The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Άρθρα Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά

Πάθος για την Ιταλία! – Passione per l’Italia! – Passion for Italy!

Print Friendly
P6120235
Πάθος για την Ιταλία!
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ανακάλυψα την Ιταλία. Υπήρξε έρωτας κεραυνοβόλος. Ένας έρωτας βαθύς, χωρίς όριο, χωρίς τέλος, τόσο έντονος που ακόμα και σήμερα αισθάνομαι ερωτευμένη με αυτή την υπέροχη χώρα! Την έχω επισκεφτεί τρεις φορές και όνειρό μου είναι να κάνω κάποτε τον γύρο της! Πόσο θα ήθελα να το πραγματοποιήσω!
Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί τρελαίνομαι για την Ιταλία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι! Κατ’αρχήν λατρεύω την ιταλική κουζίνα, τα ζυμαρικά, την πίτσα, το παγωτό…Γεύσεις νόστιμες, συνταγές που πάντα ικανοποιούν τον ουρανίσκο μου!
Έπειτα αγαπώ αυτόν τον λαό με τη ζεστή καρδιά, που γελά πολύ, που κάνει πολλές χειρονομίες όταν μιλά, που είναι τόσο ζωντανός και τρελούτσικος…
Όσον αφορά την ιστορία και την ομορφιά αυτού του τόπου, τι να πω; Μνημεία, αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, μουσεία, η ιστορία μπροστά στα μάτια σου, τόσο ζωντανή και παρούσα σε κάθε γωνιά…Έχω σπουδάσει αρχαιολογία και μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μου, όταν αντίκρισα έργα των Michellangelo, LeonardodaVinci, Raffaello, Botticelli, όταν επισκέφτηκα το Βατικανό (Παναγία μου!) ή την GalleriadegliUfficiστη Φλωρεντία κτλ. Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τα πράγματα που με εντυπωσίασαν!
Ένας άλλος λόγος που εξηγεί την αδυναμία μου είναι βεβαίως η γλώσσα! Έμαθα ιταλικά πριν 20 χρόνια και ακόμα μπορώ να τα μιλώ παρ’ όλο που δεν μελετώ πια. Ηχεί σαν μελωδία, μια μουσική γλυκιά που χαϊδεύει τα αυτιά μου!
Τέλος είναι και το πάθος μου για την ιταλική μουσική, την οποία άκουγα στην εφηβεία μου και όχι μόνο… Τι νοσταλγία! Τι καρδιοχτύπι! Ramazzotti, Raf, Mina, Celentano, Zero, Pausini, Giovanotti, Cocciante…μουσική που μου ξυπνά όμορφες θύμησες!
Από τότε που το μπλογκ έγινε δίγλωσσο, είχα την ευκαιρία να βρω φίλες από την Ιταλία! Τι χαρά! Έτσι, νιώθω ότι κρατώ επαφή με αυτή τη χώρα! Τι τύχη!

Ξέχασα να σας πω ότι οι γονείς μου με συνέλαβαν, όταν έκαναν διακοπές στη Νάπολη! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Επομένως δικαιολογούμαι που αισθάνομαι και λίγο Ιταλίδα!

Η σημερινή συνταγή είναι φυσικά ιταλική!Η Παρμιτζιάνα είναι ένα πιάτο της Νότιας Ιταλίας που φτιάχνεται με γέμιση από τηγανιτές στρώσεις, τυρί και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Η εκδοχή με τις στρώσεις μελιτζάνας είναι νεότερη. Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές όπως με μοσχαράκι ή κοτόπουλο, οι οποίες είναι δημοφιλείς σε χώρες μετανάστευσης των Ιταλών. Η συνταγή που ακολουθεί είναι από το ιταλικό sitehttp://www.giallozafferano.it/, αλλά κάναμε κάποιες αλλαγές. Εμείς προτιμήσαμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσουμε για να πετύχουμε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Επίσης χρησιμοποιήσαμε μοτσαρέλα αντί για για caciocavallo, όπως εξάλλου συνηθίζεται και στη Νάπολη.

