Αυτό το ψωμάκι το είχα βρει εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν είχα βρει την ευκαιρία να το φτιάξω. Η ευκαιρία βρέθηκε, το ψωμί ψήθηκε και βγήκε υπέροχο, πολύ αρωματικό και νόστιμο.
Υλικά
1 φλ. βραστές πατάτες (3 πατάτες) (βρασμένες σε νερό με 2 κλωνάρια δεντρολίβανο)
1φλ. νερό από αυτό μέσα στο οποίο έβρασαν οι πατάτες- αφήστε το να κρυώσει
20γρ μαγιά
1 κγ ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο λιωμένο
¼ φλ. ελαιόλαδο
3 κσ ζάχαρη (εγώ έβαλα 1,5κσ)
2 αυγά
2 κγ αλάτι
1 κσ ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 φλ. Pecorino ( εγώ έβαλα 1/2 παρμεζάνα και 1 1/2 γραβιέρα Κρήτης)
6-7 φλ. αλεύρι
Εκτέλεση
Ανακατεύω την μαγιά με 1 κσ ζάχαρη και το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες, προσοχή, να έχει κρυώσει το νερό για να μην κάψετε την μαγιά και δεν φουσκώσει το ψωμί, εμένα δεν είχε κρυώσει καλά και έτσι δεν μου φούσκωσε πολύ, τα ανακατεύω και τα αφήνω στην άκρη για πέντε λεπτά.
Ανακατεύω σε ένα μπωλ τις πατάτες, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το δεντρολίβανο και το τυρί και τα ανακατεύω καλά.
Σε αυτό το μείγμα προσθέτω το μείγμα με την μαγιά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζω το ζυμαράκι μου και το αφήνω να ξεκουραστεί για 45 -60 λεπτά. Στην συνέχεια χωρίζω την ζύμη μου στα δύο και φτιάχνω δυο καρβελάκια. Ψήστε τα πάνω σε λαδόκολλα ή φόρμα σιλικόνης. Κάνω χαρακιές πάνω στο ζυμάρι, αν θέλω προσθέτω σουσάμι και λίγο παρμεζάνα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (στον φούρνο μου χρειάστηκε 45 λεπτά). Αφήστε το να κρυώσει πριν το φάτε.
Πηγή Simply Delicious
I have been meaning to make this bread for a long time and I have finally got to bake it! It is a really delicious bread and aromatic since it is scented with rosemary. Storm in your kitchen to bake it! You won’t be disappointed!
Ιngredients
1 cup cooked potatoes (cook with 2 sprigs of rosemary and reserve 1 cup of cooking water), cooled to room temperature
2x 10g (0.35 ounces) sachets yeast
1 teaspoon sugar
½ cup butter, melted
¼ cup olive oil
3 tablespoons sugar
2 eggs
2 teaspoons salt
1 tablespoon freshly chopped rosemary
2 cups finely grated Pecorino
6-7 cups flour
Directions
Combine the reserved cooking water (from the potatoes) with the yeast and 1 teaspoon sugar, mix and allow to stand for 5 minutes until frothy.
In a separate bowl, combine the potatoes, butter, oil, sugar, eggs, salt, rosemary and Pecorino and mix well.
Add the egg mixture to the yeast mixture and mix well.
Add two cups of flour and mix until the dough is sticky then add the rest of the flour cup-by-cup until you have a soft dough.
Turn the dough out onto a floured surface and knead for 6-7 minutes until the dough is smooth.
Place in a floured bowl and cover with a damp cloth. Place in a warm spot and allow to rise for 45 mins – 1 hour.
Pre-heat the oven to 180°c.
After an hour, punch down the dough and divide in two round loaves. Cut a cross/square onto the top of the dough and place on a baking paper-lined baking sheet.
Place in the oven and allow to bake for 30-35 minutes until the loaf is golden brown, crusty and sounds hollow when tapped at the bottom.
Remove from the oven and allow to cool slightly before serving with butter.
Source: Simply Delicious
Οι δοκιμές ψωμιών είναι μέσα στο πρόγραμμα μας, το κρατώ για σύντομα
Μμμμμμμμμμμμμμ!!! Φαίνεται υπέροχο!!!!!
Καλό ΣΚ!
I love bread and this look stunning Lenia!!!
splendido questo pane profumato!
Adoro sia il rosmarino che il pecorino; non esito a dirti che lo rifarò!
Un abbraccio carissima e buona domenica :)))
I love dense and healthy breads. This is a perfect one for me.
Deve essere favoloso! Mi pare di sentire il profumo da qui!
Ti penso sempre tanto, ogni volta che vedo un tv e parla della Grecia sei nei miei pensieri!!
πολυ ξεχωριστο ψωμακι!