Αυτές τις μέρες το ψυγείο μου ήταν γεμάτο λαχανικά: χόρτα και αγκινάρες από την πεθερούλα στην Κρήτη, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κολοκύθια, μελιτζάνες, μανιτάρια από τον μανάβη, έτσι σήμερα αποφάσισα να φτιάξω ένα φαγητάκι – Μπρόκολο στον φούρνο με κουνουπίδι- με πολλά λαχανικά, όταν το έφτιαχνα στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα το κουνουπίδι ωγκρατέν που είχε φτιάξει η Λένια και το είχα ζηλέψει.
Καλή Σαρακοστή, αγαπημένοι μας φίλοι!
Υλικά για 6 πυρίμαχα σκεύη:
1 μπουκέτο μπρόκολο
Μισό κουνουπίδι
3 κολοκύθια
1 μελιτζάνα
1 ξερό κρεμμύδι
250γρ κρέμα σόγιας
200γρ σπανάκι
5-6 μανιτάρια πλευρώτους
1,5 κσ κύμινο
2 κσ άνηθος
2 κσ ελαιόλαδο
5κγ κουκουνάρι
1 φλ τριμμένη φρυγανιά
2κσ σουσάμι
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβω τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα ρίχνω σε βραστό νερό, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε πλευρώτους αφαιρέστε με ένα κουταλάκι την σκούρα πλευρά τους. Κόβω κομματάκια τα κολοκύθια, την μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το σπανάκι, το κρεμμύδι και τον άνηθο. Σε ένα τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και σοτάρω το ψιλικομμένο κρεμμύδι, στην συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια, την μελιτζάνα, τα κολοκύθια, ανακατεύω και τα αφήνω λίγο να ψηθούν. Έπειτα προσθέτω το σπανάκι και τον άνηθο. Ανακατεύω και όταν θα έχει πια μαραθεί το σπανάκι, προσθέτω το βρασμένο κουνουπίδι και μπρόκολο, ανακατεύω και περιχύνω με την κρέμα σόγιας, αλατοπιπερώνω και αφαιρώ το τηγάνι από την φωτιά. Μεταφέρω το μείγμα σε ατομικά σκεύη κατάλληλα για τον φούρνο ή σε ένα πυρέξ. Βάζω στο μπλέντερ το κουκουνάρι με την φρυγανιά και το ρίχνω στο μείγμα μου μαζί με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
My fridge has been full of a huge variety of veggies lately: brocoli, cauliflower, zucchini, eggplants, spinach, mushrooms…So I decided to make a dish based on all these yummy stuff! My inspiration for this recipe was my sister’s cauliflower augratin that she posted a few days ago. This is a vegan dish that I am sure you will enjoy!
Have a lovely week, my dear friends!
Ingredients for 6 ramekins:
1 broccoli
1/2 cauliflower
3 zucchini
1 eggplant
1 red onion
250gr. soy cream
200gr. spinach
5-6 oyster mushrooms
1,5 Tbsp cumin
2 Tbsp dill, finely chopped
2 Tbsp olive oil
5tsp pine nuts
1 cup bread crumbs
2Tbsp sesame seeds
Salt and pepper
Directions:
Cook broccoli and cauliflower florets for 10 minutes until tender. Chop zucchini, eggplant, mushrooms, spinach and onion. In a frying pan saute onion. Then add the rest of the veggies and stir for a few minutes. Finally add spinach and dill. Wilt spinach and place cooked broccoli and cauliflower florets. Pour soy cream, stir and season with salt and pepper. Remove from heat. Transfer into ramekins and top with ground pine nuts, sesame seeds and bread crumbs. Bake in preheated oven at 180C for 15 minutes.
Questo piatto è giusto giusto per me, adoro sia i broccoli che i cavolfiori e con quella croccante crosticina il gusto raddoppia 🙂 Un bacio, buona settimana
Ένα σωρό λαχανικά έχει και νοστιμιές!Το κουκουνάρι είναι υπέροχο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Βασικά είναι ένα πλήρες γεύμα από μόνο του!Ιδανικό για τραπέζι. Φιλάκια sisters!! Καλή Σαρακοστή!
Πολύ δημιουργικό χορτοφαγικό φαγητό, ποτέ δεν έχω τόσα λαχανικά μαζεμένα στο σπίτι αλλά και με μέρος αυτών είμαι πρόθυμη να το φάω! Δεν είχα και ιδέα στο μεταξύ πως υπάρχει κρέμα σόγιας η οποία καταλαβαίνω πως αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος. Να βάζαμε κρέμα καρύδας ή θα έβγαινε αηδία λες?
Καλή σαρακοστή κορίτσια, αν κι εσείς με τη νηστεία δεν έχετε πρόβλημα, χε χε!
Καλή Σαρακοστή Σκοτεινούλα, η αλήθεια είναι ότι δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα η νηστεία…..
Γάλα καρύδας δεν θα έβαζα, αν δεν θες να βάλεις κρέμα σόγιας, βάλε καλύτερα γάλα εβαπορέ (τότε βέβια δεν είναι vegan). Φιλάκια
Καλή Σαρακοστή κορίτσια με πολλές veggie νοστιμιές!
Φιλάκια!
Καλή Σαρακοστή κορίτσια με Υγεία!!
I can just imagine how wonderful this dish is…very comforting and tasty. 🙂 ela
Πολύ ωραίο! Μια υπέροχη νοστιμιά με λαχανικά!
Μμμμμμμμμμ!!! Νοστιμότατο!!!
Che bontà questo pieno di verdure! Come mi piacerebbe averlo oggi per il pranzo! Peccato tu sia così lontana 🙂 Baci.
Φαινεται παρα πολυ νοστιμη και θελω να τη φτιαξω αμεσα!! 😉
Επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιώ καθόλου επεξεργασμένα προιόντα, για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω καθόλου για την κρεμα σόγιας. Υπόκειται σε επεξεργασία ή είναι απόλυτα φυσικο προιόν? Αντί αυτού θα μπορουσα να χρηαιμοποιησω αμυγδαλογαλα που φτιάχνω μονη μου με νέρο και αμύγδαλα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αγαπητή Ολυμπία πραγματικά ήταν ένα πολύ νόστιμο φαγάκι. Η
Αγαπητή Ολυμπία πραγματικά ήταν ένα πολύ νόστιμο φαγάκι. Η κρέμα σόγιας γράφει βιολογική, 100% φυτικής προέλευσης, τι επεξεργασία έχει υποστεί δεν γνωρίζω. Αν βάλεις αμυγδαλόγαλα ίσως να χρειάζεται να προσθέσεις λίγο αλεύρι (να το χτυπήσεις μαζί με το γάλα και μετά να περιχύσεις το φαγητό) καθώς είναι πιο αραιό από την κρέμα σόγιας.
Καλή επιτυχία
Πολλά φιλιά