Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Στο μπλογκ αυτό υπάρχουν πάμπολλες συνταγές για σαλάτες, συνειδητοποίησα όμως ότι έχω πολύ καιρό να αναρτήσω μια νέα! Είμαι εξάλλου φανατική σαλατολόγος/φάγος! Στη χώρα μας η λέξη σαλάτα είναι άρρηκτα δεμένη με εικόνες χωριάτικης, μαρουλο/λαχανοσαλάτας. Αντιστοίχως η λέξη όσπρια μας φέρνει στο νου αχνιστά πιάτα φασολάδας/ρεβυθάδας/φακής και γίγαντες πλακί! Όμως είναι κρίμα να περιορίζουμε το εύρος των δυνατοτήτων αυτών των λέξεων σε τόσο στενά πλαίσια! Ας τα κάνουμε σαλάτα κυριολεκτικά λοιπόν! Ας παίξουμε με τα υλικά, τις γεύσεις και τις υφές κι ας αναμείξουμε χρώματα κι αρώματα για να συνθέσουμε πιάτα νόστιμα, γευστικά και θρεπτικά! Και φυσικά ας δώσουμε στα όσπρια τη δυνατότητα να ξετυλίξουν τη δυναμική τους κι ας πάψουμε να τα καταναλώνουμε μόνο ως σούπες. Εκτός από αλείμματα, μπιφτέκια και ρολά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για σαλάτες σαν αυτή εδώ που σας προτείνω. Φακές με σπανάκι, πορτοκάλι, μυρωδικά κι ένα υπέροχο dressing συνθέτουν ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί ακόμα και σαν ελαφρύ γεύμα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Φιλάκια πολλά από την ανεμοδαρμένη Ζακυνθούλα! Μουάτς!
Υλικά για 3 άτομα:
100 γρ. ωμές φακές (beluga)
100 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι σέλερυ, σε φέτες
1 μικρό πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροκοπανισμένο
2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
για το dressing:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ.χυμός πορτοκαλιού
1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζω τις φακές al dente. (Μην τις παραβράσετε, γιατί δεν θα είναι κατάλληλες για σαλάτα). Τις σουρώνω και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Όταν κρυώσουν, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά. Χτυπώ τα υλικά του dressing και περιχύνω τη σαλάτα μου με αυτό. Ανακατεύω καλά και σερβίρω. Καλή σας απόλαυση!
(Visited 2.667 times, 1 visits today)
Τέλεια η σαλάτα σου Ελένη μου, γεμάτη βιταμίνες και σίδηρο!
Σε ευχαριστώ, κοριτσάκι μου γλυκό! Ναι είναι πολύ θρεπτική, αλλά κυρίως πολύ νόστιμη!
Φιλάκια σε σένα και το μουσουδάκι το όμορφο!
Κυρία Ελένη, όταν λέτε «βράζουμε τις φακές al dente», πόσα λεπτά της ώρας είναι αυτό δηλαδή (με μια απόκλιση συν/πλην 5′ — αναλόγως τις φακές (βραστερές, ντεμί βραστερές, κλπ));
Σας ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!
Κύριε Νίκο μου,δεν χρονοχρονομετρω τον χρόνο βρασμού, γιατί εξαρτάται από το πόσο βραστερες είναι. Δοκιμάστε πώς τις θέλετε κ αποσύρετε απο τη φωτια οταν κρατανε ακομη! Καλή επιτυχία!!!
τέλεια έγινε η σαλάτα ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!!!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, Διονυσία μου!
Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα!