Τους αγαπώ, τους αγαπώ, τους αγαπώ! Δεν ξέρω πώς ζούσα χωρίς αυτούς για τόσα χρόνια! Από τότε που τους ανακάλυψα δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μου! Μιλώ για τους λατρεμένους μου χουρμάδες, το γλυκό της φύσης, το δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο που θέλει να αποφύγει την ζάχαρη. Είναι πεντανόστιμοι σκέτοι σαν σνακ, γεμιστοί με καρύδι και επικάλυψη σοκολάτας, αλλά χρησιμοποιούνται και ως γλυκαντικό σε ένα σωρό συνταγές. Επιπρόσθετα, με χουρμάδες μπορούμε να φτιάξουμε και υπέροχη, πανεύκολη σπιτική καραμέλα! Η Δημητρούλα είχε ανεβάσει μία στο μπλογκ πριν χρόνια κι εγώ εδώ σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή! Τρώγεται σαν λιχουδιά με το κουτάλι, μπορείτε να την βάλετε σε γλυκά, σε παγωτά σαν αυτό που θα σας παρουσιάσω σύντομα, σε σμούθις ή στο πρωινό σας!
Ιδού λοιπόν η σπιτική καραμέλα! Πολλά φιλιά από το νησί και μείνετε συντονισμένοι, γιατί έρχεται σούπερ παγωτό! Μουάτς!
Υλικά για 1 βαζάκι:
175 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (κατά προτίμηση βασιλικοί)
100 γρ. γάλα καρύδας (κονσέρβας)
2 1/2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε ζεστό νερό τους χουρμάδες για 1 ώρα. Τους σουρώνω, τους βάζω στο μπλέντερ και τους πολτοποιώ ώσπου να γίνουν μια πάστα. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπώ για να ομογενοποιηθούν. Αδειάζω το μείγμα σε βαζάκι και το φυλάω στο ψυγείο! Καλοφάγωτη!
Σημ. Μια ιδέα για να αξιοποιήσουμε το υπόλοιπο γάλα καρύδας είναι να το χτυπήσετε στο μπλέντερ με φράουλες και λίγη αγαύη και να το αδειάσετε σε θήκες παγωτού ή απλά να φτιάξετε ένα κάρυ!
Καλησπερα σας,φαίνεται τέλεια η συνταγή σας. Μια διευκρίνιση,το γαλα καρυδας ριχνιυμε μόνο το στέρεο μέρος ή το ανακατεύουμε και ριχνουμε;Ευχαριστω πολυ
Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, Αναστασία μου!
Λοιπόν το γάλα δεν το βάζεις στο ψυγείο όπως σε άλλες συνταγές. Το ανοίγεις και παίρνεις το λευκό μέρος. Δεν βάζεις το νερουλό!
Φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!