Παρασκευή απόγευμα και περιμένω τα πεθερικά μου από την Κρήτη, ακόμα να αποφασίσω τι γλυκάκι θα τους φτιάξω για τον πρωινό καφέ τους. Ανοίγοντας το ψυγείο, το βλέμμα μου καρφώθηκε σε μια μαρμελάδα φράουλα που καθόταν νωχελικά στο τελευταίο ράφι. Αυτό ήταν, πάστα φλώρα!!!! Σε μια βόλτα στο διαδίκτυο έμαθα ότι κατάγεται από την Αργεντινή, ομολογώ δεν το φανταζόμουν. Έτσι, έψαξα σε διάφορες Αργεντίνικες ιστοσελίδες και κατέληξα στην παρακάτω παρασκευή :
Υλικά: (για μια ταρτιέρα 24 εκατοστών)
300γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150γρ βούτρυρο κρύο
100γρ ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
400γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας
1 κρόκος αυγού για άλειμμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάζω το αλεύρι και το βούτυρο, το οποίο είναι κρύο και κομμένο κομματάκια, ανακατεύω ψιχουλιαστά και γρήγορα, δηλαδή τρίβω με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να γίνει σαν άμμος… Προσθέτω την ζάχαρη και τις βανίλιες, ανακατεύω να πάνε παντού. Χτυπάω τα δυο αυγά και τα ρίχνω και αυτά στο μείγμα, ζυμώνω μέχρι να έχω ένα ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια αλλά θα είναι μαλακό. Το τυλίγω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά. Χωρίζω το ζυμάρι σε δύο μέρη (1/4 και 3/4). Παίρνω το μεγάλο ζυμάρι και το ανοίγω με τα χέρια πάνω στην ταρτιέρα, μην ξεχάσετε να το ανεβάσετε στα τοιχώματα. Προσθέτω την μαρμελάδα. Φτιάχνω λωρίδες και τις βάζω πάνω από την μαρμελάδα. Αλείφω τις λωρίδες με ένα κρόκο αυγού (ξέχασα να το κάνω, έκλαιγε η μικρή, που μυαλό για κρόκο!!!!) Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 βαθμούς αέρα για 20 λεπτά. Την αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω και απολαμβάνω.
Σημείωση: Εγώ έβαλα λιγότερη μαρμελάδα (300γρ), πιστεύω ότι λείπει λίγο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, όπου στα τοιχώματα έχει ένα χοντρό ζυμαράκι… Στην επόμενη απόπειρα θα τα πάω καλύτερα. Η βάση βγήκε υπέροχη!!!!!!!!
Ingredients: (for a 24cm tart dish)
300gr. self rising flour
150gr. cold unsalted butter
100gr. sugar
2 eggs
2 vanilla
400gr. jam of your choice
1 egg yolk for brushing
Directions:
In a bowl combine flour and cold butter cut in chunks. Mix until you get a crumbly dough. Add sugar and vanilla, mix well. Beat eggs and combine them with the flour mixture. Knead until you get a soft, non sticky dough. Wrap dough in a plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.Divide dough in two parts (1/4 and 3/4). Roll out the big part of the dough on a tart dish.Spread jam over the dough. Roll out the reserved dough and cut intostrips. Lay strips over the filling and brush them with egg yolk. (I personally forgot to brush them,because my daughter was nagging!) Bake in preheated oven at 165 C for 20 minutes. Allow to cool and enjoy!
Note: I used less jam than mentioned (300gr.) but I regreted it! The basis of the tart was really wonderful though!
Molto invitante complimenti!!!!
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılar.
Πολύ μου αρέσει η πάστα φλώρα.
Ότι πρέπει να τρατάρεις τα πεθερικά σου με το καφεδάκι τους!!
Λίγο παραπάνω μαρμελάδα και είμαστε τζετ!
Υ.Γ. Τα σπάει ο κάκτος!
Είμαι λάτρης της πάστας φλώρα και με μαρμελάδα φράουλα και με την αγαπημένη μου μαρμελάδα βερύκοκο. Καλοφάγωτη!
Δύσκολα μπορώ να αντισταθώ σε ένα κομμάτι πάστα φλώρα!
Είμαι σίγουρη ότι τα πεθερικά απόλαυσαν την δική σου!
Φιλιά!
Φαίνεται πολύ πολύ ωραία… άκρως επιτυχημένη η πρώτη σου πάστα φλώρα! Και φαντάζομαι τη νοστιμιά της και την ευχαρίστηση των πεθερικών!
Καλή Κυριακή!
Πολύ αγαπημένο γλυκό η Πάστα Φλώρα και η μαρμελάδα φράουλα της δίνει και όμορφο ύφος!
Ωραίο και το ψαθωτό πλέξιμο με τις λωρίδες.
Z.
Δεν υπάρχει ωραιότερο συνοδευτικό για καφέ.
Μια χαρά έγινε. Δεν πειράζει που έχει στις άκρες πιο πολύ ζυμή. Και η ζύμη ωραία τρώγεται.
Την επόμενη θα ξέρεις τι σ αρέσει πιο πολύ.
Φιλιά
Γεια στα χέρια σου Μανουσίνα τέλεια η πάστα φλώρα σου,καλή σου μέρα φιλιά!!!!
It looks like a great first attempt! And I like your new banner 🙂
Ciao
Alessandra