Οι τροφοθήκες μου σφύζουν από υλικά: παντός είδους όσπρια, δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αλεύρια, βαζάκια με καλούδια. Θέλω να μην μου λείπει τίποτα και να μαγειρεύω χωρίς έγνοια μήπως δεν έχω κάποιο βασικό υλικό. Ειδικά όταν μένεις στην εξοχή επιβάλλεται να είσαι εφοδιασμένος! Συχνά πυκνά τσεκάρω μην πλησιάζει η λήξη κάποιου προϊόντος. Τις προάλλες που λέτε ανακάλυψα ένα ξεχασμένο σιμιγδάλι που επρόκειτο να λήξει. Το λέω στον Κωστή κι αυτός αμέσως προτείνει να φτιάξουμε χαλβά! Ελαφρύς χαλβάς; Αχ, τι ωραία ιδέα, αναφώνησα εγώ! Το αγαπώ πολύ αυτό το γλυκάκι και τώρα ειδικά που έχω μειώσει πολύ την πρόσληψη ζάχαρης, μου είχε λείψει να φάω μια λιχουδίτσα. Ο χαλβάς είναι ένα γλυκάκι που συναντάται σε πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολής!
Ωστόσο δεν θέλαμε να φτιάξουμε τον παραδοσιακό χαλβά που απαιτεί μια οκά ζάχαρη. Ο Κωστής αποφάσισε να το πάρει πάνω του. Εγώ έκατσα στο σαλόνι να παίξω με τον Δημητράκη και τη νονά του, το Μαρουλόνι μας, που φιλοξενούσαμε εκείνες τις μέρες. Η αγωνία ήταν μεγάλη. Μας πληροφόρησε όταν τελείωσε ότι χρησιμοποίησε ζάχαρη καρύδας (εξού και το σκούρο χρώμα) και μάλιστα λιγότερη από τη μισή ποσότητα ζάχαρης που είθισται να βάζουν στον χαλβά. Όταν λοιπόν κρύωσε και τον σέρβιρα, αμέσως και οι τρεις αρχίσαμε τα επιφωνήματα: “Αααα, πωπωπω!!!Μμμμμ!!!” Κατά γενική ομολογία ήταν απίθανος, γλυκός χωρίς να σε λιγώνει, αρωματικός, υπέροχος! Με δυο λόγια ο πιο ωραίος και ελαφρύς χαλβάς που έχουμε φάει. Και ναι, δεν ντρέπομαι να ομολογήσω ότι τον εξαφανίσαμε σε μία μέρα! Απορούσαμε δε για ποιο λόγο η κλασική συνταγή ζητά τόση πολλή ζάχαρη. Δοκιμάστε τον και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε!
Αυτά προς το παρόν! Καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Να περνάτε όμορφα, γλυκά μου πλάσματα! Μουάτς!
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα:
400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη καρύδας
200 γρ. ηλιέλαιο
800 γρ. νερό
1,5 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
μια φλούδα από πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδα ξανθιά
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύω και από την ώρα που θα πάρει βράση, μετρώ 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα βάζω το λάδι κι όταν ζεσταθεί ρίχνω το σιμιγδάλι για να το καβουρδίσω σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτω την κανέλα και τις σταφίδες. Τέλος βάζω την κατσαρόλα με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα σιγά σιγά το σιμιγδάλι. Ανακατεύω συνεχώς κι όταν σφίξει το μείγμα και γίνει σαν στόκος, αποσύρω από τη φωτιά. Αδειάζω σε φόρμα κι όταν κρυώσει, ξεφορμάρω γυρνώντας το τούμπα σε μια πιατέλα. Καλοφάγωτος!
Σούπερ!!! Εγώ δοκίμασα και έβαλα και αμύγδαλα!! 🙂
Καλέ, είσαι γρήγορος εσύ! Πόσο χαίρομαι που σου αρέσει! Και τα αμύγδαλα θα τον απογειώνουν! Στείλε, αν θες, φωτογραφία να την δημοσιεύσω στο fb!
Φιλιά πολλά, Νικόλα μου!
αγαπητη λενια το ηλιελαιο δεν ειναι καλης ποιοτητας λαδι..γιατι δε βαζεις ελαιολαδο στις συνταγες σου?
Κοριτσάκι μου γλυκό, γνωρίζω ότι το ελαιόλαδο είναι καλύτερο από το ηλιέλαιο και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά στη μαγειρική μου και μάλιστα ωμό ως επί το πλειστον. Ωστόσο στη ζαχαροπλαστική δεν μου αρέσει, γιατί έχει βαριά επίγευση. Στα γλυκά λοιπόν προτιμώ το λάδι καρύδας (ιδίως τα ωμοφαγικά) κ το ηλιέλαιο. Ούτως ή άλλως δεν φτιάχνω πολύ συχνά. Στο συγκεκριμένο γλυκό το ηλιέλαιο δεν έχει καν μαγειρευτεί, γιατί το αφήνεις για λίγη ώρα στη φωτιά, οπότε δεν είναι δα και τόσο ανθυγιεινό.
Πολλά φιλιά!!!
Γειά σου Ελένη μου, το ηλιέλαιο είναι υγιεινό και καλώς το χρησιμοποιείς στα γλυκά (και εγώ) είναι γεμάτο καλά λιπαρά οξέα. Φιλούρες!!
Σε ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου! Φιλάκια πολλά από την πατρίδα!!!
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Εδώ γράφετε “Τέλος βάζω την κατσαρόλα με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα σιγά σιγά το σιρόπι.” Εννοείτε ότι στην κατσαρόλα με το σιρόπι που έχουμε βγάλει από τη φωτία, ρίχνουμε το υλικό από την άλλη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι; Γιατί γράφει 2 φορές σιρόπι και μπερδεύτηκα! Ευχαριστώ πολύ!!
Καλημέρα και χρόνια πολλά, Χρήστο μου! Σε ευχαριστώ για την επισήμανση του λάθους!Θα το διορθώσω αμεσως. Ναι, στην κατσαρόλα με το σιρόπι ρίχνεις το σιμιγδάλι!
Φιλιά πολλά!!!
lenia…..ο χαλβάς σου …τα σπάει που λέει και ο γιος μου , από τότε που ξεκίνησα να τον κάνω δεν σταμάτησα !
Να είσαι πάντα καλά !
Αχ, πόσο χαίρομαι που σας αρέσει τόσο πολύ! Την επόμενη φορά που θα τον φτιάξεις στείλε και φωτογραφία!
Φιλιά πολλά και καλή Σαρακοστή!