For the recipe in English click here
Είναι στιγμές που όταν δοκιμάζω το αποτέλεσμα μιας συνταγής χαίρομαι τόσο πολύ που παραμιλάω! Το στοίχημα ήταν το εξής: μετά από τα πειράματα με τα κέικ που ήθελα να τα φτιάχνω χωρίς κανένα ζωικό παράγωγο σειρά είχαν οι τάρτες! Άραγε πώς θα είναι χωρίς βούτυρο, αυγά κ τυρί; Θα τρώγονται; Την ημέρα που είχα σκοπό να τη φτιάξω ξύπνησα από τις 6.30, αν και Κυριακή, έχοντας στο νου μου το project “νηστίσιμη τάρτα”. Για να μην μακρηγορώ το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία! Η βάση έχει ελαιόλαδο, γάλα, αλεύρι, βρώμη κ σουσάμι κ είναι αρωματισμένη με δεντρολίβανο, η δε γέμιση είναι όλα τα λεφτά: μανιτάρια κ πράσα (αγαπημένος συνδυασμός) με μια υπέροχη κρέμα από μαλακό τυρί σόγιας τόφου (silken tofu, όχι αυτό που είναι σε βαζάκι, αλλά το κρεμώδες) κ διατροφική μαγιά. Η διατροφική μαγιά περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη και είναι νοστιμότατη. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, πλούσια πηγή βιταμινών Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και να προστεθεί μέσα στο φαγητό, στην σαλάτα, στις σούπες. Η γεύση της είναι πολύ απαλή και θυμίζει την γεύση του τυριού. Στην ουσία βοηθά τους χορτοφάγους να έχουν τυρένια γεύση στα πιάτα τους.Διατίθεται σε νιφάδες κ σε σκόνη σε καταστήματα με βιολογικά όπως κ το τόφου. Αντικατέστησαν τέλεια τα τυριά-γιαούρτι-αυγά που συνήθως βάζουμε στις τάρτες κ έκαναν αυτή την τάρτα ποιήμα!
Να έχετε μια υπέροχη ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι!
Υλικά για τη βάση:
1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλ. ολόκληρες νιφάδες βρώμης
3 κ.σ. σουσάμι
1/2 κ.γ. πιπέρι +3/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. baking powder
1 κλωναράκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. γάλα σόγιας
για τη γέμιση:
450 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
300 γρ. πράσα, σε ροδέλες
300 γρ. τόφου απαλό (silken tofu)
50 γρ. κάσιους, μουλιασμένα για 1 ώρα
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1+2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο δεντρολίβανο αλάτι κ πιπέρι
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι (προαιρετικό για διακόσμηση)
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ψήνω για 8 λεπτά σους 180C το σουσάμι κ τη βρώμη. Προσοχή μην καούν! Αφού κρυώσουν λίγο τα βάζω στο μπλέντερ μαζί με το αλάτι, πιπέρι, baking, δεντρολίβανο κ το αλεύρι. Τα πολτοποιώ να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω το λάδι με το γάλα. Ενώνω τα υγρά με τα στερεά υλικά και φτιάχνω ένα ζυμάρι. Μετά από 10 λεπτά το ανοίγω με έναν πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το μεταφέρω σε μια ταρτιέρα. Το καλύπτω με αλουμινόχαρτο κ το βάζω στο ψυγείο μέχρι να φτιάξω τη γέμιση. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνω τα μανιτάρια με το πράσο. όταν μαραθούν κ μαλακώσουν, αλατοπιπερώνω, βάζω 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κλωνάρια ψιλοκομμένο δεντρολίβανο κ ανακατεύω. Χτυπώ στο μπλέντερ τα κάσιους. Κατόπιν προσθέτω κ το τόφου με τη διατροφική μαγιά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο. Ανακατεύω αυτή τη πηχτή κρέμα με το μείγμα των μανιταριών. Απλώνω τη γέμιση στη βάση της τάρτας, πασπαλίζω με το σουσάμι κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 περίπου λεπτά. Αφήνω να κρυώσει πριν κόψω. Καλή σας απόλαυση! (Η βάση της τάρτας είναι ελαφρά προσαρμοσμένη από εδώ)
Άλλη μια υπέροχη τάρτα Λενάκι! Οι τάρτες είναι η αδυναμία μου και αυτή φαίνεται φανταστική!
Απίστευτη ιδέα πραγματικά!! τόσα νέα και άγνωστα υλκά για μένα !! Πραγματικά σε ιντριγκάρει να τα δοκιμάσεις!! Μπράβο για ακόμα μία φορά !!
Νομίζω πως η συνταγή σας είναι τέλεια! Η βάση ειδικά με ιντρικάρει απίστευτα!!Μπράβο σας για μια ακόμα φορά!!
απίθανη συνταγή!! θα συμφωνήσω με τη Λίλια για την βάση!
μπράβο!! 🙂
Wow! Ha un aspetto fantastico, super invitante! Bravissima, Lenia!!!
Baci dall’Italia, mia cara 🙂
It looks sensational! I love that you made the crust with wholewheat and oats.
Aμα είναι ετσι τόσο νόστιμες οι νηστίσιμες τάρτες τότε η η νηστεία παίρνει άλλη διάσταση 😉
Πολύ ωραία Λένια και πλούσια. Η δε βαση πολύ καλή και για μην νηστίσιμες τάρτες θα έλεγα
Φιλιά
καταπληκτική ιδέα κορίτσια, την έκανα και εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ! να είστε πάντα καλά! ευχαριστώ και για όλες τις πληροφορίες που δίνετε…
Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε, Μαιράκι! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Και εσύ να είσαι καλά κ να μαγειρεύεις πάντα νόστιμα κ υγιεινά!
