Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε !!!!! Ξεκινάει η καινούργια χρονιά με παιχνιδιάρικη διάθεση ….. Παιχνιδάκι με την thallasamov , ho ho ho chef, ήρθε η ώρα σου…. Η τύχη μου έδωσε το μπλογκ της αγαπημένης Ξανθής !!!!! άντε να διαλέξω τι να φτιάξω….. Η πρώτη συνταγή που τελικά διάλεξα είναι το Χριστόψωμο, δεν είχα ξαναφτιάξει και ήταν ευκαιρία λόγω των ημερών.
1 κουταλιά γλυκάνισο
1 ½ κούπες νερό
Λίγο αλάτι
Σουσάμι
Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια .
Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού.
Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.Έπεται συνέχεια…………
I wish everybody a Happy New Year! The new year begins with a game! Thallasamov organised this great game called ” ho ho ho chef”. Each blog has to cook dishes from another blog! I had the luck to cook Xanthi’s ideas! The choice was difficult! The first recipe I decided to cook was a Christ’s bread since I had never made one and it was the right period!
Ingredients:
25 gr. fresh yeast
2 Tbsp sugar
1 Tbsp butter
1 egg
1 Tbsp anise
1 ½ cup water
salt
sesame seeds
walnuts
olive oil for greasing
In a round greased baking pan(22cm) place dough. Keep some for the decoration of the bread. The most common is a cross in the middle of the bread and leaves, birds, trees, lambs in the quadrants.
Place whole walnuts in various spots of the bread and sprinkle with sesame seeds.
Cover the bread and allow to double in size.
Bake in preheated oven at 180 C for 35 minutes.
When bread colour starts to change, cover with a sheet of aluminium foil, otherwise it will get too dark.
Χαχαχα θα με αφήσεις σε αγωνία για τα υπόλοιπα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή αυτού του ψωμιού μιας και για μένα σημαίνει πολλά!
Περιμένω με αγωνία και τα υπόλοιπα και θεωρώ τύχη το ότι έτυχε σε σένα να μαγειρέψεις συνταγές μου.
Σε φιλώ!!
Δεν μπορείς να φανταστείς με πόση αγωνία περιμένω σήμερα να δω ποια μαγείρεψε ποιας! χα χα χααα!
Σαν μικρό παιδί έχω χαρεί αυτό το παχνιδάκι!!
Περιμένω ανυπόμονα και την συνέχεια!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Πολύ καλή επιλογή έκανες! Καλή χρονιά!
Bellissimo cara Lenia fà tanto natale!1
un’abbraccio Anna
ομορφο και επικαιρο. περιμενουμε την συνεχεια!!!!!
ειρηνη
Parece un pastel!!
Feliz año querida amiga!!!
Happy New Year to you, Lena! I should try this recipe because it looks fine. Besos.
Καλή χρονιά manousina και καλή συνέχεια εντός κι εκτός blog σου εύχομαι.
Μοιάζει να εκτέλεσες την ιδέα της Ξανθής πολύ αποτελεσματικά! Είμαι περίεργη για τη συνέχεια.
Φιλάκια! 🙂
Happy and healthy New Year, Lenia!
That’s a delicious looking bread, looking forward to the continuation…
μμμμμ ενδιαφέρουσα συνταγή…φαντάζομαι πως μύρισε το σπίτι!!
Τέλειο το Χριστόψωμο που διάλεξες!!!Περιμένουμε την συνέχεια!!!!Φιλιά!!!
Πολύ καλή επιλογή! Φαίνεται πανέμορφο! Καλή συνέχεια!
Ciao carissima come stai? Ma che bella questa ricetta…E chissà che buona! 🙂
Dear Lenia, What a nice bread! I bet it is delicious with a good cup of tea.
I wish you and your loved ones the happiest New Year! Blessings, Catherine xo
Ciao cara! Buon anno a te e alla tua famiglia! Che bello questo gioco, tu hai scelto una ricetta stupenda!
Un felicissimo Anno Nuovo a te e ai tuoi cari.. Bellissima ricetta!!!
ciao Lenia, questo pane della tradizione greca è davvero bello ed invitante! Un abbraccio! Ciao
It looks so good!
Tantissimi auguri a te e alla tua famiglia, buon 2012!!!
Ottimo il tuo pane, molto bello e sicuramente buonissimo!!!
Baci
It looks absolutely yummy, my dear!!!! I wish you a very happy New Year!!!!Kisses
very fitting!
Un pan hermoso y delicioso y muy tentador,me lo llevo y lo prepararé es una delicia al paladar,abrazos y abrazos y buen año.
Να μαι κι εγω! Εχετε μια προσκληση για παιχνιδάκι στο σπιτακι μου!
Καλημέρα Μανουσίνα μου! Εξαιρετική επιλογή συνταγής από ένα πολύ αγαπημένο μπλογκ και πολύ όμορφη παρουσίαση! Ανυπομονώ να δω τι άλλο θα μας παρουσιάσεις! Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα ήταν να επιλέξεις!! Φιλιά πολλά!
Εξαιρετικό το μπλόγκ της Ξανθής που σου έτυχε και εξαιρετικό φυσικά και το Χριστόψωμο.
Περιμένουμε τα επόμενα!!
ciaoooo,spero che tu abbia trascorso delle belle feste!!Che bel pane che hai realizzato!!!!!proprio bello!!!!!
nice to see a greek christmas brea with the cross in the center. i’m sure this is delicious!
Your Christmas bread looks wonderful and I’m sure it is delicious. I love the special cakes and breads we all make for the holiday. It is important that we keep food traditions alive. I hope you have a great day. Blessings…Mary
Grazie Lenia per questa splendida ricetta, la provo!!!!!! Bacioni cara!
molto originale questa ricetta cara Lenia! un abbraccio…
complimenti per la ricetta e gli scatti!Grazie per gli auguri di buon anno, ricambio con affetto!
Η επιλογή σου εξαιρετική!
Χριστόψωμο,ό,τι πρέπει για τις μέρες που πέρασαν.
Θα την έχω κι εγώ στα υπόψη μου για του χρόνου.
Ευχαριστούμε Μανουσίνα!!!
μμμμΜΜΜμμμμάαααααααακια σου πολλά!!!