For the recipe in English click here
Καλημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι! Μπορεί ημερολογιακά να έχει μπει ο χειμώνας, μπορεί να πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ο καιρός όμως έχει βαλθεί να μας τρελάνει κ δεν συμβαδίζει καθόλου με την εποχή! Το να κυκλοφορώ στη χώρα της Ζακύνθου 1η Δεκεμβρίου με κοντομάνικο δεν έχει ξαναματαγίνει! Η αλήθεια είναι ότι μου έχει λείψει το κρύο, όχι το βαρύ βέβαια (Πατρινιά είμαι, δεν είμαι μαθημένη στο δριμύ ψύχος!) αλλά, ξέρετε, αυτό το γλυκό κρύο που σε κάνει να θες να χουχουλιάσεις κ να ανάψεις το τζάκι…
Ας περάσουμε στη συνταγή της ημέρας…Δεν ξέρω πώς να το θέσω, αλλά σήμερα δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω αυτό που έφτιαξα. Η ιδέα έρχεται από την Αμερική (ελαφρά προσαρμοσμένη από εδώ) κ συνηθίζεται να φτιάχνουν αυτό το πιάτο την ημέρα των Ευχαριστιών. Περιέχει αγαπημένα μου υλικά, γι’ αυτό αποφάσισα να το δοκιμάσω. Υποτίθεται ότι είναι συνοδευτικό, αλλά τελικά τόσο ο επίσημος δοκιμαστής μου όσο κι εγώ το χαρακτηρίσαμε γλυκό! Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί τελικά! Έγινε νόστιμο, απλά ξαφνιαστήκαμε, γιατί το έφτιαξα για μεσημεριανό κ είχαμε προετοιμαστεί ψυχολογικά για κάτι ανάλογο. Τελικά καταλήξαμε να τρώμε γλυκό για μεσημεριανό!Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά:
4 μέτριες γλυκοπατάτες, κομμένες σε ροδέλες
3/4 φλ. ρόδι
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1/5 φλ. σιρόπι σφενδάμου
1/4 κ.γ. γαρίφαλλο
1/2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
1/3 φλ. καρύδια
Ψητές γλυκοπατάτες με καρύδι κ ρόδι
Εκτέλεση:
Λαδώνω ένα πυρέξ κ προθερμαίνω τον φούρνο στους 180C. Σε ένα μπολάκι χτυπώ τον χυμό πορτοκαλιού με το σιρόπι σφενδάμου κ τα μπαχαρικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τις γλυκοπατάτες κ τα ρόδια κ τα περιχύνω με τη σαλτσούλα αυτή. Τοποθετώ στον πάτο του πυρέξ μια στρώση πατάτες, περιχύνω λίγη από τη σάλτσα κ ρίχνω λίγα ρόδια. Επαναλαμβάνω μια φορά τη διαδικασία. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο κ ψήνω για 35 λεπτά. Μετά αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, σκορπώ τα καρύδια κ πασπαλίζω με τη ζάχαρη. Ψήνω για άλλα 10-15 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες κ να καραμελώσει η ζάχαρη. Καλή σας όρεξη!
Η γλυκοπατάτα είναι στα φόρτε της! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και πάντα μου άρεσε το αποτέλεσμα! Σαν το δικό σας όμως όχι! Πολύ ιδιαίτερο συνοδευτικό και πηγαίνει πολύ στο γιορτινό τραπέζι! Καλό απόγευμα κορίτσια μου!
Ah, Lenia, è un buonissimo dessert! Baci dal sud dell’Italia, anche qui il freddo lo aspettiamo ancora 🙂