The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Πατρινή μπουγάτσα
Γλυκά Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Πατρινή μπουγάτσα

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι/ες! Ελπίζω να περάσατε όμορφα το Σ/Κ! Εμείς πήγαμε στην πατρίδα μου, την όμορφη Πάτρα, για να γιορτάσουμε την ονομαστική γιορτή του μπαμπά μου. Είμαι 40 κι ακόμα τον λέω μπαμπά, Μπούλη, Μπουλάκο (Πέθανε ο πατέρας του, ενώ ήταν στην κοιλιά της μαμάς του κ του έδωσαν το όνομά του. Η γιαγιά για να απαλύνει τον πόνο της κ να μην ακούει το όνομα του συγχωρεμένου του έδωσε το παρατσούκλι «Μπούλης» κι έτσι τον αποκαλούμε ακόμα κ σήμερα!). Νομίζω ότι ποτέ δεν θα τον πω «πατέρα», μου φαίνεται πολύ ψυχρό κι απόμακρο. Ο Βαγγελάκης μας λοιπόν έκανε 3 κόρες, οι οποίες πραγματικά τον λατρεύουν (το ξέρω, μπαμπάκα μου, δεν θα σε χάλαγε κι ένας γιος), γιατί είναι ένας σπουδαίος κ πολύ δοτικός άνθρωπος, μια καθαρή και αγνή ψυχή από τις λίγες.  Του χρωστάμε πολλά, πάρα πολλά. Να τον έχει καλά ο Θεός κ να τον γιορτάζουμε για πολλά πολλά ακόμα χρόνια! Του αφιερώνω την σημερινή συνταγή που του έφτιαξε ο γαμπρούλης του (είδες, μπαμπάκα, άντρα που παντρεύτηκα;) μιας κ του αρέσει πολύ!

Στην Πάτρα λοιπόν μπουγάτσα λέμε ένα γλυκάκι που ουδεμία σχέση έχει με την κλασική που γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα με το φύλλο κ την κρέμα. Είναι νηστίσιμο, μοιάζει με κέικ, αλλά είναι πιο τραγανό, μοσχοβολά κανελογαρίφαλο κ το βρίσκεις στους φούρνους. Ιδανικό για πρωινό κ για συνοδευτικό του καφέ. Ο Κωστής έφτιαξε μια πιο υγιεινή εκδοχή με αλεύρι βρώμης κ σιρόπι αγαύης. Έκανε δυο εκδοχές: η μια με αλεύρι βρώμης, η άλλη με νιφάδες βρώμης αλεσμένες. Έγιναν και τα δυο εξίσου νόστιμα, λίγο διαφορετικά στην υφή, με την βρώμη αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος κ ίσως πάρει λίγη παραπάνω φαρίνα (έξτρα 20 γρ.). Δοκιμάστε λοιπόν την πατρινή μπουγάτσα! Θα την αγαπήσετε όσο κι εμείς!

Φιλάκια πολλά κ ευχές για μια όμορφη εβδομάδα γεμάτη χαμόγελα κ νοστιμιές! Μουάτς!

Πατρινή μπουγάτσα
Πατρινή μπουγάτσα

Υλικά για 4 τεμάχια:
200-220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. αλεύρι βρώμης ή βρώμη
120 γρ. χυμός πορτοκάλι κ λίγο ξύσμα
150 γρ. ηλιέλαιο
75 γρ. σιρόπι αγαύης
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. baking powder
1 βανίλια
1/2 κ.γ. σόδα

Πατρινή μπουγάτσα
Πατρινή μπουγάτσα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμειγνύω την φαρίνα με το αλεύρι βρώμης ή την αλεσμένη βρώμη, την κανέλα, το γαρίφαλο, την βανίλια, το baking powder. Σε ένα άλλο χτυπώ το λάδι με την αγαύη. Προσθέτω λίγο λίγο το μείγμα των στερεών στα υγρά κ τα δουλεύω. Σε μπολάκι βάζω τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα κ τα χτυπώ να φουσκώσουν. Τον χύνω στην ζύμη κ ανακατεύω. Πλάθω την ζύμη, την χωρίζω σε 4 μέρη, τα ανοίγω με πλάστη σε στρογγυλούς δίσκους. Αν θέλω, κάνω κ σχέδια. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30-35 λεπτά, αν βάλω αλεύρι βρώμης, ή 20-25 λεπτά αν βάλω νιφάδες. Προαιρετικά πασπαλίζω με ζάχαρη καρύδας κ λίγη κανελίτσα. Καλή σας απόλαυση!

Πατρινή μπουγάτσα
Πατρινή μπουγάτσα

7 Comment

  1. Καλημέρα! Γιατί χρειάζεται και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (που έχει baking powder) και έξτρα baking powder; Αυτό γενικά δίνει μια περίεργη γεύση στα αρτοπαρασκευάσματα…
    Ευχαριστώ!

    1. Καλή σου μέρα, κοριτσάκι! Η μπουγάτσα έχει υπέροχη γεύση και το baking είναι ελάχιστο κ δεν επηρεάζει καθόλου την γεύση. Φιλάκια πολλά!!!!!

    1. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου, Λενακι μου γλυκό! Μοιάζει με φανουρόπιτα, αλλά δεν είναι! Έχει αλλιωτικη υφή κ δεν έχει σταφίδα. Φιλάκια πολλά!!!