For the recipe in English click here
Καλημέρα, φίλοι μας! Σήμερα είναι Ψυχοσάββατο κ φτιάχνουμε ένα γλυκό πολύ υγιεινό και θρεπτικό, κόλυβα! Τα κόλυβα δυστυχώς συνήθως τα φτιάχνουμε μόνο στα μνημόσυνα για τους δικούς μας ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια κοντά μας. Είναι κρίμα που τα έχουμε συνδέσει μόνο με θρησκευτικές περιστάσεις! Εγώ τα αγαπάω πολύ κ όποτε τα βρίσκω (αρκεί να μην είναι τίγκα στην ζάχαρη), τα τσακίζω. Όταν είπα στον άντρα μου ότι το Σαββατοκύριακο θα φτιάξω κόλυβα, με κοίταξε περίεργα και κούνησε το κεφάλι λέγοντας μου “δεν πας καλά…” (Τι έχει υποστεί αυτός ο άνθρωπος, πόσες φορές έχει φάει κρύο φαγητό γιατί έπρεπε πρώτα να φωτογραφηθεί! πόσες φορές έχει νιώσει πειραματόζωο, ή εκεί που απολαμβάνει το φαγητό του να έχει την μουρλή να τον ρωτάει : πώς σου φαίνεται; του λείπει κάτι; τι νιώθεις πιο έντονα…. είναι δύσκολο να είσαι σύζυγος foodblogger… χα χα.) Ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τα κόλυβα και να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς είναι εξαιρετικά νόστιμα και θρεπτικά. Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε και σας κοιτάξουν και εσάς περίεργα, πείτε τους ότι θα τα φτιάξετε στην μνήμη κάποιου προσφιλούς προσώπου. Για όποιον λόγο και αν τα φτιάξετε, καλή σας απόλαυση!
Υλικά:
500γρ σκληρό σιτάρι αποφλοιωμένο
3 κσ αλεύρι
200γρ καρύδι χοντροκομμένο
200γρ ασπρισμένο αμύγδαλο χοντροκομμένο
100γρ σουσάμι
2φλ σταφίδα
1/2φλ μαϊντανός χοντροκομμένο
2 ρόδια
5κσ κανέλα
Εκτέλεση:
Βράζω το σιτάρι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (μερικά χρειάζονται και μούλιασμα). Σουρώνω το σιτάρι και το ξεπλένω πολύ καλά, το αφήνω στο σουρωτήρι να φύγουν τα νερά (το έβρασα πριν κοιμηθώ και το άφησα στο σουρωτήρι όλη νύχτα). Σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο απλώνω το σουρωμένο σιτάρι αφού πρώτα το έχω σκουπίσει με μια πετσέτα. Το σκεπάζω με χαρτί κουζίνας και το αφήνω να στεγνώσει καλά (ο χρόνος εξαρτάται από την υγρασία του χώρου και το πόσο καλά είχε στεγνώσει στο σουρωτήρι). Όταν θα έχει στεγνώσει καλά το σιτάρι βάζω σε ένα τηγάνι το αλεύρι και το ανακατεύω συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Στην συνέχεια ανακατεύω το σιτάρι με το αλεύρι (αυτό γίνεται για να τραβήξει το αλεύρι την υγρασία που μπορεί να έχει μείνει) . Καβουρδίζω και το σουσάμι για να βγουν πιο έντονα τα αρώματά του. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω να πάνε παντού (οι ποσότητες των υπολοίπων υλικών μπορεί διαφοροποιηθεί ανάλογα τα γούστα σας). Σερβίρω σε μπολάκια. Καλή σας απόλαυση!
(Visited 1.468 times, 1 visits today)
Από τα γαπημένα μου γλυκά… χωρίς πλάκα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας εάν ανακατέψουμε σπόρους από ρόδια στα κόλυβα είναι για κέρασμα, για χαρά ή για γιορτή.
Μπράβο κορίτσια,ωραία ανάρτηση,και εξαιρετική φωτογραφία!!!
Σε ευχαριστούμε, Δημητρούλα μας γλυκιά! Φιλάκια πολλά!
Πολύ αγαπημένα 🙂
Δεν υπάρχει αυτό το “γλυκό” που προσωπικά εγώ το τρώω σαν κυρίως γεύμα όποτε το πετύχω.
Μου αρέσει τρομερά!!!!!!! Τα κόλυβα δεν με επιρρεάζει το ότι φτιάχνονται για άσχημα γεγονότα, αλλά θα ήθελα να τα είχα περισσότερο συχνά στη ζωή μου και όχι στη χάση και στη φέξη! Γι΄αυτό το λόγο η συνταγή σας βοηθαει πολύ!!!!!!!!!!! Ωραία η παρουσίαση και με το σεμεδάκι της γιαγιάς!!!!! Πολύ ρετρό!!
Καλημέρες και καλό καλοκαίρι!
έχετε δίκιο κορίτσια, είναι πολύ θρεπτικά! εγώ κάθε φορά που τα φτιάχνω, τα τρώω για πρωινό!!