The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο
Κυρίως πιάτο

Το ψητό του χορτοφάγου: μανιτάρια με πατάτες φούρνου

Όταν ήμουν μικρή, οι Κυριακές είχαν άρωμα ψητού. Κλασικό, μαμαδίστικο (κ γιαγιαδίστικο) κυριακάτικο φαγάκι: ψητό στο φούρνο με πατάτες! Μεγαλώνοντας κ κόβοντας το κρέας, μου έλειπε αυτή η μοσχοβολιά του ψητού στο σπίτι…ώσπου ανακάλυψα τι το αντικαθιστά όχι απλά επάξια, αλλά είναι κ μακράν καλύτερο! Το ψητό του χορτοφάγου! Μανιτάρια  με πατάτες φούρνου (πορτομπέλο κατά προτίμηση), μπόλικο σκόρδο κ δεντρολίβανο κ το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας: ψήνονται μέσα σε χυμό πορτοκαλιού χωρίς καθόλου νερό! Το σπίτι μοσχοβολά, οι αναμνήσεις ξυπνούν κι εγώ μεταφέρομαι στο σπίτι της γιαγιάς Ελένης που επισκεπτόμασταν συχνά τις Κυριακές κ μας ετοίμαζε το ψητό της! Είναι φοβερό πώς συνδέουμε γεύσεις κ αρώματα με εικόνες, ανθρώπους, εμπειρίες…

Σας προτρέπω θερμά να φτιάξετε αυτό το φαγάκι ανεξάρτητα από το αν είστε χορτοφάγοι! Είμαι βεβαία ότι θα σας ξετρελάνει! Φιλιά γλυκά κ καλή σας εβδομάδα, αγαπημένοι μου φίλοι!

Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο - Orange portobello potato bake
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο

Υλικά για 3 μερίδες:
500 γρ. πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρές φέτες
800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κ κομμένες σε κομμάτια
5 κλωνάρια δεντρολίβανο
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι κ πιπέρι

Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο - Orange portobello potato bake
Το ψητό του χορτοφάγου: μελωμένα πορτομπέλο με πατάτες κ πορτοκάλι στον φούρνο

Εκτέλεση:
Χτυπώ σε ένα μπολ τον χυμό με το λάδι, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο κ το σκόρδο. Βάζω σε ένα ταψί τις πατάτες κ τα μανιτάρια κ περιχύνω με τη σάλτσα. Ακατεύω καλά να πάει παντού. Προσθέτω τον δεντρολίβανο κ ψήνω στους 200C για περίπου 1 ώρα. Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 20.851 times, 2 visits today)

68 Comment

  1. Ο τίτλος μου αρέσει πάρα πολύ! Και έτσι όπως κοιταζα τη φωτογραφία, αν δεν λέγατε ότι το ψητό είναι του χορτοφάγου για να υποψιαστώ πως δεν πρόκειται για κρέας θα το είχα περάσει σίγουρα για τέτοιο!
    Τα μανιτάρια τα λατρεύω και μπορώ να φανταστώ για πόσο νόστιμο φαγητό πρόκειται! Το έχετε δε παρουσιάσει άψογα!!!!!!
    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα κορίτσια!!!

  2. Καλο μηνα κοριτσακια μου γλυκα γλυκα!! Θα νομισετε οτι σας κανω πλακα αλλα οχι οχι καθολου! Χθες το βραδυ τα σερναμενα/πιασμενα ποδια, η μεση που πονουσε κ ενα δαχτυλο με αιματωμα δεν με πτοησαν απο το να φτιαξω το ψητο σας!!! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΤΕΛΕΙΟ!! Σε οποιον αρεσουν τα μανιταρια δεν πρεπει να τη χασει αυτη τη συνταγη!! Τη συνιστω ανεπιφυλακτα!! Μα τοσο λαχταριστο κ χορταστικο πιατο, τοσο δεμενες γευσεις..κ αυτο το καραμελωμα μ’εκανε να γλυψω κ το πιατο…να τα βγαλω ολα στη φορα χαχαχαχα
    Μπραβο σας κ χιλια ευγε προκομμενα κοριτσακια!!
    Την πιο γλυκια ημερα να εχετε!!
    Σας φιλω πολυυυυυ!

    1. Καλά, εσύ είσαι φοβερή! Με τόση κούραση κ μαγείρεψες, βρε θηρίο! Μπράβο!!! Τουλάχιστον χαιρόμαστε που απολαύσατε το φαγάκι. Είναι όντως ονειρεμένο! Καλή ξεκούραση, Ευάκι!
      Φιλάκια γλυκά!

    2. Είσαι απίθανη Ευάκι !!!!!! Συγχαρητήρια και καλή αποκατάσταση! Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι βρεθήκαμε ! Ραντεβού αρχές Ιουλίου…. Α μπορεί να ανέβω για την συναυλία του Robbie Williams, θα σε συναντήσω στην είσοδο; χα χα φιλάκια πολλά

  3. Το έφτιαξα σημερα σαν δοκιμή πριν απο τις γιορτές και θα το ξαναφτιάξω τα Χριστούγεννα πρώτα απο ολα γιατι μοσχομυρισε το σπίτι!!! Απο γεύση…έφαγα σχεδόν όλο το ταψί μονη μου!

    1. Ελινάκι γλυκό, σε νιώθω! Κι εγώ όταν το πρωτοέφτιαξα, το κατασπάραξα!!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο!
      Καλές γιορτές, κοριτσάκι μου!

  4. Καλησπέρα!!!
    Φαίνεται πεντανόστιμη συνταγή και θα την φτιάξω σήμερα που πήρα πορτομπέλο μανιτάρια!!
    Αντί για μέλι θα βάλω σιρόπι σφενδάμου! Έχω μόνο μια ερώτηση: με τόσο πολύ δεντρολίβανο δεν πικρίζει καθόλου το πιάτο? Μήπως βάζουμε ολόκληρα τα κλωνάρια μέσα χωρίς να τα αφαιρέσουμε απ’ το ξύλο τους? Ρωτάω γιατί την έχω πατήσει παλιότερα σε άλλο πιάτο με το δεντρολίβανο..
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Δημητρούλα μου! Είναι όντως πολύ νόστιμο φαγάκι! Λατρεύω τον δεντρολίβανο κ του δίνω κ καταλαβαίνει! 5 τρυφερά κλωνάρια βάζω, ολόκληρα άλλοτε ψιλοκομμένα…Αν τυο φοβάσι, βάλε λιγότερο!
      Περιμένω εντυπώσεις! Πολλά φιλιά, γλυκό κορίτσι!

    1. Κοριτσάκι, καλησπέρα! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά τώρα γύρισα από το σχολείο!
      Δεν βάζω νερό, γιατί κ χυμός υπάρχει κ βγάζουν νερό τα μανιτάρια. Αν δεις στην πορεία, ότι οι πατάτες “κρατάνε” ακόμη κι έχουν σωθεί τα υγρά, πρόσθεσε λίγο ζεστό νεράκι!
      Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά!!!!!!!

  5. αντι για χυμο πορτοκαλιου η οποιουδηποτε αλλου φρουτου(πχ μανταρινιου)τι αλλο μπορω να βαλω?κρασι ας πουμε?κοκκινο?λευκο?τι?

    1. Καλησπέρα, Δημητρούλα! Θα μπορούσες να βάλεις λεμόνι ή κρασί λευκό θα προτιμούσα. Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
      Φιλάκια πολλά κ καλή σου εβδομάδα!

  6. Καλησπέρα. Το δοκίμασα χθες , και πραγματικά ήταν φανταστικό. Το επιβεβαίωσαν κ οι δύσκολοι πελάτες μου…. Σήμερα δε , φάγαμε το υπόλοιπο κ ήταν ακόμα πιο νόστιμο αφού οι πατάτες με τα μανιτάρια “μαριναρίστηκαν”. Από μανιτάρια δεν είχα πορτομπέλλο κ έβαλα άσπρα μεγάλα. Ευχαριστούμε για τις εναλλακτικές συνταγές

  7. To έφτιαξα και ήτανε θεϊκό! Ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχω φάει μανιτάρια! Άρεσε πολύ και στο αγόρι μου που είναι κρεατοφάγος. Σημείωση: Έριξα και κάσιους στο ταψί, καραμελώσανε και αυτά ωραία 😉

    1. Μμμ, πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη κάσιους τα οποία ούτως ή άλλως λατρεύω!
      Χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε και οι δυο!
      Φιλιά πολλά, γλυκό μου Μαράκι!!!

  8. Γεια σας! Φαίνονται πεντανόστιμα και θα δοκιμάσω να τα φτιάξω, μιας και νηστεύω. Έχετε ανεβάσει πολύ ωραία πράγματα και σας ευχαριστώ! Αυτή είναι η πρώτη συνταγή που θα επιχειρήσω να φτιάξω.
    Έχω μόνο ΄δύο ερωτήσεις. Πρώτον, στον αέρα ή στις αντιστάσεις ψήνουμε? Δεύτερον, το ταψί να είναι σκεπασμένο ή όχι?
    Ευχαριστώ πολύ!!!!

    1. Καλησπέρα, Δεσποινάκι μου! Καλή νηστεία! Εδώ θα βρεις τόσες προτάσεις που δεν θα καταλάβεις καν ότι νηστεύεις! Χαχαχα!
      Λοιπόν, το ψήνω σε αντιστάσεις ξεσκέπαστο! Περιμένω εντυπώσεις, αν το φτιάξεις!
      Φιλιά πολλά κ καλά μαγειρέματα!

      1. Θα το φτιάξω σήμερα!!!!! Ευχαριστώ πολύ, μόλις είναι έτοιμο θα σας γράψω!!

