The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_0037
Κυρίως πιάτο

Μανιτάρια σαβόρο

Print Friendly

For the recipe in English click here

Η γιαγιά μας, η Σοφία, είχε έλθει μωράκι από τη Σμύρνη με την καταστροφή κ υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στην Πάτρα. Έμεινε χήρα πολύ νέα (φανταστείτε ότι ο μπαμπάς μας ήταν στην κοιλιά της, όταν σκοτώθηκε από ξεχασμένη νάρκη ο παππούς μας!) κ μεγάλωσε σαν άξια μάνα τρία ορφανά. Κατά καιρούς δούλεψε σαν μαγείρισσα κ κατά γενική ομολογία η μαγειρική ήταν το μεγάλο της ταλέντο. Το ψυγείο της ήταν πάντα γεμάτο καλούδια κ δεν υπήρχε περίπτωση να πας σπίτι της κ να μην έχει κάτι μαγειρεμένο, είτε αλμυρό, είτε γλυκό, ή και τα δύο! Μάλλον από αυτή κληρονομήσαμε την αγάπη μας για την μαγειρική…Έφυγε πριν 14 χρόνια πλήρης ημερών κ δεν πρόλαβε να δει τη διαδικτυακή μας κουζίνα… Είμαι σίγουρη όμως ότι μας βλέπει από εκεί ψηλά κ χαίρεται που οι εγγόνες της ακολουθούν τα χνάρια της…

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά πρωί πρωί; Η σημερινή συνταγή βασίζεται σε μια συνταγή της γιαγιάς μας. Τα ψάρια συχνά τα έκανε σαβόρο, δηλ. τα τηγάνιζε κ μετά τα περιέχυνε με μια πηχτή σάλτσα ντομάτας με ξύδι, σκόρδο, δάφνη κ δεντρολίβανο. Εγώ αντί για ψάρι χρησιμοποίησα μανιτάρια, τα οποία τα έψησα αντί να τα τηγανίσω. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος λόγω του ξυδιού συντηρούσε το ψάρι για πολλές ημέρες. Η νηστίσιμη εκδοχή που σας προτείνω ταιριάζει υπέροχα με πουρέ ή ρύζι ή νιόκι. Αξίζει να τα δοοκιμάσετε! Καλή εβδομάδα να έχουμε, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες!  Σας φιλώ γλυκά!

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Υλικά για 4 άτομα:
750 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο κονσέρβας
500 γρ. χυμός ντομάτας
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
4 δαφνόφυλλα
3 κλωναρια δεντρολίβανο
1/2 φλ. ξύδι
2+6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ
Μανιτάρια σαβόρο με πουρέ

Εκτέλεση:
Καθαρίζω με ωπό χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια, σκάβω τους πάτους με ένα κουταλάκι, τα κόβω στα 2 κ τα ψήνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για 30 λεπτά στους 200C (να είναι μαλακά). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι κ ρίχνω το σκόρδο, το δεντρολίβανο κ τα δαφνόφυλλα να σωταριστούν για λίγο. Σβήνω με το ξύδι κ αφού εξατμιστεί, προσθέτω τα ντοματάκια κ τον χυμό ντομάτας. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα. Όταν πήξει προσθέτω το υπόλοιπο λάδι κ αλατοπιπερώνω. Μεταφέρω τα ψημένα μανιτάρια σε πυρέξ κ περιχύνω με τη σάλτσα. Καλό είναι να τα αφήσετε να «ποτιστούν» κ να μην τα φάτε αμέσως. Σερβίρω με πουρέ, ρύζι, νιόκι. Καλή σας απόλαυση!

2 Comment

  1. Ειμαι μεγαλη φαν σου και σε ευχαριστω για τις τοσο ωραιες σου ιδεες!!!μΑς σωνεις!!!Να ρωτησω σιγουρα ειναι στα 2 τα μανιταρια κομμένα γιατι βλεπω πιο λεπτες φετες στη φωτογραφια….μη βγουν γκουμουτσες λολ

    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, κοριτσάκι μου γλυκό! Χαίρομαι που αγαπάς το μπλογκ!

      Είναι όντως κομμένα στα δύο, βέβαια εξαρτάται κι από το μέγεθος των πορτομπέλο. Αν είναι τεράστια, κόψτα στα τρία. Πάντως μην τα ψιλοκόψεις!
      Ενημέρωσέ με, αν τα φτιάξεις! Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
      Μουάτς!