Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο! Το δικό μας ήταν λίγο περιπετειώδες…Το Σάββατο το μεσημέρι καθώς έβαζα τους φακούς μου για να βγούμε βόλτα στο ηλιόλουστο νησάκι μας, έχασα την αίσθηση του αριστερού και μάταια προσπαθούσα να τον βρω! Ωχ, σκέφτηκα, θα έχει τυλιχτεί και θα έχει κρυφτεί μέσα στο μάτι μου. Το είχα πάθει πριν 10 χρόνια και μου το είχε βγάλει γιατρός. Ξεκινάμε λοιπόν για το νοσοκομείο Ζακύνθου και τι μαθαίνω; Ότι δεν έχει οφθαλμίατρο! Όχι, απλά δεν εφημερεύει, αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ! Με παρέπεμψαν σε ιδιώτες δίνοντάς μου τα κινητά τους! Δηλαδή αν Σαββατιάτικα οι άνθρωποι είχαν πάει ταξίδι/ βόλτα/για ύπνο, τι θα έκανα; Ή αν είχα κάτι πολύ πιο σοβαρό; Ένιωσα απελπισία, απόγνωση, άγχος (γιατί έχω και τον Δημητράκη που είναι μόλις 22 μηνών), αλλά και οργή για το ανύπαρκτο κράτος υγείας με την ανύπαρκτη περίθαλψη που μας παρέχει, αν και την χρυσοπληρώνουμε! Ελλάς το μεγαλείο σου! Και δεν σας κρύβω ότι ξέσπασα σε κλάματα από τα νεύρα και την έκπληξή μου. Τέλος καλό, όλα καλά, βρήκα εύκαιρο έναν καλό οφθαλμίατρο, ο οποίος διαπίστωσε ότι το μάτι μου ήταν καθαρό και προφανώς ο φακός μου είχε πέσει…Όντως την άλλη μέρα τον βρήκα τον άτιμο στο μπάνιο…Πήγαμε τελικά την βόλτα μας και τρέχαμε πίσω από τα περιστέρια, κάτι που αγαπά να κάνει ο γιόκας μας τώρα τελευταία…
Στα μαγειρικά μας τώρα! Το κουνουπίδι έχετε καταλάβει ότι το αγαπώ πολύ πολύ! Ψάχνω λοιπόν και διαφορετικούς τρόπους να το αξιοποιώ. Θυμηθείτε ενδεικτικά την εκδοχή πανέ, τα ριγκατόνι με σάλτσα από κουνουπίδι και το κοκκινιστό με πλιγούρι. Σας είχα παρουσιάσει παλιότερα και αυτήν την εκδοχή του ρυζιού από κουνουπίδι. Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη χρήση του. Απλά το αλέθουμε ωμό στο μπλέντερ και το μαγειρεύουμε σε αντικολλητικό σκεύος με τα υλικά της αρεσκείας μας. Είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να αποφύγουμε τον αμαρτωλό υδατάνθρακα. Στην σημερινή συνταγή το έχω συνδυάσει με τα αγαπημένα μου πορτσίνι, χρωματιστές πιπεριές, μαϊντανό και ντοματοπελτέ. Είναι υπέροχο, χορταστικό και δεν ακούγεται η κουνουπιδίλα! Αυτό το πιλάφι κουνουπιδιού θεωρώ πολύ πιθανό να αρέσει ακόμα και σε ορκισμένους εχθρούς του εν λόγω σταυρανθούς!
Αυτά τα ολίγα από το Τζάντε! Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα! Μουάτς!
Υλικά για 3 άτομα:
700 γρ. μπουκέτα κουνουπιδιού
από 1 μεσαία κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
15 γρ. πορτσίνι
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
μαϊντανός
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
1 μπολάκι με λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε ένα μπολάκι με κρασί τα πορτσίνι. Μετά από 2 ώρες τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω. Κρατώ 3 κουταλιές της σούπας από το κρασί. Πολτοποιώ στο μπλέντερ τις φούντες του κουνουπιδιού μέχρι να γίνουν τρίμματα. Απλώνω το αλεσμένο λαχανικό σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία. Κατόπιν αλέθω στο μπλέντερ τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Μεταφέρω όλα τα υλικά σε αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 25 περίπου λεπτά μαζί με 3 κουταλιές της σούπας από το κρασί. Ανακατεύω συχνά. Προσθέτω τον πελτέ, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά κ μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και λίγο κουκουνάρι. Καλή σας όρεξη!
Εξαιρετική ιδέα το “κουνουπιδότο”, προσθέσαμε και διάφορα μπαχαρικά για το άρωμα (κίμινο, κάρυ, πάπρικα) που του πήγαιναν πολύ! Τα πορτσίνι λίγο χάνονται (λόγω και των μπαχαρικών βέβαια), θα έβαζα μεγαλύτερη ποσότητα. Συνολικά πολύ νόστιμο και ελαφρύ! 🙂
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε κοριτσάκι μου γλυκό! Είναι ένας ωραίος τρόπος για να φάει κανείς κουνουπίδι! Φιλάκια πολλά πολλά!
Πολύ ωραία συνταγή για να μαγειρέψεις το κουνουπίδι. Από τότε που την ανακάλυψα τη φτιάχνω συνεχώς.
Ευχαριστούμε 🙂
Αχ, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει, αγαπημένη μου!
Χρόνια πολλά!!!!!