Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες! Σήμερα θα φτιάξουμε vegan μπατζίνα. Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πιτούλα από την Θεσσαλία που γίνεται με κολοκύθι, αυγά, τυρί κ χυλό. Είναι πολύ λεπτή κ νόστιμη. Παρ’όλο που η δική μου είναι νηστίσιμη, βγήκε φανταστική! Νομίζω ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι τα πολλά μυρωδικά, μην τα τσιγκουνευτείτε! Τρώγεται ευχάριστα κ τις επόμενες μέρες κ μάλιστα παγωμένη από το ψυγείο! Αποτελεί κι ένα ωραίο σνακ για τα παιδάκια μας. Μια πανεύκολη, οικονομική πιτούλα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! Περιμένω εντυπώσεις κ φυσικά φωτογραφίες από την δική σας vegan μπατζίνα!
Σας φιλώ γλυκά κ σας εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Υλικά για ταψί 24*32:
1 κιλό κολοκύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/4 φλ. (210 γρ.) γάλα (σόγιας)
1/2 φλ. (55 γρ.) ελαιόλαδο
2 1/4 φλ. (280 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
μπόλικο μάραθο-δυόσμο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
αλάτι κ πιπέρι σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Τρίβω το κολοκύθι κ το βάζω σε ένα σουρωτήρι. Το στίβω καλά (μην το λυπηθείτε!) ώστε να βγάλει τα υγρά του. Πολτοποιώ στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κολοκύθι κ τα πολτοποιημένα λαχανικά (χωρίς τα νερά που βγάζει το κρεμμύδι), την διατροφική μαγιά, αλατοπιπερώνω κ τα ανακατεύω. Σε ένα άλλο χτυπώ το γάλα με το λάδι, προσθέτω την σκόνη σκόρδου κ τον ξερό δυόσμο κ αλατοπιπερώνω. Ρίχνω τα υγρά στο μείγμα του κολοκυθιού κ ανακατεύω. Σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι (στο οποίο έχω ενσωματώσει κ το baking powder). Λαδώνω ένα ταψί κ το πασπαλίζω με αλεύρι (για να μην κολλήσει η πιτούλα). Το ταψί πρέπει να είναι μεγάλο για να βγει λεπτή η πιτούλα μας. Ρίχνω το μείγμα κ πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα στις αντιστάσεις κ 15 λεπτά στον αέρα. Βγάζω από τον φούρνο το ταψί κ αφήνω να κρυώσει για να δέσει πριν κόψω. Καλή σας απόλαυση!
Τι φλυτζάνι χρησιμοποιείτε; γιατί το κλασσικό είναι 240 ml
Ναι, το κλασικό χρησιμοποιώ! Πάνω γράφει 236,64 ml για την ακρίβεια! Φιλάκια πολλά!
καλησπερα 🙂 οταν λέμε διατροφική μαγια ενοουμε την κλασική μαγια σε σκόνη ??
Καλησπέρα, Λενάκι! Όχι, δεν μιλάμε για την κλασική μαγιά που βάζουμε στην πίτσα. Είναι μια σκόνη με τυρένια πικάντικη γεύση που χρησιμοποιούν όσοι αποφεύγουν το τυρί. Για περισσότερες πληροφορίες δες τον σύνδεσμο. Πωλείται σε καταστήματα με βιολογικά. Αν τρως τυρί, βάλε στην μπατζίνα λίγο κεφαλοτύρι αντί για την μαγιά.
Φιλάκια γλυκά!
http://veganhellas.gr/51-nutritional-yeast.html
Καλησπερα, εαν δεν εχω διατροφικη μαγια στο σπιτι αλλα δεν θελω να χρησιμοποιησω κανονικο τυρι, δεν θα βγει νοστιμο? Επισης αντι για αλευρι θα μπορουσα να βαλω τριμμενη βρωμη?? Ευχαριστω 🙂
Ζωή μου, νομίζω ότι μπορείς να την παραλείψεις, αρκεί να βάλεις όλα τα υπόλοιπα υλικά κ να μην τσιγκουνευτείς τα μυρωδικά.
Δεν έχω δοκιμάσει με βρώμη, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω. Αν το δοκιμάσεις εσύ, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
Πολλά φιλιά!!!!!!
Ναι μπορείς να βάλεις βρώμη. Εγώ σε όλες τις πιτες ρεβιθοκεφτεδες ντοματοκεφτεδες κολοκυθοκολοκυθδες την βάζω.
Καλησπερα θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να αλλάξω το αλεύρι με αλευρι σίκαλης (δισανεξία σε όλα τα άλευρα εκτός από σίκαλη ) Ευχαριστώ πολυ
Μαρίνα μου, καλησπέρα! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτε αυτό το αλεύρι. Φαντάζομαι θα μπορείς…Αύξησε όμως την ποσότητα του baking powder γιατί χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Φιλάκια πολλά!!!!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ
Να είσαι καλά γλυκιά μου!!! Φιλάκια πολλά!!!
Νοστιμοτατη η πιτουλα! Τη δοκιμασαμε, μας αρεσε και σιγουρα θα την ξανακανω! Μπραβο για τις υπεροχες συνταγες που μοιραζεστε μαζι μας!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε κοριτσάκι μου γλυκό!!! Να είσαι πάντα καλά!!! Φιλάκια πολλά!!!
Καλησπέρα ,λόγω αλλεργίας στη σόγια μπορώ να αντικαταστήσω το γάλα με αμυγδάλου π.χ. ?
Φυσικά, κοριτσάκι μου! Αρκεί να μην είναι γλυκό! Κοιτα να μην έχει ζάχαρη!
Φιλάκια πολλά!
Χωρίς λάδι γίνετε?
Σίγουρα θα χάσει σε γεύση, φαντάζομαι πως γίνεται αν αντικαταστησεις το λαδι με αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος!
Φιλάκια πολλά και συγγνώμη για την καθυστεημένη απάντηση! (λόγω διακοπών)
Καλησπέρα και ευτυχισμένη νέα χρονια να έχετε με υγεία και αγάπη!!!!
Έφτιαξα την βασιλοπιττα σας και με ενθουσίασε !!!
Τυχαία μπήκα από μια φίλη στο side σας ,
Συγχαρητήρια κορίτσια !!!
Τώρα λέω να φτιάξω τα ωμοφαγικα μελομακάρονα σας…
Ευάκι, καλή χρονιά!!! Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκάκι μας! Πια μαγειρεύω με τον σύζυγο, έχει αποχωρήσει η αδερφούλα μου από το μπλογκ.
Περιμένω εντυπώσεις και από τα μελομακάρονα!
Πολλά φιλιά από το Τζάντε!
Ε είσαι θεά! Έχω ξεκινήσει δειλά δειλά να δοκιμάζω να μαγειρεύω vegan συνταγές το 2021, με αφετηρία την βασιλόπιτα σου. Έψαχνα συνταγή για γλυκό γενεθίιων και έπεσα κατά την αναζήτησή μου στην μπατζίνα. Καταγώμενη απο τη Θεσσαλια, η μπατζινα είναι η αγαπημένη μου πίτα και μου θυμίζει τόσο πολύ τη γιαγιά μου! Καθώς είναι εύκολη συνταγή, την φτιάχνω πολύ συχνά σε τραπέζια και εκδηλώσεις. Είναι απο τις αγαπημένες πίτες του συντρόφου μου και σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να την κάνω πιο sustainable. Θα τη δοκιμάσω σύντομα! Σ ευχαριστώ!
Καλώς ήλθες στην παρέα μας, Κατερινιώ!!! Καλή χρονιά με υγεία και νόστιμα Veganoμαγειρέματα!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Για την ιστορία η βασιλόπιτα είναι συνταγή του συζύγου, μην του κλέψω την δόξα! Χαχαχα!
Η μπατζίνα πάντως είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές στο μπλογκ, να την φτιάξεις! Περιμένω εντυπώσεις!
Πολλά γλυκά φιλιά από το Τζάντε! Μουάτς!
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε στις συνταγές που αναφέρεται το γάλα σόγιας να προσθέσουμε γάλα αμυγδάλου (το χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Χρησιμοποιείται το σόγιας για κάποιο συγκεκριμένο λόγο στη σύστασή του, ή απλώς λόγω της ουδετερότητας της γεύσης;
Ευχαριστώ πολύ 🙂
Γενικά το προτιμώ, γιατί όντως είναι ουδέτερο! Σε μερικές συνταγές όπως π.χ. στο γαλακτομπούρεκο το χρησιμοποιούμε και για τα λιπαρά του που είναι περισσότερα σε σχέση με άλλα. Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά!