Καλημερούδια, πολυαγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Αχ, τι όμορφη Κυριακή περάσαμε! Ζω στη Ζάκυνθο από το 2006, αλλά αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν σταματά να με εκπλήσσει με την απαράμιλλη ομορφιά του…Ανεβήκαμε που λέτε προχτές τον Σκοπό για να επισκεφτούμε την Παναγιά τη Σκοπιώτισσα. Η διαδρομή, αν και λίγο κακοτράχαλη, είναι μαγευτική! Πράσινο και γαλάζιο σμίγουν υπέροχα και χαρίζουν στον επισκέπτη πανοραμικές εικόνες του του νησιού που σου κόβουν την ανάσα…Φτάνοντας στον πρόσφατα αναστηλωμένο ναό που χτίστηκε το 1624 μπήκαμε μέσα και νιώσαμε βαθιά κατάνυξη… Απόλυτη γαλήνη, απόκοσμη ατμόσφαιρα, τόπος με βράχια και πράσινο που μοσχοβολούσε άνοιξη, κατσικάκια που έβοσκαν αμέριμνα και μας συντρόφευαν στη βόλτα κι ένας Δημητράκης που είχε γουρλώσει τα μάτια και θαρρείς πως προσπαθούσε να αποτυπώσει στο μυαλουδάκι του όλες αυτές τις υπέροχες, πρωτόγνωρες εικόνες…Η φύση είναι μεγάλη ευλογία…Μας κάνει να περνάμε τόσο όμορφα χωρίς να χαλάμε ούτε ένα ευρώ!
Ας μαγειρέψουμε τώρα! Πριν λίγες μέρες είχα μανιτάρια που έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα καθώς και κιμά σόγιας που θα έληγε οσονούπω. Οπότε μου ήρθε η ιδέα να παντρέψω τα δυο υλικά και να φτιάξω μια πίτα με κιμά σόγιας και μανιτάρια! (έμπνευση στάθηκε η ρεβυθόπιτα που θα δείτε εδώ)Χωρίς φύλλο εννοείται, μιας και αποφεύγω τον υδατάνθρακα τώρα τελευταία! Τα συνδύασα με λαχανικά και μπόλικα μυρωδικά κι έγινε ένα φαγάκι καταπληκτικό! Μπορείτε να το σερβίρετε ως κυρίως συνοδεία π.χ. πουρέ ή σαλάτας, ή να το βάλετε σε ψωμάκι και να φτιάξετε ένα χορταστικό σάντουιτς! Δεν χρειάζεται να αναφέρω το πόσο πρωτεινούχο είναι αυτό το πιάτο (όλα τα βασικά υλικά έχουν πρωτείνη!). Αξίζει να δοκιμάσετε αυτη τη λαχταριστή και θρεπτική πίτα! Φιλάκια πολλά και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!
Υλικά για ταρτιέρα 22cm +2 μπιφτέκια:
270 γρ. κιμάς σόγιας βρασμένος και στραγγισμένος
400 γρ. μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
90 γρ. βρώμη, αλεσμένη
80 γρ. καρύδι, αλεσμένο
ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
φρέσκια ρίγανη, δυόσμος, μαιντανός
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα μανιτάρια ώστε να γίνουν σαν κιμάς. Τα μεταφέρω σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά. Κατόπιν σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον καλά στυμμένο κιμά σόγιας, το μείγμα με τα μανιτάρια και τα μυρωδικά κι ανακατεύω καλά. Προσθέτω τη βρώμη, το καρύδι, τα μπαχαρικά και το λάδι και αφού ανακατέψω καλά, πλάθω τη ζύμη με τα χέρια. Σκεπάζω, τη βάζω στο ψυγείο για μια ώρα και κατόπιν την απλώνω σε λαδωμένη ταρτιέρα. Πασπαλίζω προαιρετικά με σουσάμι, αλείφω με μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 180C. Αφού κρυώσει, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω συνοδεία μουστάρδας, η οποία ταιριάζει απίστευτα! Καλή σας απόλαυση!