For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Με χαρά σας παρουσιάζω τη νέα μας συνταγούλα σήμερα! Μετά από πειραματισμούς φτιάξαμε σπιτικά νηστίσιμα κρουασάν με ελάχιστη ζάχαρη κ βούτυρο! Πρέπει να δώσω τα εύσημα στον Κωστή μου, ο οποίος είναι στην ουσία ο δημιουργός της συνταγής, όπως σας έχω γράψει κ πρόσφατα, τον έχει πιάσει ένας μαγειρικός οίστρος φοβερός! Η αρχή έγινε με τα τσουρεκάκια του. Μάλλον γλυκάθηκε από την χαρά της δημιουργίας κ κόλλησε το μικρόβιο! Τι καλά! Είναι πανεύκολα κ δεν θέλουν κόπο κ πολύ μπελαλίδικη διαδικασία. Φτιάξτε τα κρουασανάκια για τα παιδάκια σας. Είναι αγνά, χωρίς συντηρητικά κ νόστιμα! Η υφή τους είναι πιο ψωμένια από αυτά του φούρνου που είναι τίγκα στο βούτυρο. Εμείς τα γεμίσαμε με σταγόνες σοκολάτας, ξύσματα σοκολάτας, νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού κ μαρμελάδα (προσέξτε να είναι σφιχτή). Μπορείτε να τα ψήσετε σκέτα κ να τα κόβετε μετά με μαχαίρι κ να τα γεμίζετε. Επίσης, μπορείτε να τα καταψύξετε κ να τα ψήσετε μια άλλη μέρα (χωρίς να τα αποψύξετε! Θα τα βάλετε απευθείας στον φούρνο).
Σας στέλνω πολλά γλυκά φιλιά κ σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα!
Υλικά για 12 κρουασάν:
625 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι μαγιά
1/2 φλ. (80 γρ.)καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. (105 γρ.)λιωμένη μπανάνα
1/2 φλ. (90 γρ.)φυτικό βούτυρο
1 φλ. (182 γρ.)γάλα σόγιας χλιαρό
1/4 φλ. (53 γρ.)χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Α. Σε ένα μπολ διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Καλύπτω με το κοσκινισμένο αλεύρι κ το αφήνω στην άκρη ΧΩΡΙΣ να τα ανακατέψω. Σε ένα τηγάνι βάζω τον χυμό πορτοκαλιού, την μπανάνα, τη ζάχαρη κ το βούτυρο κ τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αποσύρω από τη φωτιά. Ανακατεύω το αλεύρι με τη μαγιά κ μετά ρίχνω το μείγμα του τηαγανιού στο αλεύρι. Αρχίζω το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά ώσπου να δημιουργηθεί μια ωραία ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Την βάζω στον φούρνο για 45 λεπτά στους 50C.
Β. Κατόπιν την βγάζω, αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας, απλώνω με τον πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο διαστάσεων 30*35 . Την κόβω σε διαγώνιες λωρίδες, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Στο φαρδύ τελείωμα κάθε λωρίδας κάνω ένα σκίσιμο. Το ανασηκώνω, βάζω την γέμιση κ τυλίγω. Τοποθετώ τα κρουασάν σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ξαναβάζω στον φούρνο για 35 λεπτά στους 50C. Κατόπιν τα βγάζω, τα αλείφω με λίγο γάλα (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) κ τα ψήνω στον αέρα στους 180C για 15 λεπτά. Καλή σας απόλαυση!
Φαινονται ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ Λενια μου!! Ευγε κ μονο πολλα μπραβο στον Κωστη!! Στρουμπουλα, φουσκωτα κ τοσο ομορφα…κ με υπεροχο χρωμα….ηλιοθεραπεια μου θυμισαν…!! Οι δε φωτος η μια πιο τελεια απο την αλλη! Μπραβο σας!! Φιλακια πολλα για μια υπεροχη εβδομαδα!!
Σε ευχαριστούμε, γλυκιά Ευούλα! Χχαχα! Ναι, είναι ηλιοκαμένα! όσο για τις φωτογραφίες έβαλα τα δυνατά μου, γιατί όταν φτιάχνει κάτι ο Κωστής νιώθω μεγαλύτερη την ευθύνη να κάνω όμορφη φωτογράφιση!
Να είσαι καλά, ματάκια μου! Μουάτς!
Ευχαριστούμε οικογενειακώς και πάλι! Τα έφτιαξα και εκτός από πιο υγιεινά απο τα κλασσικά ήταν και πάρα πολύ νόστιμα!
Χαιρόμαστε πολύ που σας άρεσαν! Μπράβο σου, κοριτσάκι! Κ εμείς τα τσακίσαμε!
Φιλάκια πολλά!
Τα είδα στο ίνσταγκραμ και έπεσα ξερή!! Τα θέλω!!!!!!!!
Και οι φωτογραφίες κορίτσια… Από τις καλύτερές σας φωτογραφίσεις. Λιτές, με υπέροχα χρώματα και πολύ ωραίο στήσιμο!!! Μπράβο για όλα!!!!!!!!!!!
Ευχαριστούμε ,Χρυσαυγούλα! Η αλήθεια είναι ‘οτι όταν φτιάχνει κα΄τι ο σύζυγος, βάζω τα δυνατά μου για να μην τον απογοητεύσω! Γι αυτό θεωρώ ότι αυτή καθώς κ η φωτογράφιση με τα τσουρέκια είναι από τις καλύτερες μου!
Πολλά φιλάκια, γλυκό κορίτσι!
ουαου!!! φαινονται τελεια!! κ χωρις τον μπελα με το βουτυρο για σφολιατα !! υποθετω αντι γαλα σογια να βαλω κανονικο η αμυγδαλου ε;; τελεια συνταγη εννοειτε αποθηκευτηκε!
Σε ευχαριστούμε πολύ, κοριτσάκι! Ναι, μπορείς να βάλεις άλλο γάλα.
Περιμένουμε εντυπώσεις, αν τα φτιάξεις! Ήδη 4 αναγνώστριες που τα έφτιαξαν ενθουσιάστηκαν!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!!
Όπως καταλαβαίνεις κάθε Σαββατοκύριακο (και όχι μόνο) οι συνταγές σας έχουν τη τιμητική τους στο σπίτι μας. Τα κρουασανακια σας έκλεψαν την παρασταση. Τα πιτσιρίκια μου μαλωναν για το ποιος θα τα τυλιξει. Απλά όπως λεω πάντα τέλεια. Ειλικρινά κάνετε πολύ καλή δουλειά για εμάς που έχουμε διαλέξει έναν άλλο τρόπο ζωής. Καλή συνέχεια και καλά τρεξιματα να έχουμε.
Πόσο χαρούμενη με κάνεις με αυτό το σχόλιο, βρε Δημητρούλα! Ξέρεις, από τότε που αποχώρησε η αδερφούλα μου από το μπλογκ σε συνδυασμό με την επιστροφή μου στην δουλειά κ με την ανατροφή ενός μπέμπη 9 μηνών το blogging δεν είναι πια εύκολο όπως παλιά…Ο χρόνος μου είναι λιγοστός εώς μηδαμινός…Όποτε λαμβάνω τέτοια μηνύματα, παίρνω δύναμη για να συνεχίσω. Σε ευχαριστώ από καρδιάς λοιπόν για τα καλά σου λόγια, κοριτσάκι μου!
Δρομέας κι εσύ; Μπράβο!!!! Καλά κ πολλά χιλιόμετρα εύχομαι!
Σε φιλώ!!!!!
Λοιπόν εχω χάσει το μέτρημα με τα κρουασαν. Τώρα θα τα κάνω ολικής και θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Μιλάμε φοβερή επιτυχία.
Δρομέας και εγώ και γενικά λάτρης του αθλητισμού και της υγείας. Έχετε κάνει καταπληκτική δουλειά και όλα θα πάνε καλά γιατί έχετε βάλει τις βάσεις. Φιλιά και καλή συνέχεια. Θα ενημερώσω για το γευστικό αποτέλεσμα. 🙂
Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την στήριξη, γλυκιά μου Δημητρούλα!!!!
Περιμένω εντυπώσεις κ αν μπορείς στείλε κ φωτογραφία να ανεβάσω στο fb! Πολλά φιλιά, κοριτσάκι μου κ καλό Σ/Κ!
Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες, θρεπτικές συνταγές σας!
Να ρωτήσω με τι μπορούμε να αντικαταστησουμε την μπανάνα μιας και λόγω αλλεργίας δεν μπορώ, δυστυχώς, να φάω?
Καλησπέρα, Χριστινάκι μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Με επιφύλαξη (γιατί δεν το έχω δοκιμάσει στην συγκεκριμένη συνταγή) σου προτείνω να αντικαταστήσεις την μπανάνα με 2/3 πουρέ μήλου (applesauce). Πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στο τμήμα ζαχαροπλαστικής. Αν τα φτιάξεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα κι αν δουλεύει τελικά ο πουρές στην συγκεκριμένη συνταγή.
Φιλιά πολλά!!!!!!
Καλησπέρα μια ερωτηση αν τα ζυμωσω σημερα αλλα τα φτιαξω αυριο για ψησιμο μπιρω και ναι που αποθηκευω την ζυμη
Καλή σου μέρα, Κορίνα μου! Ή θα τα ψήσεις αμέσως αφού τα φτιάξεις ή θα τα καταψύξεις κ θα τα ψήσεις όποτε θες (χωρίς ξεπάγωμα). Στην δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό όσο στην πρώτη (λογικό, το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο). Αν τα φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια πολλά!!!!!
Χαίρομαι που λαμβάνω τις συνταγές σας με λύσεις χωρίς ζωικα υλικά,. Όλο και περισσότερο ψάχνω και εγώ συνταγές αυτού του στυλ. Όταν λες φυτικό βούτυρο τι ΕΝΝΟΕΊΣ? Γιατί μαργαρίνη δε θέλω να χρησιμοποιώ!
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το μπλογκ, γλυκιά μου. Την μαργαρίνη εννοώ, αλλά θεωρώ ότι είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν βλάπτει…
Φιλάκια πολλά κ καλή εβδομάδα
Καλησπέρα! Τα κρουασάν σας φαίνονται πεντανόστιμα, μπορώ αντί για καστανή ζάχαρη να βάλω στέβια κρυσταλλική?
Ανθούλα μου, δεν ξέρω. Δεν το έχουμε δοκιμάσει!
Καλησπέρα! Θα ήθελα λίγη βοήθεια. Την προηγούμενη φορά που τα έκανα,η ζύμη βγήκε πεντανόστιμη! Για γέμιση έβαλα κομματάκια κουβερτουρας. Ζεστά όσο ήταν, ήταν μια χαρά! όταν όμως κρυωσαν η κουβερτουρα έσφιξε. Καμια ιδέα για γέμιση; Τι άλλο μπορώ να βάλω;
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για τη συνταγή.
Μπορώ να δοκιμάσω αντί για φυτ.βούτυρο, αβοκάντο; και αντί για μαγιά, μπέικιν πάουντερ;
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, Ζωίτσα μου!
Δεν είναι το ίδιο υλικό το αβοκάντο, οπότε δεν θα το συνιστούσα. Με baking powder δεν το έχουμε φτιάξει, δεν είναι το ίδιο υλικό!
Φιλιά πολλά!