Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, καλημερούδια από την όμορφη Ζακυνθούλα! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες έστω και καθυστερημένα! Αν και γενικά δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι γιορτές (μα έχουν βγάλει πια γιορτή για το κάθε τι, ακόμα και για τα burger!), η συγκεκριμένη πάντα με συγκινούσε, ίσως γιατί θεωρώ μοναδικό τον ρόλο της μητέρας! Έχοντας ως πρότυπο την ιδανική μαμά μου, την οποία και λατρεύω, εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να βαδίσω στα χνάρια της και να γίνω κι εγώ για τον μικρό μου πρίγκηπα μια εξίσου καλή μαμά! Χρόνια μας πολλά, λοιπόν, να είμαστε γερές και φωτισμένες για να δείχνουμε τον σωστό δρόμο στα αγγελούδια μας!
Ας περάσουμε στη συνταγούλα μας τώρα! Καλοκαιράκι έρχεται, οι παραλίες μας καλούν, οπότε πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε διατροφή, ανάμεσά τους κι εγώ, όπως σας έχω ξαναπεί. Οι σαλάτες είναι σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας για απώλεια βάρους, αφού μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτοχρόνως μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Όταν δεν έχω χρόνο και θέλω μια γρήγορη, εύκολη, αλλά ποιοτική λύση, προτιμώ τις φρέσκες σαλάτες του Φρεσκούλη, από τις οποίες αγαπημένη μου είναι η καπριτσιόζα με λόλα κόκκινη και πράσινη και ρόκα. Τη συνδυάζω με ψητά ντοματίνια και μανιτάρια και την απογειώνω με ένα υπέροχο πέστο μυρωδικών (μαϊντανός-δυόσμος). Πρόκειται για μια όμορφη, λαχταριστή σαλάτα, θρεπτική και πολύ χορταστική, η οποία φυσικά για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι οι σαλάτες μπορούν να γίνουν πρωτότυπα και γευστικότατα πιάτα!
Καλό υπόλοιπο εβδομάδας, γλυκά μου πλάσματα! Φιλάκια πολλά! Μουάτς!
Υλικά για 4 άτομα:
1 σαλάτα Καπριτσιόζα Φρεσκούλης
250 γρ. ντοματίνια Φρεσκούλης
8 μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
για το πέστο μυρωδικών:
40 γρ. μαϊντανός Φρεσκούλης
20 γρ. δυόσμος Φρεσκούλης
3 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. κουκουνάρι
7 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβω στα δύο τα ντοματίνια και τα μανιτάρια, τα βάζω σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνω, ρίχνω 1 κ.σ. λάδι και μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Ανακατεύω και τα αδειάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2ο λεπτά ή ώσπου να πάρουν χρώμα και να «σκάσουν» τα ντοματίνια. Χτυπώ τα μυρωδικά του πέστο στο μπλέντερ και κατόπιν προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά ώσπου να γίνουν μια κρέμα. Βάζω σε μια λεκανίτσα τη σαλάτα καπριτσιόζα. ανακατεύω με 3 κουταλιές πέστο και μεταφέρω σε πιατέλα. Κατόπιν ρίχνω και στα λαχανικά που έχω ήδη βγάλει από τον φούρνο μερικές κουταλιές από τη σάλτσα και τα μεταφέρω πάνω στη σαλάτα. Τέλος προσθέτω και το κουκουνάρι. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. Η δοσολογία για το πέστο θα σας δώσει ποσότητα παραπάνω από αυτή που χρειάζεστε. Όσο μείνει, θα το βάλετε σε γυάλινο βαζάκι, θα το καλύψετε με ελαιόλαδο και θα το φυλάξετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση, όχι μόνο σε σαλάτες, αλλά και τοστ, σάντουιτς, ζυμαρικά, βραστές πατάτες, μπρουσκέτες κ.τ.λ.