For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες! Σήμερα θα φτιάξουμε σταφιδοψωμάκια! Η καλή μου η γειτόνισσα, η Πένυ, μας έχει χαρίσει μπόλικη ντόπια σταφίδα από τα αμπέλια του μπαμπά της. Οπότε ψάχνοντας τρόπους για να την αξιοποιήσω (πέραν του ότι την βάζω καθημερινά στην βρώμη που τρώω για πρωινό καθώς κ σε σαλάτες), είπα να φτιάξω κ σταφιδοψωμάκια. Βγήκαν πολύ νόστιμα, έχουν ελάχιστη ζάχαρη, γιατί παίρνουν γλυκύτητα από την σταφίδα κ τρώγονται ωραιότατα σκέτα ή με την αγαπημένη σας μαρμελάδα! Διατηρούνται για μέρες κ δεν στεγνώνουν. Περιμένω εντυπώσεις!
Σας φιλώ γλυκά! Μουάτς!
Υλικά για 15 σταφιδιψωμάκια:
2 3/4 φλ. (360 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. γάλα σόγιας Alpro βανίλια
1/2 φλ. (90 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
1/4 φλ. (60 γρ.) πουρές μήλου/apple sauce
1/2 φλ. (80 γρ.) καστανή ζάχαρη
1 φλ. (120 γρ.) σταφίδες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλλα κ το γαρίφαλλο. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το γάλα, τον πουρέ μήλου, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε με αυγογδάρτη. Προσθέτετε το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με τον αυγογδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε μέσα στο μείγμα των υγρών σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα αρχικά και προς το τέλος με μαρίζ. Αφού ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά, ρίχνετε κ τις σταφίδες. Ανακατεύετε. Μοιράζετε το μείγμα σε φορμάκια σιλικόνης. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C (αντιστάσεις) για περίπου 20-25 λεπτά (ο χρόνος φυσικά εξαρτάται από τον φούρνο). Τα βγάζετε από το φούρνο και τα ξεφορμάρετε όταν κρυώσουν. Καλοφάγωτα! Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για τουλ’αχιστον 4 μέρες.
Τί ωραία που θα ήταν οι καφετέριες να προσφέρουν σαν κέρασμα μαζί με τον καφέ και τα άλλα ροφήματα, αυτά τα υπέροχα σταφιδοψωμάκια! Έστω να γίνει η αρχή από τις περιοχές καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας…