The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Γλυκά κράκερ από ρεβύθια
Vegan Γλυκά Γλυκά Μικρά γλυκά Μπισκότα - μπάρες Πρωινό

Γλυκά κράκερ από ρεβύθια

Εδώ και μερικές μέρες ο μικρός Δημητράκης γύρω στις 4-5 τα ξημερώματα ξυπνά και με φωνάζει να πάω στο δωμάτιο του (στη δική του μοναδική γλώσσα, αφού ακόμα δεν μιλά το καμάρι μου). Εκεί που είχαμε λύσει το θέμα του ύπνου, αρχίσαμε τα ίδια…Φταίει άραγε ότι του βγάλαμε τα κάγκελα και μπορεί εύκολα να φεύγει και να ξαπλώνει στο κρεβατάκι που υπάρχει μέσα στο δωμάτιό του; Ποιος ξέρει…Αφού λοιπόν ξαπλώσω δίπλα του, μου ανεβάζει την πιτζάμα και βάζει το κεφαλάκι του στην κοιλιά μου, όπου και κοιμάται. Έχει μανία με την κοιλιά μου (ευτυχώς που την αγαπά, γιατί εγώ μετά την εγκυμοσύνη και τη διάσταση κοιλιακών που έπαθα δεν την πολυσυμπαθώ!) και συνεχώς θέλει να έχει επαφή μαζί της. Μερικές φορές μου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να μπει από κει που βγήκε! (έκανα αναγκαστικά καισαρική) Χαχαχα! Επίσης, ο μικρός μου είναι αρκετά δεσποτικός απέναντι στη μανούλα! Για παράδειγμα τις προάλλες ήθελα να ξαπλώσω λίγο και δεν με άφηνε! Όχι, απλά μου απαγόρευσε να πάω στον πάνω όροφο, αλλά και να ξαπλώσω στον καναπέ ή κάτω στο πάτωμα δίπλα του! Όχι, κυρία μου, δεν θα ξεκουραστείς! Θα κάτσεις μαζί μου να φτιάξουμε για χιλιοστή φορά τα αγαπημένα μου παζλ!

Γλυκά κράκερ από ρεβύθια
Γλυκά κράκερ από ρεβύθια

Αχ, Δημητράκη μου, θα τα διαβάζεις αυτά κάποτε και θα γελάς με τα καμώματά σου! Ας περάσουμε όμως και στη συνταγούλα μας! Την περιμένατε με αγωνία κι όχι άδικα! Μετά από το σουξέ που είχαν τα αλμυρά κράκερ από ρεβύθι  μου μπήκε η ιδέα να κάνω και γλυκιά εκδοχή! Τα βασικά υλικά παραμένουν τα ίδια (ρεβύθια-βρώμη-ελαιόλαδο), απλά έβγαλα τα μπαχαρικά και πρόσθεσα κακάο, λίγη ζάχαρη καρύδας και εκχύλισμα πορτοκαλιού! Το αποτέλεσμα ήταν απίθανο! Αυτά τα τραγανιστά γλυκά κράκερ από ρεβύθια μας  ξετρέλαναν οικογενειακώς! Μπορείτε να παραλείψετε το κακάο και να βάλετε κανελογαρίφαλλο ή εκχύλισμα βανίλιας κτλ. Και σας έχω κι άλλη εναλλακτική! Καθώς ετοίμαζα το μείγμα ο μικρός μου (λιχούδης γαρ) μου ζήτησε να δοκιμάσει. Φτιάχνω που λέτε μια μπαλίτσα και την κατασπαράζει ζητώντας κι άλλη, κι άλλη! Οπότε κατέληξα ότι μπορούν να γίνουν και ωραιότατα γλυκά τρουφάκια ρεβυθιού! (ωραίος τρόπος για να ξεγελάσετε τα παιδιά σας και να φάνε όσπρια, μην μου πείτε!) Τα ξαδερφάκια του πάντως τα τρώνε με ευχαρίστηση χωρίς να ξέρουν το βασικό υλικό! Χιχι!

Αρκετά σας είπα η πολυλογού! Δεν μένει παρά να τα δοκιμάσετε! Φιλάκια πολλά από το Τζάντε, γλυκά μου πλάσματα! Μουάτς!

