The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο Όσπρια

Μουτζαντάρα

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Σήμερα θα σας ταξιδέψω ανατολικά! Θα φτιάξουμε ένα πανεύκολο, θρεπτικό, χορταστικό, οικονομικό και πεντανόστιμι πιάτο που λέγεται “μουτζαντάρα”. Η μουτζαντάρα (mujaddara) είναι ένα πιάτο της Μέσης Ανατολής που γίνεται με φακές, δημητριακό (ρύζι ή πλιγούρι) και σοταρισμένα κρεμμύδια. Μας θυμίζει το φακόρυζο, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι πιο γευστικό, ίσως λόγω και των μπαχαρικών που ενισχύουν την γεύση. Δεν χρειάζεται να αναφέρω το πόσο θρεπτικό είναι ένα πιάτο που συνδυάζει όσπριο με δημητριακό, αφού παρέχει στον οργανισμό μας πρωτεΐνη ισάξια με αυτή του κρέατος. Το ευχάριστο είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το έφτιαξα, τρελάθηκε ο Δημητράκης! Αυτό το παιδί εξελίσσεται σε πολύ γκουρμέ foodie! Φακές μπελούγκα πάντως εγώ δοκίμασα στα 35 μου κι όχι στα μικράτα μου! Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κλασικές. Καλή εβδομάδα να έχουμε! Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!

Μουτζαντάρα
Μουτζαντάρα

Υλικά για 2 άτομα:
150 γρ. φακές μπελούγκα
95 γρ. πλιγούρι
1 κρεμμύδι, σε φέτες
2+1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
2 γαρίφαλα
1/2 κ.γ. κύμινο
3/4 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
αλάτι και πιπέρι

Μουτζαντάρα
Μουτζαντάρα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζω τις φακές με ένα δαφνόφυλλο ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να “κρατάνε” (al dente). Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνω και τις αλατοπιπερώνω. Ρίχνω 2 κουταλιές λάδι, ανακατεύω και τις βάζω στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα μαγειρεύω το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μαζί με τα μπαχαρικά. Στο μεταξύ σε τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι μαζί με 1 κ.σ. λάδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνω τις φακές και το σοταρισμένο κρεμμύδι στο πλιγούρι κι ανακατεύω. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και ζεστό κ κρύο. Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 3.600 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *