For the recipe in English click here
Καλημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι! Επιτέλους Παρασκευή! Ευκαιρία να ξεκουραστούμε από την καθημερινότητα και να προετοιμαστούμε για την εβδομάδα που έρχεται. Ένα γλυκάκι έχουμε για εσάς σήμερα, νόστιμο και ελαφρύ. Δοκιμάστηκε από παιδιά και μεγάλους και πήρε πανηγυρικά το οκ για δημοσίευση! Όταν στα πλαίσια του διαγωνισμού food blog awards που διοργανώνει το Βήμα Gourmet κ στα οποία είμαστε υποψήφιες στην κατηγορία Best Special Diet (αν θέλετε να μας στηρίξετε με την ψήφο σας πατήστε εδώ κ κατόπιν το Like for vote στο τέλος της σελίδας!) μας ζητήθηκε να φτιάξουμε ένα νόστιμο πιάτο για κάποιον που δεν μπορεί να φάει γλουτένη ή/και γαλακτοκομικά ή/και αυγά εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι που να μπορεί να το φάει κάποιος που εμπίπτει και στις τρεις κατηγορίες. Επειδή λοιπόν η νοστιμιά είναι δικαίωμα όλων παρασκευάσαμε μια παραλλαγή του κλασικού banoffee. Το δικό μας banoffee είναι πιο ελαφρύ, χωρίς ζωικά παράγωγα (γαλακτοκομικά και αυγά) και χωρίς γλουτένη. Ο αντρούλης μου που λατρεύει το banoffee, το αγάπησε! Ψημένα ταρτάκια με μια καραμέλα πρωτότυπη φτιαγμένη από φιστικοβούτυρο κι όχι ζαχαρούχο γάλα (!), κομμάτια μπανάνας, κρέμα καρύδας για σαντιγί, αντί για κρέμα γάλακτος πασπαλισμένα με ξύσματα σοκολάτας ή κανέλα συνθέτουν ένα γλυκάκι πεντανόστιμο που μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι! Αξίζει να το δοκιμάσετε! Τα υλικά τα προμηθευτήκαμε από το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Φιλάκια γλυκά!
Υλικά: (για 20 ταρτάκια)
2-3 μπανάνες
για την βάση:
1 φλ. νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη
1/4 φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
1/2 φλ. καρύδι
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. σκόνη κακάο
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος + 3 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml νερό
μια πρέζα αλάτι
για την καραμέλα :
100 γρ απαλό φυστικοβούτυρο
5 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1 κ.γ. βανίλια
για την σαντιγί:
200 ml κρέμα καρύδας
1 κ.γ. σιρόπι αγαύης
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
για την βάση:
Βάζω σε ένα φλυτζάνι τον λιναρόσπορο μαζί με τις 3 κ.σ. νερό, το ανακατεύω με ένα πηρούνι και το αφήνω στην άκρη. Βάζω στο μπλέντερ τη βρώμη, το αλεύρι, τα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα και το αλάτι και τα “χτυπάω” μέχρι να γίνουν όλα σκόνη. Στην συνέχεια σε ένα μπολ βάζω το νερό με το ελαιόλαδο και το μείγμα του λιναρόσπορου και προσθέτω σιγά σιγά ανακατεύοντας το μείγμα του μπλέντερ. Όταν το ζυμαράκι ομογενοποιηθεί (να μην κολλάει στα χέρια, αν σας κολλάει προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι) παίρνω λίγο ζυμαράκι , το ανοίγω με τα χέρια και κόβω ένα ταρτάκι είτε με κουπάτ είτε με ποτηράκι. Σηκώνω τις άκρες από το ταρτάκι ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό καλαθάκι. Τοποθετώ τα ταρτάκια σε λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 15 λεπτά περίπου. Προσπαθήστε να έχουν το ίδιο πάχος για να χρειάζονται τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, μην τα αφήσετε μέσα στο ζεστό ταψί, βάλτε τα σε ένα πιάτο και αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορείτε να τα έχετε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα για ευκολία.
για την καραμέλα:
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζω όλα τα υλικά της καραμέλας και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ομογενοποιηθούν (περίπου 2-3 λεπτά). Αποσύρω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
για την σαντιγί:
Βάζω την κρέμα καρύδας στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα. Τη χτυπάω στο μίξερ μαζί με την κανέλα, την αγαύη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει σαντιγί (δηλ. μέχρι να γυρνάς ανάποδα τον κάδο του μίξερ και να μην πέφτει!)
Συναρμολόγηση:
Παίρνω ένα ταρτάκι, του βάζω μια κουταλιά καραμέλα, μετά μια ροδέλα μπανάνας και μετά σαντιγί. Γαρνίρω είτε με κανέλα είτε με μαύρη σοκολάτα είτε με ένα κομμάτι μπανάνας. Αν σας περισσέψουν, βάλτε τα στο ψυγείο σε αεροστεγές μπολ.
Τι όμορφα! Και πόσο λαχταριστά!
Να είσαι καλά Μαράκι μου!