Απέναντι από το σπίτι μας μένει ο θείος Παύλος με την γυναίκα του την Ρένα. Συχνά πυκνά ιδίως τώρα το καλοκαίρι τους επισκεπτόμαστε για να αγναντέψουμε το γαλάζιο της θάλασσας από την βεράντα τους. Όποτε λοιπόν η θεία Ρένα βγάζει ζακυνθινά παξιμάδια κρασιού για να μας τρατάρει, ο Δημητράκης πέφτει σαν την ακρίδα πάνω τους και τα τσακίζει. Είναι πολύ νόστιμα, αρωματισμένα με κανελογαρύφαλο, όχι πολύ γλυκά, πανεύκολα στην εκτέλεση και απαιτούν λίγα απλά υλικά για να γίνουν. Ήταν επόμενο λοιπόν να ζητήσω την συνταγή και να τα φτιάξω κι εγώ για να τα μοιραστώ μαζί σας! Δεν υπάρχει σπιτικό στο νησί που να μην φτιάχνει παξιμάδια. Είναι η παράδοση βλέπετε! Ετοιμαστείτε λοιπόν, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, σηκώστε τα μανίκια να ζυμώσουμε αυτά τα πεντανόστιμα ζακυνθινά παξιμάδια κρασιού, την ιδανική συνοδεία για το καφεδάκι μας, αλλά κι ένα εξαιρετικό σνακ για το σχολείο. Είμαι σίγουρη ότι τα παξιμαδάκια τση Ρένας θα σας κερδίσουν!
Φιλιά πολλά από το νησί!!! Μουάτς!
Υλικά:
680 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. λευκό κρασί
180 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαύρη σταφίδα
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. αλάτι
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με την κανέλα και το γαρύφαλο. Σε άλλο βάζω το λάδι και ρίχνω μέσα στο κρασί την σόδα. Αυτή φουσκώνει κι έπειτα αδειάζω και το κρασί μέσα στο λάδι (αυτό να το κάνετε πάνω από το μπολ γιατί ξεχειλίζει το ποτήρι από το φούσκωμα). Ανακατεύω με αυγογδάρτη. Προσθέτω και την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω στο μείγμα των υγρών τα στερεά σταδιακά. Αρχικά ανακατεύω με τον αυγογδάρτη, μετά με μαρίζ και τέλος ζυμώνω με τα χέρια ώσπου να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, λαδερή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να σκορπιστούνε παντού. Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα. Χωρίζω την ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και φτιάχνω τέσσερα μπαστούνια, τα οποία πατικώνω με τα χέρια μου να απλωθούν. Πριν τοποθετήσω τα μπαστούνια στην λαδόκολλα, βάζω σουσάμι σαν χαλί και τα ακουμπώ πάνω. Επίσης πασπαλίζω και την πάνω πλευρά με σουσάμι. Χαράσσω με κόφτη πίτσας έτσι ώστε, όταν ψηθούν, να αποσπώνται εύκολα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C σε αέρα για 45-50 λεπτά. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα τον φούρνο σας. Είναι έτοιμα, όταν έχουν πάρει χρώμα. Γίνονται τραγανά! Αποθηκεύονται για πολλές μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Καλοφάγωτα!
Σημ. μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με ολικής (ίσως πάρει λίγο παραπάνω περίπου 780 γρ.) και το κρασί με χυμό πορτοκαλιού. Επίσης, να μειώσετε την ζάχαρη (140 γρ.) και να αυξήσετε την σταφίδα(80 γρ.) Γίνονται εξίσου υπέροχα! Η φωτογραφία από κάτω δείχνει τα παξιμάδια με αλεύρι ολικής!
Καλησπέρα έφτιαξα τη μουσταλευριά από τοsite πεντανόστιμη.Ευχαριστουμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μας προσφέρεις. Να σαι πάντα καλά καλό βράδυ.
Πολύ χαίρομαι, Χριστινάκι μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Καλημέρα χρόνια πολλά
Ενα μυστικό το κρασί και το λάδι πρέπει να είναι χλιαρά τώρα τον χειμώνα,
Και οι σταφίδες στο τέλος για να μην βγάζουν τα σάκχαρα!
Μυρίζει όλη η γειτονιά όταν τα φτιάχνω!
Σε ευχαριστούμε για την συμβουλή, Στελλίτσα!