The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_1477
Κυρίως πιάτο

Νηστίσιμα μπιφτέκια

Print Friendly

Αχ, αχ, αχ! Τι μου κάνετε αγαπημένοι μου; Εμείς περάσαμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Ο Δημητράκης μας, όπως σας έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση, είχε βρογχίτιδα και μας κόλλησε κι εμάς. Ο Κωστής πυρετό, βήχα, ατονία κι εγώ συνάχι, βήχα κι ατονία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ήμασταν μια ¨ωραία ατμόσφαιρα» μες στο τσακίρ κέφι! Περαστικά να είναι και δεν πειράζει… Πάντως ο σύζυγος έκανε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση: «Είναι φοβερό που ένας ιός, δηλ. ένας μικροοργανισμός, τόσο μικροσκοπικός που δεν τον βλέπουμε καν, μπορεί να μας καταβάλει και να μας εξαντλήσει!» Πρόκειται, αν το καλοσκεφτείτε, για μια παραλλαγή της ιστορίας με τον Δαβίδ και Γολιάθ!

Ας μαγειρέψουμε τώρα. Σήμερα θα φτιάξουμε μπιφτέκια νηστίσιμα, πεντανόστιμα που δεν υστερούν καθόλου σε γεύση, ούτε και σε εμφάνιση! Τα vegan μπιφτέκια μας έχουν ως βάση τον κιμά σόγιας και με τη βοήθεια των λαχανικών και των μυρωδικών απογειώνονται. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο κιμάς είναι άγευστος, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αφειδώς αυτά τα ενισχυτικά γεύσης! Μάλιστα συνηθίζω να βάζω και αποξηραμένα μανιτάρια για ακόμα περισσότερη νοστιμιά! Μου αρέσει να τα τρώω με σαλάτα, αλλά πιο πολύ να τα βάζω σε σάντουιτς ή τοστ με μαρούλι, μουστάρδα, ντομάτα, πίκλες κρεμμυδιού. Τέλος φτιάχνω μπόλικα, ψήνω τα μισά και τα υπόλοιπα τα αποθηκεύω στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.  Δοκιμάστε τα και θα τα καθιερώσετε.

Φιλάκια πολλά! Να περνάτε υπέροχα, γλυκά μου πλάσματα! Μουάτς!

Νηστίσιμα μπιφτέκια
Νηστίσιμα μπιφτέκια

Υλικά για 13 μπαμπάτσικα άτομα:
200 γρ. κιμάς σόγιας
150 γρ. κρεμμύδι
15 γρ. σκόρδο
125 γρ. καρότο
100 γρ. πιπεριά
30 γρ. μαιντανός
15 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
200 γρ. βρώμη αλεσμένη
70 γρ. φρυγανιά αλεσμένη
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. πάπρικα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Νηστίσιμα μπιφτέκια
Νηστίσιμα μπιφτέκια

Εκτέλεση:

Μουλιάζω για 2 ώρες τα αποξηραμένα μανιτάρια (χρησιμοποίησα ποικιλία) σε κρασί/νερό. Κατόπιν τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω. Ετοιμάζω τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. (εμένα ο δικός μου δεν ήθελε βράσιμο, αλλά μούλιασμα.). Κατόπιν τον σουρώνω και τον στίβω πολύ καλά και τον βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω αρχικά τα λαχανικά, ανακατεύω, κι έπειτα τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το λάδι. Στο τέλος ρίχνω πρώτα τη βρώμη κι έπειτα τη φρυγανιά και ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια. Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατόπιν πλάθω σε μπιφτέκια, τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 40-50 λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα από κάτω, τα γυρνώ και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα από τον φούρνο, γιατί αλλιώς θα ξεραθούν. Μπορείτε να μην τα ψήσετε όλα και να φυλάξετε στην κατάψυξη μερικά για μελλοντική χρήση. Θα τα ψήσετε χωρίς να τα έχετε αποψύξει προηγουμένως. Καλή σας απόλαυση!

 

5 Comment

    1. Αρίστη μου, καλή σου μέρα! Η συνταγή είναι βασισμένη πάνω σε αυτό το υλικό, το οποίο είναι βασικό. Οπότε δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις.
      Αν δεν σου αρέσει, σου στέλνω συνδέσμους με εναλλακτικές! Φιλάκια πολλά!
      http://theveggiesisters.gr/mpiftekia-laxanikwn/
      http://theveggiesisters.gr/xortofagiko-burger/
      http://theveggiesisters.gr/xortofagika-mpiftekia/
      http://theveggiesisters.gr/biftekia-me-manitaria/

  1. Κοριτσια τα δοκιμασα, κ βασικα το εσωτερικο μου βγηκε περισσοτερο σαν ζυμαρι ενω εξωτερικα ήταν τραγανα. Τι εκανα λαθος;

    1. Κοριτσάκι μου, δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Μήπως δεν είχες στίψει καλά τη σόγια; Τι να πω; Μήπως τα έψησες στον αέρα και σου ψήθηκαν έξω κι όχι μέσα;
      Φιλάκια πολλά!