Όταν έχεις παιδί/ιά, το θέμα σνακ απασχολεί τους γονείς ιδιαίτερα. Μου αρέσει να δίνω στον Δημητράκη μου καλούδια φτιαγμένα με τα χεράκια τα δικά μου ή του μπαμπά του. Σε ένα οικογενειακό μαγειρικό μας συμβούλιο λοιπόν πέταξα την ιδέα να κάνουμε αλμυρά κουλουράκια. Ο Κωστής αμέσως απεφάνθη “θα φτιάξω κουλουράκια με σπανάκι”! Και την επομένη πήγε για προμήθειες. Για καλή μας τύχη δεν βρήκε φρέσκο σπανάκι και αγόρασε κατεψυγμένο. Το καλό είναι ότι το έχεις ανά πάσα στιγμή εύκαιρο στην κατάψυξη και δεν χρειάζεται καν να το καθαρίσεις. Ο κριτής του σπιτιού, ο “Φον Δημητράκης”, με το που κρύωσαν, τσάκισε δύο, οπότε καταλάβαμε ότι είχαν περάσει το τεστ! Αυτά τα κουλουράκια με σπανάκι αποτελούν ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους, για το σχολείο και το γραφείο! Αν αγαπάτε τα αλμυρά κουλουράκια, ρίχτε μια ματιά κι εδώ σε αυτά τα υπέροχα κουλουράκια κρεμμυδιού!
Και μιας και είναι μέρα εκλογών να ευχηθώ να εκλεγούν άνθρωποι άξιοι και ικανοί που θα κάνουν καλό στον τόπο τους! Γλυκιές καλημέρες από το Τζάντε! Μουάτς!
Υλικά για 15 κουλούρια:
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. νερό
120 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
150 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
μάραθος, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω το σπανάκι, το κρεμμύδι, τον μάραθο για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το νερό (100γρ.) και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ώσπου να σωθούν τα υγρά. Αποσύρω από την φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα αλεύρια με το baking powder. Σε άλλο χτυπώ το λάδι με το νερό (150γρ.) και το αλάτι. Ενσωματώνω στο μείγμα των υγρών το σπανάκι και κατόπιν ρίχνω το μείγμα με τα αλεύρια στο μείγμα με τα υγρά. Ανακατεύω καλά. Συμπληρώνω με λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί. Ζυμώνω και φτιάχνω μια μπάλα ζυμαρένια. Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κατόπιν πλάθω σε κουλούρια, τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 25 περίπου λεπτά στις αντιστάσεις. Προς το τέλος ψήνω για λίγα λεπτά στον αέρα. Καλοφάγωτα!
Σημ. προαιρετικά μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με σουσάμι. Επίσης μπορείτε να τα πλάσετε σε μακρόστενο σχήμα κριτσινιού!