The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_0037
Κυρίως πιάτο

Μανιτάρια σαβόρο

Print Friendly

For the recipe in English click here

Η γιαγιά μας, η Σοφία, είχε έλθει μωράκι από τη Σμύρνη με την καταστροφή κ υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στην Πάτρα. Έμεινε χήρα πολύ νέα (φανταστείτε ότι ο μπαμπάς μας ήταν στην κοιλιά της, όταν σκοτώθηκε από ξεχασμένη νάρκη ο παππούς μας!) κ μεγάλωσε σαν άξια μάνα τρία ορφανά. Κατά καιρούς δούλεψε σαν μαγείρισσα κ κατά γενική ομολογία η μαγειρική ήταν το μεγάλο της ταλέντο. Το ψυγείο της ήταν πάντα γεμάτο καλούδια κ δεν υπήρχε περίπτωση να πας σπίτι της κ να μην έχει κάτι μαγειρεμένο, είτε αλμυρό, είτε γλυκό, ή και τα δύο! Μάλλον από αυτή κληρονομήσαμε την αγάπη μας για την μαγειρική…Έφυγε πριν 14 χρόνια πλήρης ημερών κ δεν πρόλαβε να δει τη διαδικτυακή μας κουζίνα… Είμαι σίγουρη όμως ότι μας βλέπει από εκεί ψηλά κ χαίρεται που οι εγγόνες της ακολουθούν τα χνάρια της…

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά πρωί πρωί; Η σημερινή συνταγή βασίζεται σε μια συνταγή της γιαγιάς μας. Τα ψάρια συχνά τα έκανε σαβόρο, δηλ. τα τηγάνιζε κ μετά τα περιέχυνε με μια πηχτή σάλτσα ντομάτας με ξύδι, σκόρδο, δάφνη κ δεντρολίβανο. Εγώ αντί για ψάρι χρησιμοποίησα μανιτάρια, τα οποία τα έψησα αντί να τα τηγανίσω. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος λόγω του ξυδιού συντηρούσε το ψάρι για πολλές ημέρες. Η νηστίσιμη εκδοχή που σας προτείνω ταιριάζει υπέροχα με πουρέ ή ρύζι ή νιόκι. Αξίζει να τα δοοκιμάσετε! Καλή εβδομάδα να έχουμε, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες!  Σας φιλώ γλυκά!

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Υλικά για 4 άτομα:
750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο κονσέρβας
500 γρ. χυμός ντομάτας
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
4 δαφνόφυλλα
3 κλωναρια δεντρολίβανο
1/2 φλ. ξύδι
2+6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Εκτέλεση:
Καθαρίζω με ωπό χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια, σκάβω τους πάτους με ένα κουταλάκι, τα κόβω στα 2 κ τα ψήνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για 30 λεπτά στους 200C (να είναι μαλακά). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι κ ρίχνω το σκόρδο, το δεντρολίβανο κ τα δαφνόφυλλα να σωταριστούν για λίγο. Σβήνω με το ξύδι κ αφού εξατμιστεί, προσθέτω τα ντοματάκια κ τον χυμό ντομάτας. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα. Όταν πήξει προσθέτω το υπόλοιπο λάδι κ αλατοπιπερώνω. Μεταφέρω τα ψημένα μανιτάρια σε πυρέξ κ περιχύνω με τη σάλτσα. Καλό είναι να τα αφήσετε να «ποτιστούν» κ να μην τα φάτε αμέσως. Σερβίρω με πουρέ, ρύζι, νιόκι. Καλή σας απόλαυση!