Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα σας έχουμε μια μικρή γλυκιά αμαρτία που θα κλείσει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο δείπνο σας! Τα γιορτινά τραπέζια είναι συνήθως πλουσιοπάροχα και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς που μας πολιορκούν! Οπότε καλό είναι το γλυκό που θα κλείσει ένα τέτοιο γεύμα να είναι μικρό κι όχι πολύ βαρύ για να αφήσει μια γλυκιά γεύση στο στόμα κι όχι μια δυσφορία στο στομάχι…Αυτό το γλυκάκι που λέτε φτιάξαμε με τον Κωστή για πρωτοχρονιάτικο δείπνο κι ήταν πραγματικά υπέροχο! Σοκολατένιες φωλιές από κανταΐφι ελαφρώς σιροπιασμένες! Ένα γλυκάκι ντελικάτο, όχι πολύ βαρύ, ωστόσο μεστό γεύσης και ευπαρουσίαστο. Στέκεται πολύ ωραία σε γιορτινά τραπέζια. Αν αγαπάτε τα γλυκά σε φωλιές, δείτε και αυτές τις φωλιές με κρέμα μπουγάτσας.
Αυτά προς το παρόν! Δεν σας χαιρετάμε ακόμη, αφού θα ακολουθήσει άλλη μια ανάρτηση πριν την εκπνοή αυτής της αλλόκοτης χρονιάς. Φιλιά πολλά από το νησάκι μας!
Υλικά για 12 φωλιές:
250 γρ. κανταΐφι
100+10 γρ.vegan μαργαρίνη
1 φλ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
200 γρ. vegan σοκολάτα κομματιασμένη
185 γρ. γάλα καρύδας παγωμένο αποβραδίς στο ψυγείο
1+1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
25 γρ. καρύδι
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό, την ζάχαρη και 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα για να φτιάξω το σιρόπι. Αφού αρχίζει να βράζει, μετράω 5 λεπτά και μετά αποσύρω από την φωτιά. Το αφήνω στην άκρη. Αφού αποψύξω το φύλλο, το βάζω σε ένα ταψί και το αφρατεύω με τα χέρια μου ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες. Το περιχύνω με 100 γρ. λιωμένο βούτυρο και το δουλεύω ξανά με τα χέρια. Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο 12 θήκες μάφιν και μοιράζω το κανταΐφι. Προσπαθώ να φτιάξω φωλίτσες. Ψήνω για περίπου 30 λεπτά στους 170C ώσπου να χρυσίσουν. Ρίχνω το κρύο σιρόπι στις ζεστές φωλιές με ένα κουταλάκι. Τις αφήνω για μισή ώρα ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι. Κατόπιν λιώνω σε μπεναμαρί τη σοκολάτα. Όταν λιώσει, την αποσύρω από την φωτιά, ρίχνω την παχιά κρέμα από το γάλα καρύδας που βρίσκεται στο πάνω μέρος της κονσέρβας (δεν βάζω το υγρό), ανακατεύω καλά με μια μαρίζ και τέλος προσθέτω την άλλη κουταλιά από το εκχύλισμα. Σκεπάζω και την βάζω στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά ώσπου να αρχίσει να σφίγγει. Μην την ξεχάσετε, γιατί γίνεται στόκος. Την βάζω σε ένα κορνέ και την μοιράζω στις φωλιές. Πασπαλίζω με τριμμένο καρυδάκι. Καλή σας απόλαυση!