The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Πράσινα φασόλια ογκρατέν
Κυρίως πιάτο

Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Print Friendly

For the recipe in English click here

Όταν μου δίνουν καλούδια από κήπο, χαίρομαι πολύ κ αμέσως ψάχνω τρόπο να τα αξιοποιήσω! Τις προάλλες η γειτόνισσά μας, η Πέννυ μας φίλεψε ζακυνθινή σταφίδα κ φρέσκα φασολάκια. Το σταφυλάκι το φάγαμε σαν φρούτο κ εμπνεύστηκα κ αυτό το υπέροχο ορεκτικό. Τα φασολάκια δεν ήθελα ούτε λαδερά να τα κάνω, ούτε σαλάτα, αν κ τρελαίνομαι κ για τα δυο αυτά πιάτα! ήθελα να δημιουργήσω ένα αλλιώτικο πιάτο κ έτσι προέκυψε αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα! Ακόμα κ ο άντρας μου που δεν αγαπά ιδιαιτέρως τα φασόλια, τα τίμησε δεόντως σε αυτή την πιο ραφινάτη εκδοχή τους! Τα συνδύασα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μια κρέμα από σόγια κ πληθώρα αρωματικών κ τα κάλυψα με μια κρούστα τραγανή από παξιμάδι κ αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υπέροχο, ελαφρύ κ πολύ γευστικό πιάτο. Περιμένω εντυπώσεις, αξίζει να το δοκιμάσετε! Εδώ να σημειώσω ότι η εμφάνιση του είναι υποδεέστερη από τη γεύση του… Μερικά πιάτα δεν είναι φωτογενή, τι να κάνουμε!    Φιλιά πολλά κ καλό Σαββατοκύριακο!

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Υλικά για 2-3 μερίδες:
700 γρ. βρασμένα κ στραγγισμένα πράσινα φασόλια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι (180 γρ.), σε φέτες
2+2 +1 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml κρέμα σόγιας
2+2 κ.σ. διατροφική μαγιά (ή τυρί τριμμένο αν δεν είστε vegan)
2 κ.σ. μουστάρδα
φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μέντα, δυόσμος, μαιντανός, βασιλικός)
2 (30 γρ.) παξιμάδια
1/3 φλ. (45 γρ.) αμύγδαλα
1 κ.σ. σουσάμι
αλάτι κ πιπέρι

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

Εκτέλεση:
Λαδώνω ελαφρά ένα πυρέξ (20*30). Σε ένα μπολ βάζω τα βρασμένα φασόλια (al dente) αλατοπιπερώνω, περιχύνω 1 κ.σ. λάδι κ το σκόρδο. Ανακατεύω κ τα αδειάζω στο πυρέξ. Ζεστάινω 2 κ.σ. λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι κ ρίχνω το κρεμμύδι, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο κ αφήνω να σιγοψηθούν για περίπου 30 λεπτά. όταν ιδρώσουν κ σκουρύνουν, είναι έτοιμα. Τα τοποθετώ πάνω από τα φασόλια. Χτυπώ στο μπλέντερ την κρέμα, τη μουστάρδα, 2 κ.σ. λάδι, αλατοπίπερο, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά κ τα μυρωδικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Απλώνω την κρέμα πάνω από τα κρεμμύδια να πάει παντού. Κάνω τρύπες να εισχωρήσει κ στα φασόλια. Στο μπλέντερ χτυπώ τα αμύγδαλα, τα παξιμάδια κ την υπόλοιπη μαγιά ώσπου να πολτοποιηθούν. Πασπαλίζω την επιφάνεια του πυρέξ με την κρούστα κ το σουσάμι. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180C. Μετά το αφαιρώ κ ψήνω για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρω αφού κρυώσει λίγο για να κόβεται. Καλή σας απόλαυση!

Πράσινα φασόλια τύπου ογκρατέν - Green beans augratin
Πράσινα φασόλια ογκρατέν

 

1 Comment