Περάσαμε τις τελευταίες μέρες υπό τον φόβο του Ξενοφώντα και του Ζορμπά κι η αλήθεια είναι ότι το φθινόπωρο μπήκε βίαια στη ζωή μας. Μια μέρα μετά την φωτογραφία που βλέπετε στο τέλος του άρθρου η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και ξαφνικά η ανάμνηση του τελευταίου (;) μας μπάνιου στον Γέρακα μοιάζει πολύ μακρινή…Το Σάββατο είχαμε όντως αέρηδες και βροχές και κλειστήκαμε στο σπίτι. Ευτυχώς που έβρεξε και λιγάκι και ποτίστηκε ο τόπος επιτέλους…Κατά τ’άλλα όλα καλά. Ο Δημητράκης μας μεγαλώνει κι επιτέλους έχει αρχίσει να λύνεται η γλώσσα του και να λέει πολλά κι ωραία κι αστεία…Είναι απόλαυση να τον ακούει κανείς! Προσπαθεί να παπαγαλίσει ό,τι ακούει, αλλά βγάζει και δικές του εκδοχές των λέξεων. Δεν χορταίνω να ακούω αυτή την αγγελική φωνούλα να κελαηδάει…
Ας μαγειρέψουμε τώρα! Τη λατρεία μου για την κινόα τη γνωρίζετε! Έχω φτιάξει άπειρα πράγματα με αυτό το πολυχρηστικό ψευδοδημητριακό (δείτε αυτή τη συλλογή για να καταλάβετε τι εννοώ!) κι ακόμη ψάχνω νέους τρόπους για να την αξιοποιήσω. Πρόσφατα λοιπόν έφτιαξα μια πίτα με πιπεριές και κινόα, η οποία βγήκε μεν πεντανόστιμη, ωστόσο δεν κοβόταν καλά σε κομμάτια και γι’ αυτό δεν τη δημοσίευσα κι αρκέστηκα μόνο σε μια φωτογραφία στο Instagram εκφράζοντας το παράπονό μου που δεν μου είχε βγει τέλεια. Πολλές όμως αναγνώστριες μου έστειλαν μήνυμα ζητώντας μου τη συνταγή ενθουσιασμένες από την ιδέα και αγνοώντας τυχόν αστοχία στο κόψιμο. Οπότε αποφάσισα να την ξανακάνω και με κάποιες μικρές αλλαγές κατάφερα τελικά να την κάνω τέλεια. Η χαρά μου ήταν μεγάλη, γιατί είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι που συνοδευόμενο από μια ωραία σαλάτα αποτελεί ένα ωραιότατο γεύμα. Μην παραλείψετε να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει και κάντε υπομονή ώσπου να κρυώσει καλά για να την κόψετε σωστά. Περιμένω εντυπώσεις!
Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι μια υπέροχη φωτεινή εβδομάδα! Μουάτς!
Υλικά για ταρτιέρα 22cm:
175 γρ. κινόα
400 γρ. πιπεριές πολύχρωμες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος+3 κ.σ. ζεστό νερό
1 κρεμμύδι, πολτοποιημένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτποιημένες
7 φρυγανιές, αλεσμένες
2+2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
φρέσκια ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένω καλά την κινόα και τη βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο κατσαρολάκι προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και την σκόνη σκόρδου και πάπρικας. Όταν είναι έτοιμη, αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη φρέσκια ρίγανη να μαραθούν σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος ρίχνω 2 κ.σ. λάδι, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρω από τη φωτιά και περιμένω να κρυώσουν κι αυτά τα υλικά. Σε ένα μπολάκι βάζω τον λιναρόσπορο με το νερό, ανακατεύω κι αφήνω στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την κινόα, το μείγμα με τις πιπεριές κι αυτό του λιναρόσπορου κι ανακατεύω. Τέλος προσθέτω και τις φρυγανιές κι ανακατεύω για τελευταία φορά. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατόπιν λαδώνω μια ταρτιέρα, αδειάζω την κινόα, με μια μαρίζ ισιώνω και πατικώνω, αλείφω με λίγο λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C περίπου 45 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα. Βγάζω από τον φούρνο και περιμένω να κρυώσει για να κόβεται καλά. Καλή σας απόλαυση!
Καλησπέρα, θα μπορούσαμε αντί για φρυγανιές να βάλουμε αλεύρι καλαμποκιού?
Κικίτσα μου, δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά μαντεύω πως δεν θα ταιριάζει!
Φιλιά πολλά!