Φιλάκια γλυκά!
Αρκετά νόστιμη, η βαση της τάρτας εχει πραγματικά ιδιαίτερη γεύση, και η γέμιση βγαίνει ζουμερή. Το μονο μειονέκτημα ειναι οτι χρειάστηκα δυόμιση ώρες να την φτιαξω και μονο λίγα λεπτά να την φάω!
Την έφτιαξα σημερα και έγινε αρκετά νόστιμη.Η βαση της τάρτας εχει πολυ ιδιαίτερη γεύση λόγω του ψημένου σουςαμιου και του δεντρολιβανου, και η γέμιση βγήκε όσο ζουμερή πρεπει.Το μονο μειονέκτημα οτι χρειαστηκα δυόμιση ώρες για να τη φτιαξω!
Αυτό είναι το κακό με τις τάρτες, Ελινάκι, συμφωνώ απόλυτα….Παίρνουν χρόνο για να γίνουν, αλλά τρώγονται πολύ γρήγορα! Χαιρόμαστε που σου άρεσε!
Φιλάκια πολλά, γλυκό κορίτσι!
Εδώ και λίγες ημέρες στο σπίτι διανύουμε εβδομάδα veggie sisters, φαγαμε τη μία μέρα μάφινς με ρεβύθια, την άλλη μεσογειακά μάφινς με λιναρόσπορο και την επομένη αυτή την εκπληκτική τάρτα 🙂
Αν και την «πείραξα» λίγο, γιατί δεν μου αρέσει το τόφου, ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ. Μπράβο veggie sisters! Νομίζω πως αν αφαιρέσουμε τα μυρωδικά από τη βάση θα κάνει και για γλυκιά τάρτα, οπότε θα πάρουν φωτιά οι κουζίνες!
ΥΓ. Α, και παπαρδέλες με μπρόκολο 🙂
Τιμή μας κ χαρά μας που οι συνταγές μας σε εμπνέουν, Μυρτούλα!!! Σε ευχαριστουμε πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Φιλάκια γλυκά!!!
Χαιρετώ την όμορφη παρέα! Πολύ νόστιμος ο συνδυασμός μανιταριού με πράσο. Εγώ σκεπτόμουν μήπως να αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι φαγόπυρου. Το έχω φάει σε φιλικό σπίτι. Δεν έχω επιχειρήσει ακόμη να το εφαρμόσω. Πως σας φαίνεται?
Καλημερούδια, γλυκιά μου! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Δεν μπορώ να έχω γνώμη για το αλεύρι αυτό, διότι δεν έχει τύχει να το χρησιμοιποιήσω. Την τάρτα πάντως αξίζει να την δοκιμάσεις!
Περιμένω εντυπώσεις, αν την φτιάξεις! Φιλάκια πολλά από Ζάκυνθο!
Εξαιρετική συνταγή! Την έφτιαξα πάλι σήμερα! Λίγο προσαρμοσμένη αλλά το αποτέλεσμα ήταν τέλειο και θρεπτικότατο. Με αυτή τη βάση τάρτας έχω αντικαταστήσει όλες τις άλλες που κυκλοφορούν και είναι πολύ πιο παχυντικές!
Πόσο χαίρομαι που σου αρέσει, κοριτσάκι μου! Και εγώ την λατρεύω αυτή την τάρτα, αλλά κ η βάση της είναι τέλεια!
Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!
Αν δεν θελω να χρησιμοποιησω τοφου?? Μπορειτε να μου δωσετε μια παραλλαγη??
Αν τρως ζωικά, θα μπορούσες να βάλεις τυρί τύπου Φιλαδέλφεια. Αλλιώς να μουλιάσεις σε ζεστο νερό για 1 ώρα 1 φλιτζάνι κάσιους και να τα πολτοποιήσεις μετά στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Δεν έχω δοκιμάσει αυτές τις παραλλαγές, αλλά νομίζω ότι θα πετύχουν, κοριτσάκι μου!
Φιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! <3
Αν δοκιμάσουμε κάποια φυτική κρέμα αντί για τοφου, όπως κρέμα βρώμης?
Μμμμ, δύσκολο! Γιατί αυτές οι κρέμες είναι αραιές, ενω το silken tofu πιο συμπαγές.
Φιλιά πολλά!
Την έφτιαξα σημερα με μια παραλαγή κ βγήκε υπέροχη. Η βάση της όμως δεν είμαι σιγουρη αν ήθελε κ άλλο ψήσιμο. Παρόλο που την έψησα παραπάνω ώρα βγήκε πολύ μαλακή κ θρυματιζόταν. Έτσι πρέπει;
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Η βάση δεν είναι η κλασική της τάρτας, δεν είναι σκληρή, ωστόσο δεν θυμάμαι να θρυμματίζεται.
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Καταπληκτική τάρτα!!! Και η βάση της πολύ τραγανή. Σίγουρα θα την χρησιμοποιήσω και με άλλες γεμίσεις. Εγώ αντί για τόφου έβαλα μουλιασμένα κάσιους που τα έκανα πολτό και έγινε πολύ κρεμώδης! Συγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Πόπη μου! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!
Σε γλυκοφιλώ!
Καλημερα και χρονια πολλα.Η ερωτησουλα που εχω ειναι για τα κασιους Ωμα η ψημενα .Αναλατα η αλατισμενα?
Καλή χρονια, Γιώργο μου και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Τα κάσιους πρέπει να είναι ωμά και ανάλατα!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστω πολυ πολυ,καλη δημιουργικη χρονια.