 πίτες και την ανοίγω στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου (42*38). Στρώνω στο ταψί λαδόκολλα. από πάνω τοποθετώ τη ζύμη που μόλις έχω ανοίξει. Απλώνω την κρύα γέμιση πάνω στο φύλλο και την ισιώνω με ένα κουτάλι. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω την ζύμη που αποτελείται από τα υπόλοιπα 3 φύλλα και την βάζω από πάνω. Κλείνω τις άκρες, αλείφω με λάδι την επιφάνεια και χαράσσω την πίτα σε κομμάτια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. χρησιμοποιώ κατεψυγμένο σπανάκι γιατί είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στην κατάψυξή μου και έτοιμο για μαγείρεμα, οπότε γλιτώνω το χρόνο να το καθαρίσω και να το πλύνω.
2 Comment