Σας στέλνω πολλά φιλιά και σας εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα!
Υλικά:
1,5 κιλό μελιτζάνες

1,5 κιλό ντομάτα στιμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
400γρ. Μοτσαρέλα
300γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Φτιάχνω αρχικά τη σάλτσα μου. Τσιγαρίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδα με λίγο ελαιόλαδο. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτω τη στιμμένη ντομάτα και αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα μου μέχρι να πήξει. Τότε βάζω αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αποσύρω από την φωτιά.
Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω κατά μήκος σε φέτες. Τις βάζω σε ένα μπολ και τις πασπαλίζω με χοντρό αλάτι. Τις αφήνω για μια ώρα να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζω, τις ξεπλένω και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Τις ψήνω στο γκριλ ώσπου να μαλακώσουν. Λαδώνω ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνω σάλτσα ντομάτας στον πάτο και τον στρώνω με μελιτζάνες. Βάζω σάλτσα από πάνω και παρμεζάνα τριμμένη παντού. Κόβω την μοτσαρέλα σε φέτες και απλώνω μερικές πάνω από τη σάλτσα αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους. Μετά ξαναβάζω μια στρώση μελιτζάνες, σάλτσα, παρμεζάνα και φέτες μοτσαρέλα. Τελειώνω με σάλτσα και παρμεζάνα. Ψήνω στους 200°Cγια 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Το φαγάκι αυτό είναι τρώγεται και ζεστό και κρύο. Ακόμα και την επόμενη μέρα που το έφαγα ήταν απλά θεϊκό!

Passione per l’Italia!
Sono passati tantissimi anni dal giorno che scopri l’Italia…Era un colpo di fulmine! Un amore profondo, senza limite, senza fine…cosi intenso che ancora oggi mi sento ancora innamorata di questo paese meraviglioso!

Ci sono stata 3 volte e il mio sogno e di fare il giro di tutta l Italia un giorno! Quanto vorrei realizzarlo! Perche vado pazza per l’Italia? Ci sono tanti motivi! Adoro la cucina italiana’ la pasta, la pizza, il gelato…Sapori buoni, ricette che soddisfano sempre il mio palato! Poi amo questo popolo con il cuore aperto, che ride molto, che e pieno di entusiasmo, che fa tanti gesti quando parla, che e vivo e un po pazzesco…E poi che dire per la storia di questo paese e la sua bellezza? Monumenti, capolavori di pittura, architettura e scultura, musei, la storia di fronte ai tuoi occhi, cosi viva e presente in ogni angolo…Ho studiato Archeologia e potete il mio entusiasmo quando ho visto opere d’arte di Michellangelo, Leonardo da Vinci, Rafaello, Botticelli….,quando ho visitato il Vaticano(mamma mia!!!) o la Galleria degli Uffici a Firenze etc…Potrei parlarne per ore sulle cose che mi hanno stupita!

Un’ altra ragione che spiega la mia debolezza e sicuramente la lingua! Ho imparato l’italiano venti anni fa e ancora lo posso parlare (scusate gli sbagli!) nonostante non lo studia piu! Suona come una melodia, una musica dolce che accarezza i miei orecchi!
E finalmente c’e la mia passione per la musica italiana la quale ascoltavo durante la mia adolescenza e non solo…Che nostalgia!Che batticuore! Ramazzotti, Raf, Mina, Celentano, Zero, Pausini, Giovanotti, Cocciante…musica che mi porta in mente dei bei ricordi!
Dal momento che il blog e scritto anche in inglese ho avuto l’opportunita di trovare amiche italiane! Che gioia! Cosi mi sento di tenere contatto con l’Italia!!!Che fortuna!

Ho scordato di dirvi che sono stata concepita a Napoli durante un viaggio dei miei genitori li!Allora sono giustificata di sentirmi un po italiana!
La ricetta di oggi non potrebbe essere altra che italiana! Laparmigiana di melanzane(o anche, nel centro-nordItalia,melanzane alla parmigianaoin parmigiana) è una ricetta originaria dellaCampania, nelle sue diverse varianti è storicamente presente in tutto il Sud Italia e particolarmente inMolisee inSicilia, regione che l’ha inserita tra i propriprodotti agroalimentari tradizionali Il notevole successo della pietanza è testimoniato dalla sua attuale diffusione su tutto il territorio nazionale

Vi mando un sacco di baci e vi auguro una buona settimana!

Passion for Italy!

It’s been a long time since I discovered Italy! It was love at first sight! A deep love, without limits, without end…so intense that even today I am still in love with this wonderful country!
I have been to Italy three times and my dream is that someday I will travel all around it! You will ask me “why do you go crazy for Italy?” There are so many reasons!
First of all I adore Italian cuisine’ pasta, pizza, ice-cream… Delicious flavors, recipes that always satisfy my palate!
Second I love Italian people! They are so warm, open hearted, crazy, alive, full of enthusiasm! They laugh a lot, move their hands so much while talking…Just love them!!!

What can I say about the history of this country and its utter beauty? Monuments, masterpieces of architecture, sculpture and painting, museums, history in front of your eyes, so alive so present in every corner…I have studied Archeology, so you can imagine how thrilled I were when I saw works by Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli….,when I visited Vatican (oh my God!) or the Galleria degli Uffici in Florence etc…I could talk for hours describing all the things that took my breath away!

