Καλημερούδια από την όμορφη Ζάκυνθο, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Κι εκεί που είχε καλοκαιριάσει για τα καλά και ετοιμαζόμασταν να αρχίσουμε τσι βουτίες, ο καιρός μας τα γύρισε και ξάφνου άρχισαν οι συννεφίες! Δεν πειράζει, πού θα μας πάει; Θέμα χρόνου είναι να μπει για τα καλά το καλοκαιράκι! Αυτό που με έχει κάνει απίστευτα χαρούμενη τελευταία είναι ότι ο Δημητράκης μας είναι καλά (φτουφτου!) και δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ιώσεις! Θεέ μου, τι χειμώνας ήταν αυτός! Πόσο άγχος, στεναχώρια, πίεση περάσαμε με τις αρρώστιες-πεσκέσια που κουβαλούσε από τον σταθμό! Ευτυχώς τώρα είναι καλά ο λεβεντάκος μας και χαίρομαι αφάνταστα που κάθε μέρα τον πηγαίνω εκεί και παίζει με τα παιδάκια!
Στη συνταγούλα μας τώρα! Πριν καιρό σας είχα παρουσιάσει αυτή τη φυτική μαγιονέζα, η οποία μου αρέσει πολύ! Πρόσφατα δοκίμασα σε ένα εστιατόριο μια μαγιονέζα που στον κατάλογο έγραφε ότι είναι φτιαγμένη από φάβα. Ενθουσιάστηκα πολύ με τον τίτλο και μου άναψε την περιέργεια! Μα μαγιονέζα από φάβα; Μας άρεσε πολύ και γι’αυτό αποφάσισα να φτιάξω και στο σπίτι. Το βασικό υλικό είναι η φάβα και κατόπιν χρησιμοποίησα υλικά που συνηθίζονται στη μαγιονέζα εκτός από αυγά. Μας άρεσε πολύ και ακόμα περισσότερο άρεσε στον Δημητράκη, ο οποίος μετά τη φωτογράφιση άρπαξε το βαζάκι κι άρχισε να την κουταλίζει! Πόσο χάρηκα που τον είδα να κατεβάζει τη φάβα σαν να είναι λιχουδίτσα! Η σως αυτή λοιπόν θυμίζει μαγιονέζα, είναι πολύ νόστιμη, μπορείτε να τη βάλετε σε σαλάτα, τοστ ή ακόμα και να την κουταλίσετε ή να την χρησιμοποιήσετε ως ντιπ. Δοκιμάζοντας θα καταλάβετε αν θέλετε να προσθέσετε λίγο παραπάνω π.χ. λεμόνι ή ξύδι ή αν τη θέλετε πιο νερουλή, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Εμείς τη φάγαμε έτσι και την ευχαριστηθήκαμε.
Αυτά προς το παρόν. Σας εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο! Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα! Φιλάκια πολλά! Μουάτς!
Υλικά για ένα βαζάκι:
150 γρ. ωμή φάβα
2,5 φλ. νερό
30 γρ. κρεμμύδι
1 κ.σ. χυμός λεμινιού
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξύδι
7 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. νερό
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένω τη φάβα και τη βάζω σε ένα κατσαρολάκι με το νερό και το κρεμμύδι να βράσουν. Όταν είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνω και αφού κρυώσει τη μεταφέρω σε μπλέντερ και την πολτοποιώ. Έπειτα προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρω σε αεροστεγές βαζάκι και φυλάσσω στο ψυγείο. Καλοφάγωτη!