For the recipe in English click here
Κουνουπίδι, ένα παρεξηγημένο λαχανικό! Είτε το μισείς, είτε το λατρεύεις! Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Στην Ελλάδα είτε το τρώμε βραστό σαν σαλάτα με λεμόνι ή ξύδι, είτε το κάνουμε κοκκινιστό. Κι όμως το κουνουπίδι είναι από τα πιο ευέλικτα λαχανικά κ μπορεί κανείς να το μαγειρέψει με πάρα πολλούς τρόπους. Στο εξωτερικό είναι πολύ στη μόδα. Μετά τη φρενίτιδα που επικράτησε για το kale, τους έπιασε όλους μανία με το κουνουπίδι. Εμείς σας το έχουμε κάνει σούπα με goji berries, ψητό σε πράσινη σαλάτα, ογκρατέν με κρέμα κ κρούστα καρυδιού, φουρνιστό με μπρόκολο.
Σήμερα θα πρωτοτυπήσουμε κ θα το κάνουμε … ρύζι! Ένα “ρύζι” με ελάχιστες θερμίδες που μπορείτε να το χρωματίσετε με τα αγαπημένα σας υλικά-μπαχαρικά. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το κουνουπίδι κ μετά το περνάτε στο τηγάνι με τα υλικά της προτίμησής σας για να του δώσετε τη γεύση που θέλετε. Εγώ το έκανα λίγο πικάντικο κ εξωτικό με τον κουρκουμά, την καπνιστή πάπρικα κ τη μουστάρδα. Εσείς μπορείτε π.χ. να το κάνετε με γεύση πέστο ή γενικά με μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Εμείς το συνοδέψαμε με μανιτάρια, πιπεριές κ πράσινη σαλάτα. Έγινε ένα ελαφρύ κ θρεπτικό γεύμα.
Να έχετε μια υπέροχη Κυριακή κ να έχει και ο τόπος μας ένα καλύτερο μέλλον! Καλή ψήφο!
Υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κουρκουμάς
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
3 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι κ πιπέρι
κρέμα μπαλσάμικο ή λεμόνι
συνοδέψτε με: μανιτάρια, πιπεριές, πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση:
Πολτοποίω στο μπλέντερ τις φούντες του κουνουπιδιού μέχρι να γίνουν τρίμματα. Μεταφέρω σε αντικολλητικό τηγάνι κ μαγειρεύω μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κουρκουμά, πάπρικα, δυόσμο. Ανακατεύω συχνά. Μετά από 15 λεπτά αποσύρω από την φωτιά, αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη μουστάρδα, το λάδι κ το λεμόνι/ ξύδι κ ανακατεύω καλά. Σερβίρω με τα λαχανικά της αρεσκείας μου. Καλή σας όρεξη!
I love cauliflower rice! This is really great when you are on a low-carb diet.
Εχεις δίκιο. Εχω δει κ εγω πολλες παραλλαγές αλλα δεν εχω δοκιμάσει καμία μέχρι τώρα. Θα δοκιμάσω την πρόταση σου κ θα επανέλθω με σχολιο
what a hearty dish, I love it! Have a good week, un abbraccio !
Το “ρύζι” αυτό είναι τόσο νόστιμο και δεν καταλαβαίνεις με τίποτα ότι αυτό που τρως είναι κουνουπίδι!
Γειά σας κορίτσια!!!
Λοιπόν αυτό το κουνουπιδορύζι το έφαγα πριν δυό περίπου χρόνια σε μια σαλάτα που είχε βέβαια άλλα πράγματα μέσα και είχα μείνει εκστασιασμένη. Με ρωτούσαν τι τρώω και δεν ήξερα να απαντήσω αφού δεν μου είχαν αποκαλύψει το συστατικό της σαλάτας. Όταν το έμαθα έμεινα πραγματικά άφωνη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο.
Η ενίσχυση του με τα μπαχαρικά σας το κάνει πολύ καλύτερο από την εκδοχή που θυμάμαι εγώ. Νομίζω είναι το ιδανικό συνοδευτικό για πολλά πιάτα χορτοφαγικά και μη.
Καλό σας βράδυ!
Όντως δεν καταλαβαίνεις ότι τρως κουνουπίδι. Εμένα μου φάνηκε πικάντικο το συγκεκριμένο. Το καλό είναι ότι λειτουργεί σαν καμβάς κ μπορείς να το χρωματίσεις με ό,τι γεύσεις θέλεις!
Φιλάκια, Χρυσαυγούλα!
A adore cauliflower also – what a great way to start the week!
mary
Το έχω δει αυτό το “ρυζι” αλλά ακόμα δεν το έχω κάνει, διατηρώ μια επιφύλαξη γιατι με την πίτσα κουνουπιδιού δεν τρελάθηκα, αλλά τώρα βλέπω το ωραίο σας μπολ με τα συνοδευτικά από δίπλα και μου φαίνεται θα του δώσω μια ευκαιρία.
Αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία! Απλά αν δεν σου αρέσουν τα πικάντικα, χρωμάτισέ το με άλλα μπαχαρικά! Πολλά φιλιά, κοριτσάκι!
εξαιρετική πρόταση, όπως πάντα!!!
φιλιά!!!
Μμμ, πρέπει να το δοκιμάσω αυτό, το ψητό κουνουπίδι με ξετρέλανε, έτσι θα μισομαγειρεύεται και θα διατηρεί σχετικά τραγανή υφή, κάτι ανάμεσα σε βραστό και γλασέ/ψητό ενδεχομένως.
Το blog σας κορίτσια είναι η χαρά του χορτοφάγου αλλά νομίζω δελεάζει και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους, πάντα ανανεωμένες και με νόστιμες προτάσεις, μπράβο!