For the recipe in English click here
Καλημερούδια κ καλή εβδομάδα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Σήμερα σας έχω ένα “πειραγμένο” μαπόρυζο! “Καλέ, τι είναι αυτό;” θα αναρωτηθείτε. Εκτός βέβαια κι αν είστε Πατρινοί, οπότε θα γνωρίζετε ότι το λάχανο το λέμε μάπα στην Πάτρα. Ως εκ τούτου μαπόρυζο είναι αυτό που αποκαλείται λαχανόρυζο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η γλυκιά μου μανούλα το φτιάχνει συχνά τον χειμώνα, όταν βρίσκει γλυκά λάχανα κ θυμάμαι να το τρώμε κ να αναφωνούμε οικογενειακώς πως έγινε λουκούμι! Το κάνει πάντα κόκκινο, με σέλινο, κρεμμύδι κ καρότο. Πριν λίγες μέρες λοιπόν που είχα μια μάπα καλή κ σκεφτόμουν πώς να την αξιοποιήσω, σκέφτηκα να κάνω ένα διαφορετικό μαπόρυζο. Πρώτον αποφάσισα να το κάνω χωρίς ντομάτα, με πορτοκάλι κ μουστάρδα, να το αρωματίσω με δεντρολίβανο κ να αντικαταστήσω το ρύζι με την αγαπημένη μου κινόα. Κοινώς του άλλαξα τα φώτα. Εντυπώσεις: μας άρεσε πολύ, αλλά αυτό που μου έδωσε τεράστια χαρά είναι ότι άρεσε πολύ και τον Δημητράκη μας! Τώρα που χρόνισε τρώμε συχνά το ίδιο φαγητό, οπότε χάρηκα ιδιαιτέρως που το εξαφάνισε! Είναι παιδί μου, τέλος! Έχουμε ακριβώς τα ίδια γούστα! Θα μου πείτε οι διατροφικές μου συνήθειες τον έχουν επηρεάσει και όταν ήταν έμβρυο κ τώρα που ακόμα τον θηλάζω. Το αγαπημένο του γεύμα είναι η φρουτόκρεμα! Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Ας μην μακρηγορώ! Ας μαγειρέψουμε αυτό το εναλλακτικό λαχανόρυζο για την φαμίλια μας κι ας δώσουμε στα παιδάκια μας τα καλύτερα! Καλά να περνάτε, γλυκά μου πλάσματα! Φιλάκια πολλά! Μουατς!
Υλικά για 3-4 μερίδες:
900 γρ. λάχανο, χοντροκομμένο
3/4 φλ. κινόα Biosophy
2 καρότα, σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
4 φλ. νερό
1 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
7 κ.σ. μουστάρδα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι Le Guerandais
πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα μαζί με το νερό κ βράζω σε μέτρια φωτιά. Μετά από 15′ προσθέτω την μουστάρδα, τον χυμό, τον δεντρολίβανο κ την καλά ξεπλυμένη κινόα. Συνεχίζω το μαγείρεμα ώσπου να βράσουν καλά τα λαχανικά κ να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτω στο τέλος το λάδι κ αλατοπιπερώνω. Καλή σας απόλαυση!
Να ρωτήσω,
Παίζει κάτι άλλο σαν εναλλακτικό της μουστάρδας. Αν όχι πως θα ήταν χωρίς το συγκεκριμένο υλικό;
Αγαπητέ Ορφέα, παίζει βασικό ρόλο στη συνταγη κ δεν θα ήταν το ίδιο νόστιμο το φαγητό χωρίς αυτήν! Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι αλλο.
Πολλά φιλιά!!!
Χεχεχε, δεν ήξερα ότι η μάπα είναι το λάχανο 🙂 Μας αρέσει πολύ το λαχανόρυζο και λέω να δοκιμάσω απόψε την συνταγή με κινόα και πορτοκάλι!
Είδες τι μαθαίνει κανείς, Βίκυ μου; Κι εγώ το αγαπώ το λάχανο! Καλή επιτυχία λοιπόν! Φιλάκια πολλά!!!