The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κυρίως πιάτο Όσπρια

Φακές με μοσχάτο – Lentils with Muscatel Wine

Print Friendly
DSCN3081
Μεγάλο νέο!!!!!! Έπρεπε να κλείσω τα τριάντα για να φάω ένα πιάτο φακές !!! Τα κατάφερα, αλήθεια σας λέω, γιατί δεν με πιστεύετε ; Αυτοί που με ξέρουν καλά, θα αναρωτιούνται τι έπαθα ….. Για να καταλάβετε: όταν ήμουνα παιδί, ένα καλοκαίρι στην κατασκήνωση, έμεινα ένα ολόκληρο μεσημέρι πάνω από ένα πιάτο με φακές, το αποτέλεσμα; νηστική έμεινα αλλά μέτρησα σπυρί σπυρί τις φακές στο πιάτο… Οι φακές αυτές έγιναν νοστιμότατες, δεν μύριζαν ¨φακές¨. Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Spanish Cooking» , μόνο που αφαίρεσα «2 black puddings» λουκάνικο με αίμα…..

Υλικά:

500γρ φακές
2 πράσα

1 ξερό κρεμμύδι

150γρ μανιτάρια

2 ντομάτες

αλάτι

5 κσ ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί μοσχάτο

 

Εκτέλεση:

Το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζω τις φακές σε νερό. Στραγγίζω τις φακές και τις βάζω σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό . Πλένω καλά τα πράσα, αφαιρώντας το πράσινο μέρος το κόβω σε λεπτές φέτες. Κόβω σε φέτες και το κρεμμύδι. Καθαρίζω και τεμαχίζω τα μανιτάρια.Ξεφλουδίζω τις ντομάτες, αφαιρώ τους σπόρους και τις ψιλοκόβω. Ζεσταίνω το λάδι σε ένα τηγάνι. Σοτάρω όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην καούν. Όταν οι φακές είναι σχεδόν έτοιμες, τις προσθέτω στο τηγάνι μαζί με 1 φλιτζάνι από το ζουμί που έβρασαν. Τα αφήνω να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά. Αλατίζω. Βγάζω το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτω ένα ποτήρι κρασί μοσχάτο.

This is great news, my friends! I finally ate lentils even at the age of thirty! I did it! Believe me! Those who know me well will wonder «What’s wrong with her?» To give you a hint of my lentil-dislike when I was a child in a summer lunch of our church-camping, I spent a whole afternoon staring at a lentil dish refusing to eat them! This recipe adapted from the book «Spanish Cooking» was really delicious and the taste of lentils was not strong!
Ingredients :

500gr lentils
2 leeks
1 onion
150gr mushrooms
2 tomatoes
salt
5tsp olive oil
1 glass of muscatel wine

Directions:

The evening before, soak the lentils in water. Drain the lentils and put them in a pan with lukewarm water . Wash the leeks well, discarding the green part. Cut into fine slices. Peel and slice the onion. Clean and chop the mushrooms. Peel the tomato, discarding the seeds and chop. Heat the oil in a frying pan. Saute all the ingredients, taking care that they don’t burn. When the lentils are nearly ready, add the sauteed mixture. Cook for about 10 minutes. Check seasoning. Remove the lentils from the heat and add a glass of muscatel wine.

42 Comment

  1. Μα δεν σε πιστεύω, δεν είχες ξαναφάει φακίτσες???
    Ποτέ δεν είναι αργά χα χα χαα!
    Αυτά τα black puddings που δεν άντεχα ούτε να τα βλέπω, τα έτρωγε στην Σκωτία ο άντρας μου και μου ερχότανε να ουρλιάξω όταν τον έβλεπα.
    Δεν είναι απλά λουκάνικα με αίμα, είναι πηγμένο αίμα από την καρδιά του προβάτου.
    Ευτυχώς που τα αφαίρεσες και πέτυχες ένα πολύ νόστιμο πιάτο!
    Φιλιά!

  2. Manousina, μου άρεσε η ιστορία σου με τις φακές!!!
    Είναι πολύ νόστιμο και Ελληνικό/Μεσογειακό φαγάκι.
    Ο τρόπος που τις μαγείρευσες πρωτότυπος, ευτυχώς χωρίς τα λουκάνικα!
    Λοιπόν, καλή αρχή! Φιλιά.

  3. Αυτες οι φακιές είναι αλλιώτικες… είναι πραγματικά ένα υπερπλήρες γεύμα, όλο νοστιμιά. Ολα τα υλικά που έβαλες είναι νοστιμότατα. Θα τις δοκιμάσω σίγουρα.

    Το κόκκαλο μπορεί να αντικατασταθεί ίσως από κύβο βοδινού?

    Φιλιά

  4. Τις τρώμε συχνά και λόγω των παιδιών…αλλά σίγουρα όχι τόσο πλούσιες! Θα τις φτιάξω έτσι την επόμενη φορά, και φαντάζομαι ότι ο κύβος κάνει δουλειά όπως το κόκκαλο (ας…πούμε δηλαδή). Σίγουρα καλά έκανες που δεν έβαλες αυτό …το παλιόπραμα…άκου λουκάνικο με αίμα…μπρρρρ…χαχααχαχ!! Φιλιά!

    1. Πολύ αρωματικές και νόστιμες αυτές οι φακές! Εγώ που τρώω και τις κλασικές, αυτές θα τις καταβρόχθιζα!
      Επίσης το ότι βράζουν μαζί με το κόκκαλο θα δίνει γεύση σαν να είχαν κύβο ζωμού κρέατος, άντε μπράβο να τις εντάξεις σιγά σιγά στη διατροφή σου, εξάλλου μόνο καλό κάνουν!

  5. Όταν ήμουν μικρή, οι φακές ήταν το αγαπημένο μου φαγητό! Τρελαινόμουν! Και τώρα εξακολουθούν να είναι από τα πολύ αγαπημένα μου! Η παραλλαγή σου φαίνεται πολύ καλή! Αφού συμπάθησες τις φακούλες πάλι καλά! Φιλιά!