Γλυκά κράκερ από ρεβύθια
Γλυκά κράκερ από ρεβύθια

Υλικά για 2 λαμαρίνες:
400 γρ. βρασμένα ρεβύθια
100 γρ. νιφάδες βρώμης
55 γρ. ελαιόλαδο
85 γρ. ζάχαρη καρύδας
2 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. εκχύλισμα πορτοκαλιού

Γλυκά τρουφάκια από ρεβύθια
Γλυκά τρουφάκια από ρεβύθια

Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ πολτοποιώ τελείως πρώτα τη βρώμη με το κακάο και χωριστά τα ρεβύθια. Κατόπιν ρίχνω τη βρώμη μέσα στα ρεβύθια και χτυπώ για να ενσωματωθεί. Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα σταδιακά σε ένα μπολ και κατόπιν τα προσθέτω κι αυτά στο μείγμα των ρεβυθιών. Χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν έχετε μικρό μπλέντερ, χωρίστε στα δύο τα υλικά σας και δουλέψτε τα σε δύο δόσεις. Βάζω σε ένα μπολ τη ζύμη, τη ζυμώνω ελαφριά και κατόπιν την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας. Την καλύπτω με άλλη λαδόκολλα και ανοίγω ένα λεπτό φύλλο (5 χιλιοστά) με τη βοήθεια πλάστη. Κόβω με κουπ πατ ή με τον κόφτη της πίτσας και τοποθετώ τα κράκερ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι κάνω τρύπες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35-45 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα. (όσο πιο λεπτά τα φτιάξετε, τόσο γρηγορότερα θα ψηθούν)Τα βγάζω από τον φούρνο, τα τοποθετώ σε σχάρα να κρυώσουν και μετά τα φυλάω σε αεροστεγές δοχείο. Καλοφάγωτα!

Παραλλαγή για τρουφάκια: όταν έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά, πλάθω μπαλάκια και τα φυλάω στο ψυγείο.

Γευστική παραλλαγή: αν δεν σας αρέσει ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι που επέλεξα, μπορείτε να παραλείψετε το κακάο και να βάλετε κανελογαρίφαλλο που ταιριάζει τέλεια με το πορτοκάλι. (τα ανοιχτόχρωμα τρουφάκια της φωτογραφίας είναι από αυτήν την παραλλαγή.) Φαντάζομαι ωραία θα ήταν με εκχύλισμα ή ξύσμα λεμονιού, βανίλιας, λίγη καρύδα κτλ. Δώστε στα κρακεράκια τη γεύση που σας αρέσει!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2.546 times, 1 visits today)

12 Comment

    1. Δεν το έχω δοκιμάσει με αγαύη. Ωστόσο λογικά πρέπει να βάλεις λίγο λιγότερο αγαύη και να μειώσεις λίγο το υγρό της συνταγής (λάδι) γιατί θα αντικαταστη΄σεις ένα στερεό υλικό με ένα υγρό. Δεν μπορώ να ξέρω τις αναλογίες όμως και το αποτέλεσμα…
      Φιλάκια πολλά, κοριτσάκι μου γλυκό!

  1. Καλημέρα σας. Ωραία ιδέα να φάνε τα μικρά όσπρια με τέτοιο τρόπο, αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε μέλι και σε ποια ποσότητα;

    1. Στέλλα μου, δεν μπορώ να σε βοηθήσω, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Θα αλλάξουν οι αναλογίες, γιατί θα αντικαταστήσεις ένα στέρεο υλικό με ένα υγρό.
      Φιλάκια πολλά!

  2. Καλησπέρα. Τι είναι το εκχύλισμα πορτοκαλιού;; Επίσης αν δεν έχω ζάχαρη καρύδας τι άλλο μπορώ να βάλω.

    1. Μπορείς να βάλεις καστανή ή απλή ζάχαρη. Το εκχύλισμα πωλείται στα σουπερ μάρκετ (στο τμήμα ζαχαροπλαστικής) σε μικροσκοπικά μπουκαλάκια. Μια ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να δώσει γεύση στη ζύμη.
      Φιλάκια πολλά!!!

  3. Έφτιαξα πρώτα τα αλμυρά κράκερ, τα τσακίσαμε, κι ύστερα έφτιαξα και τη γλυκιά συνταγή σε δύο εκδοχές, μία κακάο – βανίλια και μία με κανελογαρύφαλλο. Ειδικά τα δεύτερα με το γαρύφαλλο τα έτρωγσ και όλα μόνη μου! Είναι καταπληκτικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *