Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Ο καιρός περνά και οι γιορτές κοντοζυγώνουν! Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες θα βάλουμε τα δυνατά μας να περάσουμε καλά! Να ξεχάσουμε αυτό που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα και να εστιάσουμε στα καλά. Το μόνο που εύχομαι είναι αυτή η πανδημία να μας αφήσει πιο σοφούς και πιο ώριμους…Αλλά δεν θέλω να σας βαρύνω με τέτοια θέματα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή…Ας γυρίσουμε στα μαγειρικά μας κι ας φτιάξουμε μια υπέροχη πράσινη σαλάτα με δαμάσκηνα, καρύδια και καραμελωμένα κρεμμύδια! Είναι πανεύκολη, ευπαρουσίαστη, ελαφριά και ιδανική για το γιορτινό τραπέζι! Πρασινάδες ανακατεμένες με ροδέλες από καραμελωμένο κρεμμύδι, αρωματισμένο με δεντρολίβανο, καρυδάκια για την τραγανότητα και δαμάσκηνα για να προσδώσουν γλυκύτητα συνθέτουν μια λαχταριστή σαλάτα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!
Μην ξεχνάτε και τις άλλες ιδέες για το γιορτινό τραπέζι:
- Γιορτινό ρύζι με πράσα, μανιτάρια και κάστανα
- Φωλιές με κρέμα κόκκινης πιπεριάς
- Vegan πατάτες ογκραντέν
Αυτά για σήμερα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Δοκιμάστε φέτος αυτήν την πράσινη σαλάτα με δαμάσκηνα, καρύδια και καραμελωμένα κρεμμύδια! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Υλικά για 4-6 άτομα:
300 γρ. πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας
120 γρ. ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
60 γρ. καρύδι
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
2+4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρω τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μαζί με το δεντρολίβανο ώσπου να γίνουν διάφανα. Λίγο πριν αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα καρύδια, ανακατεύω και αλατοπιπερώνω. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το υπόλοιπο λάδι με το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τις πρασινάδες, ρίχνω το μείγμα από το τηγάνι και την σάλτσα κι ανακατεύω ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Σερβίρω σε μια ωραία πιατέλα! Προαιρετικά πασπαλίζω με λίγο σουσαμάκι. Καλή σας απόλαυση!
Χρόνια πολλά,
ήθελα να ρωτήσω για τη συνταγή της σαλάτας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Στα υλικά γράφετε μπαλσάμικο ενώ στην εκτέλεση μουστάρδα. Τι ισχύει από τα δύο;
Χρόνια πολλά και φωτεινά, Δημητρούλα μου! Σ ευχαριστώ για την παρατήρηση, το διόρθωσα…(ου γαρ μόνον έρχεται το γήρας..) Μπαλσάμικο είναι το σωστό!
Φιλιά πολλά!