Another reason that explains my love is the language of course! I learnt Italian 20 years ago and I still can speak it although I don’t study it anymore! It sounds like a melody, a sweet music that caresses my ears!
Finally I have a passion for Italian music! I have been listening to it since my adolescence …Oh God, How nostalgic I feel remembering those days! Ramazzotti, Raf, Mina, Celentano, Zero, Pausini, Giovanotti, Cocciante…music that awakens so many nice memories!
The fact that the blog is bilingual has helped me find friends from Italy and has given the chance to keep contact with this great country! How lucky I feel!
I forgot to mention that my parents conceived me in Italy during their holidays in Naples! So I think I am justified to feel a bit Italian!

Parmigiana is a Southern Italian dish made with a shallow-fried sliced filling, layered withcheeseandtomato sauce, then baked. Parmigiana made with a filling ofeggplant is the earliest version. Variations made with breaded meatcutlets, such asvealandchicken parmigiana, have been popularized in other countries, usually inareas of Italian immigration. We found this excellent recipe at http://www.giallozafferano.it/ . We have made some changes. Instead of frying the eggplants, we grilled them in order to have a lighter result. We also replaced the caciocavallo cheese with mozzarella ( Naples version).

Many, many kisses and have a wonderful week everybody!

Ingredients:

1,5 kg eggplants
1,5 kg tomato puree
1 big red onion
3 garlic cloves
400 gr. Mozzarella
250 gr. Parmesan
Salt and pepper
Olive oil

Basil leaves

Directions:

To make the eggplant parmigiana, you have to begin preparing the tomato sauce by putting in a saucepan the chopped onion and garlic with 4 tablespoons of olive oil. Brown them for a few minutes, then add the tomato puree and let it simmer until the sauce has thickened; finally, add the salt and some fresh diced basil, then remove it from the heat.
Trim the stem off the eggplants, wash and cut them lengthwise into slices less than ½ inch thick.
Now place them in a bowl, big enough to contain them all, arrange them in layers and sprinkle every layer with coarse salt.
Let the eggplants rest for at least 1 hour, so that most of their peculiar bitter juice can drain away.
After the eggplants have drained, take them out from the bowl, rinse them under running water and dry them thoroughly with some kitchen paper.
Bake the eggplants. Oil an oven dish, pour some tomato sauce on the bottom and arrange the first eggplant layer, lining up the slices without overlapping them.
Pour some sauce on the eggplants, spread it evenly and sprinkle some Parmesan cheese all over.
Cut the mozzarella cheese into slices and lay some of them on the sauce layer, leaving some space among them.
Now prepare the second layer, lining up the eggplants horizontally if you’ve lined them up vertically in the first layer, and vice versa, coat them with some sauce, add the Parmesan cheese and finally the cheese slices, until you’ve run out of ingredients.
Remember to keep some tomato sauce and Parmesan cheese for the last layer.
Bake your eggplant parmigiana at 200°C for 40 minutes until the tomato crust is nicely browned.
You can serve your eggplant parmigiana either hot out of the oven or at room temperature… it’s excellent, even when served cold!

55 Comment

  1. Cara Lenia che belle parole per l’Italia,grazie! Amo anch’io la mia patria ma ti assicuro che lo stesso identico sentimento lo provo per la Grecia e sono così felice di vivere qui che non mi passa mai il pensiero di ritornare a vivere in Italia! Conosco bene la parmigiana, meravigliosa, è uno dei miei piatti preferiti! Un grande abbraccio, complimenti per il tuo italiano e buon inizio settimana!

  2. Λένια σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εγώ αγαπώ την Ιταλική κουζίνα, τρώμε ευχαρίστως πολλά Ιταλικά φαγητά στο σπίτι, σε ρεστοράν και στους συμπεθέρους μας που είναι Ιταλοί. Πολύ ωραία η κουζίνα τους, όπως αυτό που μας έφτιαξες. Καλή σου εβδομάδα!

  3. Λίγες (12) φορές πέρασα και την «περπάτησα».
    Την βόρεια όμως (είχα και φιλαράκι που σπούδασε Αρχιτέκτονας στο Μιλάνο και ήξερε όλα τα κόλπα).
    Την νότια την άφηνα «για αργότερα» και αυτό το «αργότερα», δεν ήρθε ποτέ!
    Τρως καλά, δε λέω, αλλά τις καλύτερες πίτσες τις έφαγα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας (!) και στις Βρυξέλλες (!!).
    Η πρόταση σου φαίνεται εξαιρετική και καταγράφεται αμέσως. Δεν λέμε όχι σε κανένα «μελιτζανικό» φαγητό!!

