The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Χωρίς κατηγορία

Banana and toffee ή banoffee ή μπανανοκαραμέλα

Υπάρχει και vegan – gluten free εκδοχή αυτού του νόστιμου γλυκού, για την συνταγή πατήστε : εδώ 
banoffee

Αυτό το γλυκάκι σας το είχα φυλαγμένο για την 100η ανάρτησή μου, αλλά ατύχησε. Ήρθε λοιπόν η ώρα του !!!!
Είναι ένα γλυκό που έχει φορεθεί πολύ τελευταία. (Το είχε φτιάξει και ο Άκης στο Πρωινό μου, και η Σκορδά δυσκολευόταν με το όνομά του….). Η αδερφή μου που ζει στην Ζάκυνθο μου μίλησε πρώτη φορά για αυτό το γλυκό 3 με 4 χρόνια πριν. Ήταν κατενθουσιασμένη, εγώ πάλι έτσι που μου το περιέγραφε δεν μπορώ να πω ότι μου έτρεχαν τα σάλια… Όμως τώρα που το δοκίμασα θεωρώ ότι είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό, δεν ξετρελάθηκα. Αν βέβαια κάποιος αγαπάει πολύ την καραμέλα και την μπανάνα αυτό είναι το γλυκό του (βλέπε άντρα μου).
Εξομολόγηση: δεν το έφτιαξα εγώ αλλά η αδερφή μου η Ελένη, το μόνο που έκανα εγώ ήταν να βάλω το ζαχαρούχο για βράσιμο και να ανοίξω την κρέμα γάλακτος, ξεπατώθηκα….
Οπότε κέρασμα από τα χεράκια της Ελενίτσας για όλους εσάς που είστε κοντά μου αυτούς τους 8 μήνες και έχω μοιραστεί μαζί σας νοστιμιές, χαρές, ανησυχίες και νεύρα… Τι κρίμα που δεν είχα μπει στην γειτονιά σας τους μήνες που ήμουν έγκυος και είχα αϋπνίες, με φάγανε οι επαναλήψεις και τα telemarketing….
banoffee
Υλικά:

1 1/2 πακέτο μπισκότα digestive
100 γραμμάρια βούτυρο
2 γάλατα ζαχαρούχα
4 μπανάνες σε ροδέλες
350 ml κρέμα γάλακτος
1 κσ ζάχαρη άχνη
κουβερτούρα τριμμένη για ομορφιά

Εκτέλεση:


Βάζω τα γάλατα σε μια κατσαρόλα με νερό και τα φήνω σε μέτρια φωτιά για 2,5 ώρες (εμείς το αφήσαμε 2 και δεν μας βγήκε όσο πηχτή θα έπρεπε), προσοχή: το νερό να τα καλύπτει. Τα αφήνω να κρυώσουν λιγό.  Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το τριμμένο μπισκότο, το στρώνω για βάση. Βάζω την βάση στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Βάζω πάνω στην βάση το καραμελωμένο γάλα, το στρώνω και από πάνω βάζω τα κομμάτια μπανάνας. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με μια κουταλιά ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί και την βάζω πάνω από την μπανάνα. Τρίβω λίγη κουβερτούρα για ομορφιά!!
(σε φωτογραφία έχω δει να ανακατεύουν την μπανάνα με την καραμέλα, θα δοκιμαστεί και αυτό)

banoffee

Εννοείται ότι η συνταγή δεν είναι δική μας, κυκλοφορεί παντού…

UPDATE

Διευκρίνηση μετά από την φιλική επισήμανση της Έλενας από τις Συνταγές της Καρδιάς: αυτό που βράζουμε είναι τα κουτιά του ζαχαρούχου και όχι το περιεχόμενό τους.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 362 times, 1 visits today)

17 Comment

  1. υπέροχο γλυκάκι,μεστό γεύσης…ευχαριστώ που με τιμάς με την ανάρτησή σου,μανουσίνα!να τις χιλιάσεις και να συνεχίσεις να μας κρατάς “νόστιμη”συντροφιά!φιλάκια από ζάντε!!!

  2. το δοκιμασα και εγω πρωτη φορα στην ζακυνθο και κολλησααααααααααααα.. το εφτιαξα την προηγουμενη εβομαδα.. ξετρελανε κοσμο..

    καλημεραααααααααααα..

  3. Πρώτα απ’ όλα να τις χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου!
    Το μπανόφι είναι εδώ και χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκάκια.
    Θα σου πω κάτι, αν μου επιτρέπεις.
    Οταν ανάρτησα το μπανόφι στο blog μας, κάποιοι φίλοι μπερδεύτηκαν και νόμισαν ότι πρέπει να βράσουν τα γάλατα και όχι τα κουτιά.
    Ετσι έκανα διευκρίνηση και επισήμανση, ότι αυτό που βράζουμε είναι τα κουτιά και όχι το περιεχόμενό τους.
    Δυο ώρες συνήθως τα βράζω, νομίζω είναι αρκετές, γιατί μετά πήζει πάρα πολύ το γάλα.
    Επίσης αφού βράσουν, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε σκιερό μέρος για 2-3 μήνες αν θέλουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε τα χρειαστούμε.
    Sorry για την πολυλογία;-)
    Φιλιά!

  4. Καλή συνέχεια στο νόστιμο blog σου!
    Το γλυκό αυτό είναι όντως πολύ ονομαστό και εύκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένεις να βράσει το ζαχαρούχο.
    Ε, όπως και να λέγεται, σε όλους μας αρέσει, μιαμ!

  5. Λοιπόν, διαβάζω για αυτό το γλυκό από τον καιρό του παλιού ….hungry…βάλτε με το μυαλό σας δηλαδή….ακόμα δεν αξιώθηκα να το φτιάξω! Πρέπει να το κάνω! Να δω πότε!

  6. Πώπω, εξαιρετικά αμαρτωλό γλυκό!!! Αλλά φαίνεται πεντανόστιμο! Θα το έχω στα υπόψιν για καμιά γιορτή γιατί κρίμα είναι να πάρω 3 κιλά χωρίς να γιορτάζει κανείς!!! Καλημέρα και εύχομαι να τις χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου!

  7. Τώρα είδα ότι δεν σου ευχήθηκα….τι γαϊδάρα!!!
    Να τις χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου και να μας κάνεις παρεούλα για πολύ,πολύ καιρό!!!
    Πέρνα από τη μάνα να πάρεις κάτι!

  8. …και εγώ όταν το δοκίμασα για πρώτη φορα στην ζάκυνθο,τρελάθηκα.Ζήτησα και ρώτησα για την συνταγή του..και απο τότε είναι ένα γλυκό που σε καθε περίσταση ετοιμάζω και για την οικογενεια μου που το αγάπησε και αυτή αλλά και για τους φίλους μου!!…χμ τώρα που το σκέφτομαι μόνο τα ζαχαρούχο μου λύπουν για να το ξαναφτιάξω για μια ακόμη φορα..αύριο λοιπόν αμέσως μετά το σχολειό βόλτα στο σούπερ για ζαχαρούχοοο

  9. Βρε κοριτσι οταν γραφεις 1/5 πακετο μπισκοτα εννοεις τα μικρα πακετα? Γιατι εγω εβαλα τα μεγαλα κ νομιζω πατατα..

    1. Εύα μου, εννοούμε το απλό πακέτο των 250 γρ. .Οπότε χρειάζεσαι 1 ολόκληρο κ ένα μισό πακέτο (250+125γρ.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *