For the recipe in English click here
Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι/ες! Ελπίζω να περάσατε όμορφα το Σ/Κ! Εμείς πήγαμε στην πατρίδα μου, την όμορφη Πάτρα, για να γιορτάσουμε την ονομαστική γιορτή του μπαμπά μου. Είμαι 40 κι ακόμα τον λέω μπαμπά, Μπούλη, Μπουλάκο (Πέθανε ο πατέρας του, ενώ ήταν στην κοιλιά της μαμάς του κ του έδωσαν το όνομά του. Η γιαγιά για να απαλύνει τον πόνο της κ να μην ακούει το όνομα του συγχωρεμένου του έδωσε το παρατσούκλι “Μπούλης” κι έτσι τον αποκαλούμε ακόμα κ σήμερα!). Νομίζω ότι ποτέ δεν θα τον πω “πατέρα”, μου φαίνεται πολύ ψυχρό κι απόμακρο. Ο Βαγγελάκης μας λοιπόν έκανε 3 κόρες, οι οποίες πραγματικά τον λατρεύουν (το ξέρω, μπαμπάκα μου, δεν θα σε χάλαγε κι ένας γιος), γιατί είναι ένας σπουδαίος κ πολύ δοτικός άνθρωπος, μια καθαρή και αγνή ψυχή από τις λίγες. Του χρωστάμε πολλά, πάρα πολλά. Να τον έχει καλά ο Θεός κ να τον γιορτάζουμε για πολλά πολλά ακόμα χρόνια! Του αφιερώνω την σημερινή συνταγή που του έφτιαξε ο γαμπρούλης του (είδες, μπαμπάκα, άντρα που παντρεύτηκα;) μιας κ του αρέσει πολύ!
Στην Πάτρα λοιπόν μπουγάτσα λέμε ένα γλυκάκι που ουδεμία σχέση έχει με την κλασική που γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα με το φύλλο κ την κρέμα. Είναι νηστίσιμο, μοιάζει με κέικ, αλλά είναι πιο τραγανό, μοσχοβολά κανελογαρίφαλο κ το βρίσκεις στους φούρνους. Ιδανικό για πρωινό κ για συνοδευτικό του καφέ. Ο Κωστής έφτιαξε μια πιο υγιεινή εκδοχή με αλεύρι βρώμης κ σιρόπι αγαύης. Έκανε δυο εκδοχές: η μια με αλεύρι βρώμης, η άλλη με νιφάδες βρώμης αλεσμένες. Έγιναν και τα δυο εξίσου νόστιμα, λίγο διαφορετικά στην υφή, με την βρώμη αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος κ ίσως πάρει λίγη παραπάνω φαρίνα (έξτρα 20 γρ.). Δοκιμάστε λοιπόν την πατρινή μπουγάτσα! Θα την αγαπήσετε όσο κι εμείς!
Φιλάκια πολλά κ ευχές για μια όμορφη εβδομάδα γεμάτη χαμόγελα κ νοστιμιές! Μουάτς!
Υλικά για 4 τεμάχια:
200-220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. αλεύρι βρώμης ή βρώμη
120 γρ. χυμός πορτοκάλι κ λίγο ξύσμα
150 γρ. ηλιέλαιο
75 γρ. σιρόπι αγαύης
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. baking powder
1 βανίλια
1/2 κ.γ. σόδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναμειγνύω την φαρίνα με το αλεύρι βρώμης ή την αλεσμένη βρώμη, την κανέλα, το γαρίφαλο, την βανίλια, το baking powder. Σε ένα άλλο χτυπώ το λάδι με την αγαύη. Προσθέτω λίγο λίγο το μείγμα των στερεών στα υγρά κ τα δουλεύω. Σε μπολάκι βάζω τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα κ τα χτυπώ να φουσκώσουν. Τον χύνω στην ζύμη κ ανακατεύω. Πλάθω την ζύμη, την χωρίζω σε 4 μέρη, τα ανοίγω με πλάστη σε στρογγυλούς δίσκους. Αν θέλω, κάνω κ σχέδια. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30-35 λεπτά, αν βάλω αλεύρι βρώμης, ή 20-25 λεπτά αν βάλω νιφάδες. Προαιρετικά πασπαλίζω με ζάχαρη καρύδας κ λίγη κανελίτσα. Καλή σας απόλαυση!
Φαίνεται πεντανόστιμο! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι αντί για το σιρόπι;
Σε ευχαριστώ πολύ, Τόνια μου. Λογικά μπορείς, αρκεί να είναι υδαρές!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλημέρα! Γιατί χρειάζεται και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (που έχει baking powder) και έξτρα baking powder; Αυτό γενικά δίνει μια περίεργη γεύση στα αρτοπαρασκευάσματα…
Ευχαριστώ!
Καλή σου μέρα, κοριτσάκι! Η μπουγάτσα έχει υπέροχη γεύση και το baking είναι ελάχιστο κ δεν επηρεάζει καθόλου την γεύση. Φιλάκια πολλά!!!!!
Να τον χαιρεστε,δυσκολο να εισαι κοιλαρφανος.Ευχομαι να τον εχετε πολλα πολλα χρονια ακομα!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου, Λενακι μου γλυκό! Μοιάζει με φανουρόπιτα, αλλά δεν είναι! Έχει αλλιωτικη υφή κ δεν έχει σταφίδα. Φιλάκια πολλά!!!
Μοιαζει πολυ με την φανουροπιτα.