For the recipe in English click here
Τον τελευταίο καιρό (νομίζω από τότε που έμαθα πως είμαι έγκυος) άρχισα να προσέχω ακόμα περισσότερο τη διατροφή μου κ κυρίως να διαβάζω εξονυχιστικά τις ετικέτες των προιόντων που αγοράζω στο super market. Κατέληξα λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: τρόφιμα που θεωρούσα υγιεινά είναι ΤΙΓΚΑ στη ζάχαρη! Π.χ. μπάρες κ δημητριακά που προωθούνται ως ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους έχουν γύρω στα 20 γρ. ζάχαρη ανά 100 γρ.!!! Έλεος! Οπότε έκοψα τα αγοραστά κ πια φτιάχνω αποκλειστικά τα δικά μου. Να ξέρω τι τρώω κ τι δίνω στο σποράκι που κουράζεται εκεί μέσα στην κοιλιά μου από το πολύ κολύμπι! 🙂
Οπότε αποφάσισα να φτιάξω μια γκρανόλα. Παλιότερα είχα κάνει αυτή τη γκρανόλα αμυγδάλου με καρύδα κ σοκολάτα κ είχα ξετρελαθεί. Αυτή τη φορά επέλεξα μια συνταγή από το thevegan8 κ την προσάρμοσα ελαφριά. Νόστιμη, υγιεινή, τραγανιστή, ταιριάζει με γάλα, γιαούρτι, για Topping σε smoothies κ ακολουθεί σύντομα κ γλυκάκι που θα σας δείξω πώς την αξιοποίησα!
Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά για 4 φλιτζάνια:
2 φλ. ολόκληρες νιφάδες βρώμης (προαιρετικά χωρίς γλουτένη)
1/4 φλ. κακάο
1/4 φλ. βούτυρο αμυγδάλου
1/4 φλ. σταγόνες σοκολάτας vegan
1/3 φλ. ωμά αμύγδαλα-φουντούκια, χοντροκοπανισμένα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 φλ. + 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1/2 κ.σ. μελάσα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω τη βρώμη με το κακάο, τις σταγόνες σοκολάτας, το αλάτι, τα ξηροκάρπια. Σε άλλο ανακατεύω το βούτυρο (να είναι ζεσταμένο για να μπορεί να αναμειχθεί) με το σιρόπι αγαύης κ τη μελάσα. Ενώνω τα δύο μείγματα κ τα ανακατεύω καλά. Σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα απλώνω το τη γκρανόλα κ την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 15 λεπτά κ μετά τα ανακατεύω για να ψηθεί κι από την άλλη μεριά για 5 λεπτά. Προσοχή μην σας καεί, να τσεκάρετε στην πορεία! Τη βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει, την αποθηκεύω σε αεροστεγή βαζάκια(η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο βάζο κ το μικρό της φωτογραφίας). Καλή σας απόλαυση!
τέλεια!!!
είναι τόσο εύκολο να τα φτιάχνουμε μόνοι μας όλα αυτά.. γιατί να τρώμε τα έτοιμα..
συμφωνώ απόλυτα!
ΧΧ
Ain’t homemade granola the BEST?!
Γειά σας. Μπορεί η ίδια συνταγή να γίνει μπάρες για τα παιδιά στο σχολείο;
Καλημέρα, Χριστινάκι! Έτσι όπως είναι η συνταγή όχι, δεν θα μπορούσε να γίνει μπάρες, γιατί δεν έχει συνεκτικά υλικά. Για μπάρες ρίξε μια ματιά στους συνδέσμους
https://theveggiesisters.gr/mpares-xoris-zaxari/
https://theveggiesisters.gr/dried-fruit-nut-bars/
https://theveggiesisters.gr/protein-bars/
(εδώ παράλειψε την πρωτεινη)
Φιλάκια πολλά!
καλησπερα..θα μπορουσε το σιροπι αγαυης ή/και η μελασα να αντικατασταθει με χαρουπομελο, μελι η κατι αλλο??η ειναι πολυ ρευστα??και αν ναι σε τι ποσοτητες??
Καλώς την Βιργινία! Χαρουπόμελο δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, με μέλι θα μπορούσες να αντικαταστήσεις την αγαύη σε ίδια ποσότητα! Την μελάσα μπρείς να την παραλείψεις. Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!!!!
Γεια σας!! Φαινεταιι τελειο!!
Υπάρχει βρωμη χωρις γλουτενη στην Ελλαδα?? και αν ναι, που μπορω να βρω? 🙂
Ναι, Ειρηνάκι. Υπάρχουν σε καταστήματα με βιολογικά. (π.χ. μάρκας Bauckhof)
Φιλάκια πολλά!