H νέα εβδομάδα μας βρίσκει για άλλη μια φορά με ιωσούλα (χρησιμοποιώ υποκοριστικό μπας και τις εξευμενίσω!). Αυτή τη φορά είμαι κι εγώ ολίγον τι αρρωστούλα με λίγο βήχα, λίγο μπούκωμα, λίγη ατονία! Να πάω σετάκι με τον Δημητράκη μου και να μας γιατροπορεύει ο μπαμπάς Κωστής! Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί την περασμένη Κυριακή έκανα κάτι που είχα πολύ καιρό να κάνω και το λαχταρούσα! Έτρεξα 18 χιλιόμετρα κι αν εξαιρέσεις τις φουσκάλες (που συνηθίζω να βγάζω στα μεγάλα τρεξίματα) τα πήγα θαυμάσια και δεν ήμουνα πιασμένη την επομένη μέρα! Επιτέλους επανέρχομαι! Η προπόνηση αυτή ήταν μια ευγενική χορηγία τον γονιών μου που φιλοξενώ για λίγες μέρες, οι οποίοι μας κράτησαν το αγγελούδι μας για να προπονηθούμε!
Πριν λίγες μέρες ο σύζυγος είχε ζητήσει κέικ λεμόνι. Οπότε μπήκαμε παρέα στην κουζίνα και το φτιάξαμε μαζί. Είχα την ιδέα να το εμπλουτίσουμε με φιστίκι Αιγίνης (υπέροχο, αλλά ακριβό το άτιμο) και να το περιχύσουμε με ένα ελαφρύ σιροπάκι. (μπορείτε άνετα να το παραλείψετε). Το κέικ είναι νηστίσιμο, ελαφρύ, αφράτο παρ’όλο που δεν έχει αυγά και βούτυρο, λεμονάτο χωρίς να είναι ξινό και γλυκό όσο χρειάζεται. Το φτιάξαμε σε τσέρκι αντί για φόρμα και βγήκε πολύ ευπαρουσίαστο. Φουσκωτό και μπαμπάτσικο! Πρέπει να το δοκιμάσετε κι εσείς αυτό το vegan κέικ λεμονιού! Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει! Εδώ άρεσε και στην μανούλα μου που δεν αγαπά τα κέικ!
Φιλάκια πολλά, μυρωδάτα και λεμονάτα! Καλά μαγειρέματα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες και καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!
Υλικά για τσέρκι 18cm:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. (φυτικό) γάλα
40 γρ. χυμός λεμονιού κ λίγο ξύσμα
60 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
50+20 γρ. φιστίκι Αιγίνης
για το σιρόπι (προαιρετικό):
45 γρ. νερό
50 γρ. ζάχαρη
5 γρ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνω τη σόδα στο χυμό λεμονιού και ανακατεύω ώσπου να αφρίσει. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού κι ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά και το αλεύρι. Στο τέλος ενσωματώνω και τα 50 γρ. χοντροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης. Αδειάζω το μείγμα σε τσέρκι στρωμένο με λαδόκολλα (μην ξεχάσετε να λαδώσετε τα τοιχώματα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει προαιρετικά ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρω όταν πάρουν μια βράση. Περιχύνω το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζω με λίγο ξύσμα και τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης. Καλή σας απόλαυση!
Φαίνεται υπέροχο και σούπερ λεμονάτο το κεκάκι σου – ότι πρέπει για το απογευματινό τσάι και για όσους από έχουμε μανία με τα λεμονογλυκάκια 🙂 Περαστικά κοριτσάκι μου!
Μμμ, και σε μας αρέσουν πολύ, γλυκιά μου! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Φιλάκια από το Τζάντε και καλό μήνα για αύριο!
Μουάτς!
Ακούγεται ενδιαφέρον! Αν παραλείψω το σιρόπι; Επίσης, με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τα αιγινης;
Καλημερούδια και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Είναι όντως πολύ νόστιμο! Υπέροχο είναι και χωρίς το σιρόπι! Αν δεν σου αρέσουν τα Αιγίνης, βάλε λίγο αμύγδαλο. Επίσης, αν δεν θες ξηρό καρπό, θα ταίριαζε ο παπαρουνόσπορος.
Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
Τέλειο! εψαχνα ενα κεικ λεμονιου vegan. Θα του ταίριαζε αραγε παπαρουνόσπορος?
Ναι, γιατι όχι; Περιμένω εντυπώσεις, κοριτσακι μου!
Φιλάκια πολλά!
Kαλησπερα!Αναρωτιεμαι αν αυτο το κεικ μπορουμε να το κανουμε με αλλο γλυκαντικο..ζαχαρη καρυδας η με αγαυη η σφενδαμο 🙂
Κατερινάκι μου, λογικά μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας. Τα υγρά Γλυκαντικά θα αλλάξουν τις αναλογίες της συνταγής
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Αντί για ζάχαρη πόσο μέλι να έβαζα;;; Δηλ αν γνωρίζετε αντιστοιχία, θέλω να αποφύγω την ζάχαρη.
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά φαντάζομαι πως θα αλλάξουν οι αναλογίες, γιατί θα αντικαταστήσεις ένα στερεό υλικό με υγρό. Φιλιά πολλά
Ενώ το εψησα στη θερμοκρασία και στο χρόνο που λέει η συνταγή (και λίγο περισσότερο), βγήκε αρκετά βαρύ.
Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, αλλά αυτό το κέικ, Μαργαρίτα μου, είναι ελαφρύ και σε γεύση και σε υφή!
Φιλιά πολλά!
Φανταστικό!
Μόλις το έφτιαξα και το δοκίμασα.
Ευχαριστούμε πολύ!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, Σταυρούλα μου! Στείλε φωτογραφία, αν έχει μείνει κανά κομμάτι, να ανεβάσω στο Facebook!
Φιλιά πολλά!!!!!
Καλημέρα! Φαίνεται πολύ νόστιμο, μαρέσουν πολύ οι συνταγές γλυκών με φυστίκια Αιγίνης! Πρόκειται να το φτιάξω άμεσα. Μια παρατήρηση μόνο: καλό δεν θα ήταν οι ποσότητες των υγρών να δίνονται σε μονάδες όγκου κι όχι γραμμάρια; Γιατί μπερδεύομαι με το μέτρημα κι έχω συνέχεια την εντύπωση ότι τις υπολογίζω στο περίπου.
Ρέα μου, ο πιο πρακτικός τρόπος μέτρησης είναι τα γραμμάρια. Είναι ακριβής και μετριούνται τα πάντα με την ζυγαριά!
Φιλιά πολλά!