Μπέργκερ! Το αγαπημένο “βρώμικο”μικρών κ μεγάλων! Το στοίχημα για έναν χορτοφάγο είναι να δημιουργεί παραλλαγές γνωστών σουξεδιάρικων πιάτων και να έχουν απήχηση! Όταν λοιπόν έφτιαξα αυτό το μπέργκερ από ρεβύθια και μανιτάρια, περίμενα με αγωνία την ετυμηγορία του συζύγου. Με το που μου λέει “είναι το καλύτερο μπέργκερ που έχω φάει” (σημειωτέον δεν είναι χορτοφάγος!) η καρδιά μου πλημμύρισε από χαρά! Γιούπι! Τα είχα καταφέρει! Πεντανόστιμο, ζουμερό, αρωματικό, με απλά υλικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα! Αφήστε που είναι και ένας άριστος τρόπος να καμουφλάρετε τα όσπρια, αν τα παιδάκια σας δεν τα αγαπούν! Ο Δημητράκης μου πάντως το λάτρεψε! Μάλιστα το άλειψε με το vegan άλειμμα με γεύση τζατζίκι και το κατασπάραξε! Δοκιμάστε αυτό το μπέργκερ από ρεβύθια και μανιτάρια κι είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει.
Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!
Υλικά για 4 μπέργκερ:
290 γρ. ρεβίθια βρασμένα
105 γρ. βρώμη αλεσμένη
150 γρ. μανιτάρια λευκά
3 σκελίδες σκόρδο
15 γρ. μαϊντανός
2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
2+2 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα 1/2 λεμονιού
1/2 κ.γ. κύμινο
αλάτι κ πιπέρι
ψωμάκι, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι
για την σως:
3 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα ρεβύθια, τα μανιτάρια. τον μαϊντανό και το σκόρδο. Μεταφέρω σε ένα μπολ το μείγμα και προσθέτω την αλεσμένη βρώμη. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω την σκόνη κρεμμυδιού, το κύμινο, το ξύσμα λεμονιού και τις 2 κ.σ. λάδι. Ανακατεύω αρχικά με ένα κουτάλι και κατόπιν δουλεύω το μείγμα με τα χέρια να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω για 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει η ζύμη. Κατόπιν την βγάζω από το ψυγείο και την πλάθω σε 4 μπιφτέκια. Τα αλείφω με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνω σε γκριλιέρα περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε ένα μπολάκι χτυπώ τα υλικά της σως. Αλείφω το εσωτερικό από τα ψωμάκια με την σως και βάζω το μπιφτέκι, την ντομάτα, λίγο μαρούλι και ροδέλες κρεμμυδιού. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
Οι ροδέλες κρεμμυδιού είναι πιο νόστιμες, αν τις ψήσετε στην γκριλιέρα. Τέλος οι ποσότητες βγάζουν 4 μεγάλα μπέργκερ ή 8 μικρότερα μπιφτέκια. Αν τα κάνετε μικρότερα, είναι εύλογο ότι θα χρειαστούν λιγότερο ψήσιμο.
Το ωραιότερο χορτοφαγική μπέργκερ που έχω δοκιμάσει! Αντί για κύμινο έβαλα καπνιστή πάπρικα. Μιαμ!!!
Σε ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές. Φιλιά από το Λονδίνο!
Θεοδώρα μου, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Κι εγώ τα αγαπώ πολύ τα συγκεκριμένα!
Πολλά φιλιά από το Τζάντε!
Καλημέρα!
Θα την φτιάξω την Κυριακή τη συνταγή. Τα ρεβίθια τα ζυγίζω πριν τα βράσω ή μετά;;
Μαρία μου, η ποσότητα που αναφέρεται αφορά βρασμένα ρεβύθια!
Φιλιά πολλά!
Όντως από τα καλύτερα μπέργκερ που έχω δοκιμάσει,
έκανα καμιά 20ρια και τα έβαλα στην κατάψυξη.
Κώστα μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ήμουν διακοπές!
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν! Κι εγώ τα λατρεύω!
Φιλιά πολλά!!!!!
Απίστευτα νόστιμα, δεν περιγράφεται
Η κόρη μου (10χρονων),τρελάθηκε
Αχ, Στελλίτσα μου, πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν!!!!!
Πολλά φιλιά από το νησί!
Μόλις τα έπλασα, αντί για ρεβυθια έβαλα μαυρομάτικα.. Αναμένετε εντυπώσεις σύντομα !
Μαράκι μου, πώς έγιναν τελικά με τα μαυρομάτικα;