Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Το ριζότο είναι ένα υπέροχο φαγάκι που γίνεται γρήγορα, απλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να είσαι πάνω από το τηγάνι μέχρι να μαγειρευτεί. Μικρή θυσία για ένα τόσο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα, δεν νομίζετε; Το αγαπημένο μου είναι μακράν αυτό που θα μαγειρέψουμε σήμερα: ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια! Είναι απορίας άξιο το πώς με ελάχιστα υλικά μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιάτο τόσο πολύ νόστιμο. Τα αποξηραμένα μανιτάρια τα λατρεύω για το μεθυστικό άρωμά τους, πραγματικά μεταμορφώνουν το ταπεινό ρυζάκι και το κάνουν λιχουδιά! Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας ριζότο;
Αν αγαπάτε το ριζότο, τότε κοιτάξτε και αυτό εδώ το ριζότο λαχανικών με σαφράν! Απλά απίθανο και αυτό, αν και για να είμαι ειλικρινής για μένα το καλύτερο είναι το ριζότο με τα αποξηραμένα μανιτάρια! Πολλά φιλιά και καλά μαγειρέματα!
Υλικά για 3 μερίδες:
300 γρ. ρύζι αρμπόριο (ειδικό για ριζότο)
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
230 γρ. λευκό κρασί
150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
φρέσκια ρίγανη
3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα μανιτάρια στο κρασί για λίγες ώρες προκειμένου να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Κατόπιν τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω. Το κρασί δεν το πετώ, αλλά το σουρώνω και το αφήνω στην άκρη για να το χρησιμοποιήσω σε λίγ0. Σε ένα τηγάνι βάζω το λαδάκι και σωτάρω για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου δύο λεπτά). Ρίχνω το ρύζι και την ρίγανη και ανακατεύω μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω μια κουτάλα ζεστό νερό. Περιμένω μέχρι να σωθεί το νερό μέχρι την επόμενη κουτάλα και ανακατεύω τακτικά. Μετά από 5 λεπτά ρίχνω και τα μανιτάρια. Συνεχίζω μέχρι να μαλακώσει το ρυζάκι και να αποκτήσει μια υπέροχη κρεμώδη υφή. Μην το παραβράσετε! Θέλουμε να κρατάει στο δόντι (al dente) και να μην είναι στεγνό. Συνολικά έριξα 800ml νερό. Στο τέλος αλατοπιπερώνω και προσθέτω την διατροφική μαγιά και ανακατεύω. Σερβίρεται ζεστό. Αν θέλετε να το απογειώσετε, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ταιριάζει απίστευτα! Καλή σας όρεξη!
Μμμ το ριζότο με μανιτάρια μου αρέσει περισσότερο απο όλα τα ριζότο. Και με το σκόρδο στα υλικά ,πρεπει να ειναι πολύ αρωματικο!Μπραβο!
ça a l’air appétissant et délicieux bravo
bonne soirée
Μακράν λατρεμένο το ριζότο με τα πορτσίνι!!! Καταπληκτικό πιάτο μας φιλεύεις!!
Really delicious dear! This risotto is wonderful 🙂
Ohhh una delicia apetitosa Lenia me gusta,abrazos y saludos.
Your porcini risotto looks wonderful. Yum!
I really love love risottos. I can’t choose my favourite because I like them all. Besos.
Me too a fan of risotto. Yours looks very tasty, Lenia.
Love mushroom risotto, almost my favorite:)
It looks perfectly delicious!
Un risotto pleine de saveurs. J’aime beaucoup cette version.
A bientôt
mi piace molto il risotto e con i porcini è il massimo !Un abbraccio..
I addet a few petals Kozani crocus at the last 5 minutes ..
η προσθήκη λίγου κρόκου Κοζάνης προς το τέλος αρωματίζει ανάλογα ..