  9. Εντάξει, δεν έχω λόγια… απλά τέλειο και σε γεύση και μοσχοβολάει το σπίτι… Σίγουρα θα καθιερωθεί και εκτός νηστείας! Χίλια ευχαριστώ!!!!!!!!

    1. Καλή σου μέρα, Δεσποινάκι μου γλυκό! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το φαγάκι αυτό! Είναι από τα πολύ αγαπημένα μας!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Περιμένω εντυπώσεις κι από άλλες συνταγούλες!
      Πολλά φιλιά κ καλά μαγειρέματα!!!!!

      1. Ευχαριστώ πολύ και πάλι! Να προσθέσω ότι την επόμενη μέρα (εάν τυχόν μείνει, γιατί με δυσκολία δεν τρως όλο το ταψί) είναι ακόμη πιο νόστιμα!!!

    1. Νικόλα μου φαντάζομαι πως γίνεται, απλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο. Θεωρώ ότι με πλευρωτους γίνεται το κοκκινιστό του χορτοφάγου. Ψάξε την συνταγή στο μπλογκ.Φιλάκια πολλά!!

  10. Προσπαθω να καταλαβω αν εχασα κατι!! 🙂
    Το μελωμενα δεν σημαινει πως βαζουμε και μελι? Αππ τη μια δεν βλεπω να αναφερει κατι τετοιο και απο την αλλη καποιος στα σχολια γραφει πως θα αντικαστησει το μελι με κατι αλλο…

    1. Μελώμενα γίνονται από το μέλι κ τη γλύκα της μουστάρδας κ του πορτοκαλιού. Οι vegan μπορούν να βάλουν σιρόπι σφενδαμου η αγαυης που μοιάζει με το μέλι. Φιλάκια πολλά κ Καλή χρονιά!!!!

      1. Συγνωμη γραφει καπου για μελι η τελωσπαντων αλλο αντικαταστατο?? Γιατι δεν το βλεπω πουθενα στην συνταγη??

      2. Μπορείς να προσθέσεις προαιρετικα 1 κ.σ. μέλι η σιρόπι σφενδαμου ή αγαυης.Φιλάκια πολλά πολλά!!!

  11. Χαίρετε!! είναι φαν της σελίδας ωσόσο δν έχω γράψει ποτέ μήνυμα… ψάχνοντας συνταγές με μαντιάρια -λατρεύω! έπεσα πάνω σ’ αυτη την παλιότερη συνταγούλα σου π μ φαίνεται θεσπέσια!! ερώτηση π ίσως φανεί λίγο χαζούλα: στη φωτο βλέπω τα μανιτάρια βαλμένα στη σειρά κ μου αρέσει πολύ αυτό π βλέπω… ενώ στη συνατγή διαβάζω για καλό ανακάτεμα των υλικών… τι ισχύει; ή μήπως ανακατεύουμε κ η φωτο είναι πρόταση για αισθητικό σερβίρισμα (υπέροχο…);; ευχαριστώ! χαίρομαι να σε διαβάζω!! αα! κ με την ευκαιρία: καμιά ιδέα για vegan αυγολέμονο;;

    1. Νούλη μου γλυκιά, σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Όσο για την ερωτηση, έδωσες μόνη σου την απάντηση! Για λόγους φωτογράφισης τα έβαλα έτσι να φαίνονται όμορφα! Vegan αυγολέμονο δεν έχω κάνει ποτέ! Μην με μαλώσεις…Χαχχα!
      Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
      υ.γ. περιμένω εντυπώσεις, αν το φτιάξεις!

      1. ευχαριστώ!! μόλις το φτιάξω (σύντομα..) θα σου πω.. όσο για το αυγολέμονο.. εντάξει.. συγχωρεμένη!! (βασικά σκεφτομουν να φτιάξω ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ψιλοκομμένα μανιτάρια αντι κιμά κ’ δν έχω ακόμη βρει το ντρεσινγκ…) μένω συντονισμένη για ότι υπέροχο σκαρφιστείς!

      2. Μμμμ, ωραία ιδέα! Θα μπορούσες πάντως να χτυπήσεις ταχίνι με νερό, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και λίγο λάδι και να φτιάξεις μια σος για να ρίξεις πάνω από τα ντολμαδάκια!
        Φιλάκια πολλά, αγαπημένη μου!

  12. Απλά, υπέροχο!!! Το φτιάχνω συχνά, μοσχομυριζει το σπίτι!!!

    Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!

    Φιλιά πολλά σε όλην την παρέα!!!

    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, γλυκιά μου! Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει!
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      φιλιά πολλά!!!

  13. Το έχω καθιερώσει εδώ και καιρό στο σπίτι! Καταπληκτικό και πεντανοστιμο!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή ❤❤❤❤❤❤❤❤

    Πετρούλα

  14. Υπέροχη συνταγή!!!. Την έχω στα κυριακάτικα πιάτα της νηστείας. Απλώς βάζω ρίγανη αντί για δεντρολίβανο.
    Και αναρωτιόμουν από πού την έχω τη συνταγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *