For the recipe in English click here
Καλημερούδια, αγαπημένοι/ες μου! Η εβδομάδα ξεκινά με άρωμα Ανατολής! Σήμερα θα μαγειρέψουμε ένα λατρεμένο ντιπ που μας έρχεται από τη Συρία κ ακούει στο εξωτικό όνομα μουχαμάρα (άσχετο, αλλά μου θυμίζε λίγο τη χαμούρα, χαχα!). Η βάση του είναι κόκκινες πιπεριές κ καρύδι, μπαχαρικά κ σιρόπι ροδιού (το αντικατέστησα με κρέμα μπαλσάμικο). Είναι πολύ λαχταριστό κ ιδανικό για βούτες! Επειδή είχα πληθώρα πιπεριών διαφόρων χρωμάτων δεν περιορίστηκα στις κόκκινες. Διατηρείται ωραιότατα στο ψυγείο κ ταιριάζει με αρτοπαρασκευάσματα παντός είδους. Υπέροχο είναι κ για άλειμμα σε σάντουιτς, πίτες, τοστ.
Σας αφήνω τώρα, σε λίγο επίκειται πόλεμος στο σπίτι! Μην πάει ο νους σας στο κακό, απλά θα γκρεμίσουμε το παλιό μας τζάκι κ έχουμε να φάμε πολλή σκόνη! Καλή εβδομάδα σας εύχομαι, γεμάτη φως κ χαμόγελο!
Υλικά (για 1 1/2 φλ.):
700 γρ. ωμές πιπεριές (έβαλα κυρίως κόκκινες κ λίγες κίτρινες κ πράσινες κέρατο)
1/2 φλ. καρύδια
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
από 1/4 κ.γ. κύμινο, κόλιανδρο κ ξερό δυόσμο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένω τις πιπεριές κ τις αραδιάζω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω στους 180C ώσπου να αρχίσουν να σκάνε. Αφήνω να κρυώσουν κ μετά τις ξεφλουδίζωκ τις ξεσποριάζω. (σημειωτέον ότι από τα 700 γρ. που ζύγιζαν αρχικά μου απέμεινα μετά το καθάρισμα 350!) Τις βάζω στο μπλέντερ κ τις πολτοποιώ. Βρέχω ελαφρώς το ψωμί κ το στίβω καλά με τα χέρια. Το βάζω στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά κ τα πολτοποιώ όλα μαζί. Μην βάλετε μεγάλη ταχύτητα κ λιώσουν εντελώς. Είναι ωραίο να νιώθεις την υφή των υλικών. Μεταφέρω σε μπολάκι, ραντίζω με λίγο λάδι κ πασπαλίζω με σουσάμι. Καλή σας απόλαυση!
μια βουτιά σε αυτό το μπωλάκι θα έκανα ευχαρίστως!!! 🙂
Uhm, che buona! Ottima idea la soostituzione dell’introvabile melassa di melograna con la crema di aceto balsamico. La proverò!
Baci dall’Italia, a presto, cara Lenia!
Πολύ ωραια συνταγή, ευχαριστούμε! Μπορούμε να την καταψύξουμε άμα είμαστε μόνο ένα άτομο και δε θελουμε να χαλάσει;;
Δεν νομίζω, γλυκιά μου! Διατηρείται όμως στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 μέρες, οπότε μπορείς να την καταναλώσεις!