Καλημερούδια, αγαπημένοι φίλοι και φίλες! Ελπίζω να είστε καλά! Εμείς επωφελούμαστε της καλοκαιρίας και ξεχυνόμαστε στας ζακυνθινάς εξοχάς. Αν και η πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες δείχνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Ας είναι. Κατά τ’ άλλα όλα καλά. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνόδευσα τον Δημητράκη στην εκδρομή του σχολείου του στο Ναύπλιο. Αυτή η πόλη, όσες φορές και να την επισκεφθώ, πάντα με μαγεύει. Πήγαμε και στις Σπέτσες. Πόσο όμορφο νησί, πόσο αρχοντικό. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίσκεψη στο μεγαλειώδες θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο. Να είμαστε καλά να ταξιδεύουμε να ανοίγει η καρδιά και το μυαλό μας!
Ας περάσουμε στα μαγειρικά μας τώρα. Η ιδέα για το σημερινό φαγάκι ήρθε από το διάσημο αγγλικό πιάτο “η πίτα του βοσκού” (shepherd’s pie). Πρόκειται για κοκκινιστό κιμά με λαχανικά καλυμμένο με πουρέ πατάτας και τυρί για να κάνει κρούστα ψημένο στον φούρνο. Τον κιμά τον αντικατέστησαν τα μανιταράκια (μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους), στα οποία απλώθηκε ένας υπέροχος πουρές κι από πάνω μια στρώση από ψίχουλα αμυγδάλου και παξιμαδιού τέλεσαν χρέη κρούστας. Ω, ναι! Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό πιάτο, από αυτά που θες να δοκιμάσει ο κάθε φίλος/συγγενής/γνωστός που σου κάνει με απορία την ερώτηση: “Μα καλά, εσείς οι χορτοφάγοι τι τρώτε; Μόνο μαρούλια;” Νομίζω πως τέτοια πιάτα αποδεικνύουν και στον πιο δύσπιστο παμφάγο ότι οι χορτοφάγοι τρώνε καλά! Αυτά για σήμερα! Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Υλικά για 5 άτομα:
για τα μανιτάρια:
700 γρ. μανιτάρια
1 (120 γρ.) πράσινη πιπεριά
1 (60 γρ..) κόκκινη πιπεριά
2 (230 γρ.) κρεμμύδια
2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
2 κλωνάρια δεντρολίβανου ή φρέσκιας ρίγανης
3 κ.σ. πελτές ντομάτας
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
για τον πουρέ:
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. φυτικό γάλα
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι κ πιπέρι
για την κρούστα:
30 γρ. παξιμάδι ή φρυγανιά
45 γρ. αμύγδαλα ωμά
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση:
Για τα μανιτάρια: Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα μανιτάρια να γίνουν “κιμάς”. Κατόπιν πολτοποιώ και τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Μεταφέρω τα υλικά μου σε κατσαρόλα, προσθέτω και τα υπόλοιπα και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά.
Για τον πουρέ: Βράζω τις πατάτες. Τις σουρώνω και τις πολτοποιώ στο μπλέντερ. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπώ για να ομογενοποιηθούν.
Για την κρούστα: Χτυπώ στο μπλέντερ όλα τα υλικά να γίνουν σκόνη.
Συναρμολόγηση: Σε ατομικά λαδωμένα πυρεξάκια (ή σε ένα μεγάλο, αν προτιμάτε) μοιράζετε τον κιμά μανιταριών. Από πάνω απλώνετε τον πουρέ και τέλος πασπαλίζετε με την κρούστα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα η κρούστα. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. Αν το φτιάξετε σε πυρέξ, προτείνω να το κάνετε πολύ νωρίτερα ή από την προηγούμενη μέρα για να κόβεται όμορφα. Στην φωτογραφία βλέπετε ότι δεν είναι καλά κομμένο το κομμάτι, γιατί δεν είχε περάσει ώρα από τη στιγμή που το έβγαλα από τον φούρνο. Συνιστώ τα ατομικά πυρεξάκια. Είναι πιο πρακτικά και χαριτωμένα!