  4. Μοιραζόμαστε τον ίδιο έρωτα!!! Το όνειρο μου ήταν να μάθω Ιταλικά αλλά η μοιρα μ’έστειλε στο Βέλγιο και από ότι φάινεται θα μάθω γαλλικά! όσο για το φαγητό σου…bellisimo!!!
    Έχεις παίξει στο παιχνίδι μου; Αν όχι είσαι καλεσμένη!!!

  5. Δεν έχω πάει και είναι ένας στόχος…μακρινός ακόμα βέβαια…αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

    Συμφωνώ μαζί σου για όλους τους λόγους μαζί.

    Το πιάτο τέλειο!

    Εφη

  6. Lenia, la tua dichiarazione d’amore per l’Italia è bellissima. La condivido; mi fa piacere che si riesca a vedere questo da un altro paese e non solo i problemi sociali e politici che ci sommergono. Io non conosco la Grecia ma ho conosciuto i greci; abbiamo tanto in comune, forse perchè siamo mediterranei. Gente simpaticissima ed in gamba. Il tuo paese lo conosco attraverso i tuoi racconti, il tuo amore per Zacinto. Chissà se un giorno avrò la possibilità di conoscerlo. Chissà se un giorno avrò la possibilità di conoscerti…in Sicilia ti aspettiamo!!

  7. Δεν έχω πάει στην Ιταλία, μου έχει ξεφύγει μέχρι τώρα, αλλά είναι στο σχέδιο.
    Πολύ μου αρέσουν τα φαγητά με μελιτζάνες, το δικό σου είναι υπέροχο!!
    Φιλιά

  8. Μεγάλος ερωτας πραγματικά αυτή η χώρα!!!σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ετσι νοιώθω κι εγώ!!!Λατρεύω Ρώμη και Φλωρεντία και ευχομαι σύντομα να μπορέσω να την επισκεφτώ ξανά!!!

  9. Dear Lenia
    Thank you so much for your visit to my blog and your kind words, I really appreciate it! I love the recipes you have on your blog and it always look so delicious! Didn’t you have a google translate before? I am having trouble finding it…I thought you had an application like that. I so wish that I could read your post tonight!
    I :)

  10. Dear Lenia, What a beautiful tribute to Italy. My heritage is Italian, though I have never visited Italy. One day I would like to see the country of my grandparents. This dish is very good.
    Thank you for your visits and your kind comments. I look forward to them. Ciao and blessings, Catherine xo

  11. Από χθες προσπαθούσα να αφήσω μήνυμα! Αγαπάμε Ιταλία και ιδίως Τοσκάνη (τους Ιταλούς όχι και τόσο.. ιδίως τους αθλητές…)!!! Τι ωραίο μαμ!!! Και πόσο ζηλεύω για τα ιταλικά! Εγώ με greekglish έκανα συνεννόηση!!!Πήγαμε οδικώς από το Μπάρι στην Ρώμη, μετά σε όλη την Τοσκάνη (σε όλη!) και μετά στο διαμάντι της την Φλωρεντία… και πάλι πίσω!Τι πάγωτα!!!!!!!!

  12. Fortunately my problems with internet connexion are ready fixed!!! I completely agree with you…Italy is a lovely country,(Rome is one of the most beautiful cities in the world). I´ve got a similar feeling but with Greece. I have studied Old Greek for five years and Latin for six years. It was the begginig of my passion for Greece and Athens. Parthenon is my favourite place in the world. Your recipe is absolutely yummy!!!Πολλά φιλιά από την Ισπανία

  13. Darling!!! allora questa volta ti scrivo in italiano, vista la «serenata» che hai dedicato al mio Paese, purtroppo sempre criticato all’estero!!! ti faccio i miei complimenti per il tuo italiano perfetto, che è ,comunque una lingua piuttosto difficile, e ti ringrazio a nome di tutti gli italiani per aver colto l’esenza della nostra Italia, che è speciale proprio perchè è , storicamente, un melting-pot di etnie e razze.

  14. Ciao cara Lenia ti ringrazio per aver parlato cosi’ bene del mio adorato paese, anche a me piacerebbe molto venire a visitare la Grecia, e’ un paese che mi ha sempre affascinato molto e prima o poi verro’ a trovarti!!!!Hai ragione noi italiani siamo un po’ pazzerelli e amiamo tanto la buona cucina come queste favolose melanzane alla parmigiana uno dei miei piatti preferiti!!!!Bravissima un bacione grande dall’Italia che ti aspetta!!!!Torna a trovarci!!!

  15. Αγαπημένη Ιταλία, αγαπημένοι οι Ιταλοί, λατρεμένα τα ιταλικά φαγητά!!!!!!!
    Αδερφάκι ήταν υπέροχο, μόνο που κάποιος δεν πρόλαβε να φάει και ακόμα γκρινιάζει…..