The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες

For the recipe in English click here

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος, λίγο πριν το ημερολογιακό πέρας του θέρους επιστρέφω στην διαδικτυακή μου κουζίνα! Η διακοπή από το blogging μου έκανε καλό…Χαλάρωσα κ ξεκουράστηκα η αλήθεια είναι! Διακοπές κάναμε εδώ στο νησί, δεν πήγαμε αλλού, αλλά όταν ζεις στην Ζάκυνθο κ μάλιστα πολύ κοντά στην θάλασσα, νιώθεις ότι είσαι σε mood διακοπών θες δεν θες! Ο μπεμπούλης μεγαλώνει κ μας αποτρελαίνει. Είναι πια 8,5 μηνών κι έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η επικοινωνία μαζί του…Έχει ζωηρέψει, έχει αποκτήσει χούγια, σιγά σιγά διαμορφώνει χαρακτήρα ο μικρός μας πρίγκηπας. Το καλό είναι ότι είναι φαγανούλης κ δεν δυσκολευόμαστε στο τάισμα. Έχει μεγάλη αδυναμία στα φρούτα κ τα λαχανικά! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Φυσικά το αγαπημένο του γεύμα εξακολουθεί να είναι το γάλα της μαμάς! Ευλογώ τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω το θαύμα της μητρότητας κ την απίθανη εμπειρία του θηλασμού… Με πιάνει μελαγχολία, όταν σκέφτομαι την ώρα του απογαλακτισμού…(καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αργήσει πολύ ακόμα!).

Ας μην σας ζαλίζω με τα μαμαδίστικά μου! Αυτό το διάστημα της αποχής από το μπλογκ είχα χρόνο να σκεφτώ κ να μαγειρέψω. Μην νομίζετε ότι τεμπέλιασα! Ήταν πολύ δημιουργική περίοδος κ σας έχω ετοιμάσει νόστιμα καλούδια, τα οποία κ θα σας παρουσιάσω σιγά σιγά! Ξεκινάμε από ένα πολύ αγαπημένο μου πιάτο: ελαφριά λαζάνια με αρωματική σάλτσα ντομάτα-βασιλικό κ ψητές μελιτζάνες! Το λάτρεψα αυτό το πιάτο! Αντί για τυρί πολτοποίησα αμύγδαλα με ένα παξιμάδι κ πασπάλισα το φαγάκι μου με αυτό το μείγμα! Τέλειο!!! Η απουσία τυριών κ μπεσαμέλ δεν κάνει το πιάτο φτωχότερο, αλλά τουναντίον δίνει την ευκαιρία στα υπόλοιπα υλικά να αναδειχθούν! Όσο υπάρχουν μελιτζάνες, προλαβαίνετε να το φτιάξετε! Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε! Περιμένω εντυπώσεις!

Σας φιλώ γλυκά!

Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες
Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες

Υλικά για πυρέξ 15*25:
18 φύλλα λαζάνια με σπανάκι
1 δόση σάλτσα ντομάτα βασιλικό
600 γρ. μελιτζάνες
3/4 φλ. γάλα σόγιας
1/2 φλ. αμύγδαλα ωμά
1 παξιμαδάκι
1 ντομάτα, σε φέτες
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. ρίγανη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες
Χορτοφαγικά λαζάνια με μελιτζάνες

Εκτέλεση:
Κόβω σε φέτες λεπτές τις μελιτζάνες κ τις βάζω σε μπολ με αλάτι για να τις ξεπικρίσω. Μετά από μισή ώρα τις ξεπλένω καλά. Σε ένα μπολάκι χτυπώ το λάδι με την σκόνη σκόρδου, την ρίγανη, αλάτι κ πιπέρι κ αλείφω κάθε μελιτζάνα με το μείγμα και από τις 2 πλευρές. Τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω για περίπου 40 λεπτά στους 180 C ώσπου να ροδίσουν. Στο μεταξύ φτιάχνω την σάλτσα. Αποσύρω από την φωτιά κ ρίχνω το γάλα κ ανακατεύω. Χτυπώ στο μπλέντερ το παξιμάδι με τα αμύγδαλα κ τα κάνω σκόνη. Κατόπιν παίρνω ένα πυρέξ κ το λαδώνω ελαφριά. Απλώνω λαζάνια στον πάτο. Το δικό μου χωρούσε 3 και έβαλα διπλή δόση, δηλ. 6 για να γίνει πιο μπαμπάτσικο.(έφτιαξα συνολικά 3 στρώσεις με λαζάνια, άρα χρησιμοποίησα 32=6, 63=18 συνολικά φύλλα. Μπορείτε να βάλετε μονές στρώσεις, οπότε θα χρειαστείτε 9 φύλλα, αλλά δεν θα είναι εξίσου χορταστικό!). Μετά βάζω λίγη σάλτσα κ μελιτζάνες. Συνεχίζω με άλλες 2 τέτοιες στρώσεις. Στο τέλος περιχύνω την υπόλοιπη σάλτσα (φροντίστε η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια). Τοποθετώ τις φέτες ντομάτας κ πασπαλίζω με το τρίμμα αμυγδάλου. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο το πυρεξάκι κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν αφαιρώ το αλουμινόχαρτο κ ψήνω για άλλα 20 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγάκι μου. Βγάζω από τον φούρνο κ περιμένω να κρυώσει για να σερβίρω. Καλή σας απόλαυση!
DSC_0339

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.780 times, 1 visits today)

2 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *