Εν μέσω κρίσης, φίλοι μου, καλό είναι να βρίσκουμε φτηνές λύσεις για να γλυκαινόμαστε και να διώχνουμε την πίκρα που μας κερνάνε οι χαλεποί καιροί! Η παράδοση μας έχει προμηθεύσει με τέτοιες λύσεις όπως αυτή τη γαλατόπιτα! Επίκαιρο γλυκάκι, συνηθίζεται αυτή την εβδομάδα πριν ξεκινήσει η Σαρακοστή. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να γίνει, με απλά υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Η συνταγή είναι της Μπαρμπαρίγου. Καλή απόλαυση!
Υλικά:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
2κ.σ. βούτυρο
φλούδα ενός λεμονιού
κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα να βράσει με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.
Σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. αδειάζουμε το μείγμα (αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα) και ψήνουμε στους 170oC, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, για 45΄, μέχρι να ροδίσει.
1 1/2 cup sugar
2Tbsp butter
peels of one lemon
cinammonDirections:In a large pot place milk, 1/2 cup sugar, butter and lemon peels. When it starts boiling, add semolina and keep stirring with a wooden laddle. When the cream thickens, remove from heat. In the meantime beat eggs with sugar and vanilla. Pour this mixture in the cream while still hot and stir quickly with an egg beater. In a greased baking tray(30cm) place batter (don’t forget to rmove lemon peels) and bake in preheated oven at 170o C for 45΄until golden. When pie is cold, cut into pieces and sprinkle with sugar and cinammon. Enjoy!
Όλο τις βλέπω τις γαλατόπιτες και να δω εγώ πότε θα την κάνω..όλο λέω λέω λέω…..Καταπληκτική φαίνεται!Μπράβο!!!
Καλό βράδυ!!!
Λένια … κερνάς γαλατόπιτα που την λατρεύω;;; Πρέπει να σου έγινε λαχταριστή και πεντανόστιμη!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Buonissime! I like these!
Ciao
Alessandra
I love this. Custard is a favorite!
Qué delicia… es como una quesada exquisita.
Me encanta!
Eccola, la cercavo proprio ieri una bella ricetta della galatopita, grazie me la salvo subito! Un abbraccio
Nothing beats a nice milky dessert and these milky slices looks very yummy 😀
Que rico luce una exquisitéz de quesada,abrazos y abrazos.
Molto bella e invitante!
A presto le 4 apine
Όχι μόνο οικονομικές αλλά τιμούμε και την παράδοση με αυτές τις συνταγές!
Καλημέρα Λένια μου! Της Αργυρούλας τη συνταγή φτιάχνω κι εγώ, οπότε απλά να επιβεβαιώσω ότι είναι αξιόλογη και πολύ γευστική!
Φιλιά!
Che dolce delizioso: adatto molto anche ai bambini! Un abbraccio
Anche noi siciliani facciamo una cosa simile; buonissima!!! Baci cara Lenia!!!
ΤΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ…Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΛΑΛΙΔΙΚΗ!!!
Αν και δεν την πολυτρωω, με τετοια παρουσιαση θα την τσακιζα ανετα!
I really like this treat. This pie looks so good. I’m bookmarking it, for sure!
Ils sont Ravissants;) Bon jeudi!!xxx
My mom used to make something like this – such a simple but delightful treat! Love your polka dots!
Οι γαλατόπιτες είναι το γλυκάκι που κυριαρχεί αυτήν την εβδομάδα, μόλις τελειώσαμε την δική μας, και για μας δεν νοείται Τυρινή χωρίς γαλατόπιτα!
Φιλάκια!
it sure looks like a nice milk pie! just wondering is fasting required during this lent period?
Un dolce delizioso Lenia, lo provo, grazie!!!!!!
ciao Lenia, questa torta particolare non la conoscevo proprio e la devo provare! Grazie per i complimenti che mi hai rivolto ;), sei sempre davvero gentile. Un bacione
complimenti delicatissime
Questa torta credo di averla mangiata da bambina, una dolce coccola. Un abbraccio carissima.
Τέλεια συνταγή…αχ η γαλατόπιτα μου θυμίζει τη θειούλα μου…την έφτιαχνε φανταστική!! Να είσαι καλά..
Lemon and cinnamon two of my favorites in one awesome creation this looks fabulous!
ohhh..yeah…this looks soooooooooooo good & tempting..;)
Tasty Appetite
Bellissimo non lo conoscevo me ne prendo un bel pezzo ^_*
buon W.E baci
e’ da tanto che ho voglia anch’io di fare questa torta ed ora vedendo quanto ti e’ venuta bene la faro’ di sicuro a nch’io,deve essere buonissima!
Muy rica esta receta.
Ottimo!! Deve essere divino!! Da provare al più presto!
Que delicia.
Se ve divino, un saludo.
Κλασσικό πιάτο της Τυρινής και για μας στη Λαμία Λένια…
Γεύση παραδοσιακή της πατρίδας…
Καλή σαρακοστή να έχεις…-:))
Mi ispira un sacco questo dolce con il semolino e ne avrei giusto una confezione da usare. Capita a fagiolo 🙂 Un bacio, buona domenica
Dear Lenia, This sounds very satisfying. I think we are all looking for solutions for these difficult times. Blessings my dear, Catherine xoxo
ciao lenia, deve essere molto buono questo dolce al latte con semolino.
Mi dispiace veramente per la situazione in Grecia di questo momento, speriamo torni un po’ di tranquillità.
un bacione
sabina
this sounds great, i have not tried this type of sweet 🙂
αχ αχ λατρεμένη γαλατόπιτα!!!
Se ve impresionante!!
Que rico 😀
Un besito linda
http://janakitchen.blogspot.com
Stupendo! Mi ricorda un dolce infantile che cerco da secoli?
Hello dear Lenia! I love it! in spain we have a candy like this. ITt’s ” leche frita” so yummy. Have a nice day dear Lenia!!
Questo dolce mi ispira molto, dev’essere delizioso!!!