The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Πράσινα φασόλια ογκρατέν
Κυρίως πιάτο

Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Print Friendly, PDF & Email

For the recipe in English click here

Όταν μου δίνουν καλούδια από κήπο, χαίρομαι πολύ κ αμέσως ψάχνω τρόπο να τα αξιοποιήσω! Τις προάλλες η γειτόνισσά μας, η Πέννυ μας φίλεψε ζακυνθινή σταφίδα κ φρέσκα φασολάκια. Το σταφυλάκι το φάγαμε σαν φρούτο κ εμπνεύστηκα κ αυτό το υπέροχο ορεκτικό. Τα φασολάκια δεν ήθελα ούτε λαδερά να τα κάνω, ούτε σαλάτα, αν κ τρελαίνομαι κ για τα δυο αυτά πιάτα! ήθελα να δημιουργήσω ένα αλλιώτικο πιάτο κ έτσι προέκυψε αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα! Ακόμα κ ο άντρας μου που δεν αγαπά ιδιαιτέρως τα φασόλια, τα τίμησε δεόντως σε αυτή την πιο ραφινάτη εκδοχή τους! Τα συνδύασα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μια κρέμα από σόγια κ πληθώρα αρωματικών κ τα κάλυψα με μια κρούστα τραγανή από παξιμάδι κ αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υπέροχο, ελαφρύ κ πολύ γευστικό πιάτο. Περιμένω εντυπώσεις, αξίζει να το δοκιμάσετε! Εδώ να σημειώσω ότι η εμφάνιση του είναι υποδεέστερη από τη γεύση του… Μερικά πιάτα δεν είναι φωτογενή, τι να κάνουμε!    Φιλιά πολλά κ καλό Σαββατοκύριακο!

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Υλικά για 2-3 μερίδες:
700 γρ. βρασμένα κ στραγγισμένα πράσινα φασόλια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι (180 γρ.), σε φέτες
2+2 +1 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml κρέμα σόγιας
2+2 κ.σ. διατροφική μαγιά (ή τυρί τριμμένο αν δεν είστε vegan)
2 κ.σ. μουστάρδα
φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μέντα, δυόσμος, μαιντανός, βασιλικός)
2 (30 γρ.) παξιμάδια
1/3 φλ. (45 γρ.) αμύγδαλα
1 κ.σ. σουσάμι
αλάτι κ πιπέρι

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Εκτέλεση:
Λαδώνω ελαφρά ένα πυρέξ (20*30). Σε ένα μπολ βάζω τα βρασμένα φασόλια (al dente) αλατοπιπερώνω, περιχύνω 1 κ.σ. λάδι κ το σκόρδο. Ανακατεύω κ τα αδειάζω στο πυρέξ. Ζεστάινω 2 κ.σ. λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι κ ρίχνω το κρεμμύδι, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο κ αφήνω να σιγοψηθούν για περίπου 30 λεπτά. όταν ιδρώσουν κ σκουρύνουν, είναι έτοιμα. Τα τοποθετώ πάνω από τα φασόλια. Χτυπώ στο μπλέντερ την κρέμα, τη μουστάρδα, 2 κ.σ. λάδι, αλατοπίπερο, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά κ τα μυρωδικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Απλώνω την κρέμα πάνω από τα κρεμμύδια να πάει παντού. Κάνω τρύπες να εισχωρήσει κ στα φασόλια. Στο μπλέντερ χτυπώ τα αμύγδαλα, τα παξιμάδια κ την υπόλοιπη μαγιά ώσπου να πολτοποιηθούν. Πασπαλίζω την επιφάνεια του πυρέξ με την κρούστα κ το σουσάμι. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180C. Μετά το αφαιρώ κ ψήνω για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρω αφού κρυώσει λίγο για να κόβεται. Καλή σας απόλαυση!

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

 

1 Comment