For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι/ες! Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη, δηλ. η πιο άκυρη γιορτή για έναν χορτοφάγο! Θυμάμαι μια ζωή να με κοροϊδεύουν αυτήν την ημέρα και να με ρωτάνε”εσύ θα τσικνίσεις με χόρτα;” Συνήθως ψήνω τα λατρεμένα μου πορτομπέλο κ την κάνω ταράτσα! Τα κάνω σε γκριλιέρα κ πραγματικά γίνονται απίθανα! Ωστόσο σήμερα σας έχω μια σούπερ συνταγούλα δια χειρός Κωστή! Αυτό το παιδί μου έχει βάλει τα γυαλιά στις ζύμες. Ήθελα να φτιάξω που λέτε κάτι με το τυράκι Viofast της αγαπημένης μου εταιρίας Viofree. Πρόκειται για ένα τυράκι ιδανικό για χορτοφάγους, νηστεύοντες, αλλά κ όσους προσέχουν την διατροφή τους. Είναι 100% μη ζωικής προέλευσης, δεν περιέχει λακτόζη, ούτε αλλεργιογόνα συστατικά. Το τρώμε σε τοστάκι, αλλά είχα όρεξη για κάτι πιο πολύπλοκο. Ο σύζυγος προθυμοποιήθηκε να λάβει δράση! Αποφάσισε να φτιάξει ένα ζυμαράκι κ να το γεμίσει με τυράκι, μανιτάρια κ μουστάρδα. Είναι πολύ εύκολη η παρασκευή τους κ πραγματικά θα ξετρελαθείτε με την γεύση αυτών των ρολών. Το τυράκι λιώνει κ σμίγει με την μουστάρδα κ τα σκορδάτα μανιταράκια κ το αποτέλεσμα είναι υπέροχο! Είναι πολύ όμορφα κ ευπαρουσίαστα, κατάλληλα για τραπέζι/πάρτυ. Την επόμενη μέρα είναι εξίσου νόστιμα. Τα ψήσαμε μάλιστα στην ψηστιέρα και ήταν απίθανα! Σημειώνω ότι μπορείτε να παίξετε με τα υλικά της γέμισης π.χ. αντί για μουστάρδα να βάλετε σάλτσα ντομάτας, βασιλικό αντί για ρίγανη, πιπεριές αντί για μανιτάρια κτλ. Αρκεί να είναι σε μικρή ποσότητα κ τα λαχανικά να είναι λεπτά έτσι ώστε να τυλίγεται εύκολα το ρολό.
Καλά να περάσετε σήμερα! Σας φιλώ γλυκά! Μουάτς!
Υλικά:
450 γρ. σχεδόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200+100 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά 9γρ.
2 κ.γ. ζάχαρη
1 μεγάλο πορτομπέλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
6 φέτες Viofast
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. αλάτι κ πιπέρι
ρίγανη, λίγο σουσάμι
Εκτέλεση:
Στα 200 γρ. νερό προσθέτω την ζάχαρη κ την μαγιά κ αφήνω το μείγμα για 10 λεπτά. Μετά στα 100 γρ. νερό προσθέτω το αλάτι. Στο μείγμα της μαγιάς προσθέτω το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύω κ κατόπιν ρίχνω το αλατόνερο. Ανακατεύω ξανά. Θα προκύψει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 50C για 75′ ώστε να φουσκώσει. Ανοίγουμε με πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα. Την ώρα που φουσκώνει η ζύμη, σεε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα μανιτάρια με το λάδι, τα αλατοποπιπερώνω, βάζω ρίγανη κ σκόνη σκόρδου κ τα σοτάρω. Αφήνω να κρυώσουν. Απλώνω στο ζυμάρι την μουστάρδα, πασπαλίζω με ρίγανη, βάζω τα μανιτάρια κ το τυρί. Τυλίγω την ζύμη (από την μεγάλη πλευρά) σε ρολό κ την κόβω σε κομμάτια πάχους 2cm με πριονωτό μαχαίρι. Τα ξαπλώνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφω με γάλα με ένα πινέλο, πασπαλίζω με σουσάμι κ τα βάζω για 20 λεπτά στον φούρνο στους 5oC να φουσκώσουν λίγο. Κατόπιν τα ψήνω στους 200C για 25′ ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Αν σας μείνουν, φυλάχτε τα σε ταπεράκι. Καλοφάγωτα!
Πανέμορφη η ιδέα σας καλή μου Ελένη! Και έχω μια πείνα τώρα 🙂
πωπω φαίνονται πολύ νόστιμα… (και είμαι ακόμα δουλειά και υποφέρω με τις φωτογραφίες!) Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!! xxxxxx
Μια χαρά είναι τα πορτομπέλο. Μου αρέσουν κι εμένα ψητά στην γκριλιέρα ..μπορώ να φάω πάρα πολλά!!
Τα ψωμάκια τέλεια. Και με όλα τα υλικά είναι πεντανόστιμα.
Φιλιά 🙂
Φαίνονται πολύ νόστιμα… όμως επειδή ο μικρός μου δεν κάνει να φάει λευκό αλεύρι με τι θα μπορούσα να φτιάξω τη ζύμη?… ακόμα και με συνδυασμό 2 άλευρων… πως θα μπορούσα να πετύχω παρόμοιο αποτέλεσμα?
Ευχαριστώ
Μαράκι μου, δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο, οπότε δεν ξέρω…