For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μας φίλοι κ φίλες κ καλό μήνα! Υποδεχόμαστε την άνοιξη με ένα κλασικό μαμαδίστικο πιάτο στη χορτοφαγική εκδοχή του! Φτιάχνουμε υπέροχα ζουμερά κεφτεδάκια από … φασόλια! Είναι υπέροχα, λαχταριστά, κανείς δεν θα καταλάβει ότι το βασικό συστατικό τους είναι τα φασόλια. Ωραίος τρόπος για να τα καμουφλάρετε, αν τα παιδάκια σας δεν τα αγαπούν! Συνοδέψτε τα με μακαρονάκια ή ρύζι κ απολαύστε ένα κλασικό πεντανόστιμο πιάτο. Φυσικά τα ψήσαμε για να είναι ελαφριά!
Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά για 15 κεφτεδάκια:
300 γρ. άσπρα φασόλια
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 φλ. βρώμη, αλεσμένη
μέντα, δυόσμος, ρίγανη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
για τη σάλτσα:
500 γρ. χυμός ντομάτας, 1 σφηνάκι κρασί
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, ρίγανη
Εκτέλεση:
Μουλιάζω αποβραδίς τα φασόλια σε νερό. Την άλλη μέρα τα βράζω κ τα στραγγίζω. Τα πολτοποιώ στο μπλέντερ κ τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα λαχανικά (αφού τα έχω πολτοποιήσει στο μπλέντερ) των κεφτέδων μέσα. Ανακατεύω. Κατόπιν προσθέτω τη βρώμη, το λάδι, τα μυρωδικά κ αλατοπιπερώνω. Αφήνω 1 ώρα στο ψυγείο το μείγμα για να σφίξει. Μετά απλώνω μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετώ τα κεφτεδάκια που πλάθω. Ψήνω για περίπου 1 ώρα στους 200C. Τα γυρίζω, όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά για να ψηθούν καλύτερα και από την άλλη. Όταν είναι έτοιμα, τα “βαπτίζω” μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα κ τα μεταφέρω σε πιατέλα.
Την ώρα που η ζύμη είναι στο ψυγείο, φτιάχνω τη σαλτσούλα μου. Απλά τσιγαρίζω ελάχιστα τα λαχανικά, τα σβήνω με κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτω τη ντομάτα και λίγο νερό. Αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Τη χρειαζόμαστε για τα κεφτεδάκια. Συνοδεύω με ρύζι, μακαρόνια ή νιόκι.
καλημέρα υπέροχες veggie sisters!
μπορώ να φτιάξω τα κεφτεδάκια, να τα ψήσω και να τα βάλω κατάψυξη για επόμενη φορά?
Καλημερούδια, Μαριώ, κ καλή σου εβδομάδα! Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, οπότε δεν ξέρω με βεβαιότητα να σου πω. Μήπως θα ήταν καλύτερα να τα πλάσεις κ να τα καταψύξεις; Αν τα ψήσεις κ τα καταψύξεις, φαντάζομαι θα πρέπει να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ρίξεις στην σάλτσα.
Αν το δοκιμάσεις, πες μου να το γράψω για τους μελλοντικούς ενδιαφερόμενους!
Φιλάκια πολλά!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ.ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ.ΣΑΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑ ΠΙΛΑΦΙ.ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αλεξία μου γλυκιά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!!! Χαίρομαι τόσο πολύ που σου αρέσουν οι συνταγούλες του μπλογκ!
Πολλά φιλάκια κ καλά μαγειρέματα!!!!!!
Το μόνο που λείπει από το blog ειναι ενα πινακάκι με τη διατροφικη αξια (υδατανθρακες, λιπαρα, θερμιδες και λοιπα)
σε κάθε συνταγή εννοω*
Έχεις δίκιο, κοριτσάκι μου! Είναι θέμα έλλειψης χρόνου… Φιλιά πολλά
Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησα να κάνω τέτοιου είδους κεφτεδάκια. Ήταν όμως η πρώτη φορά που πέτυχαν!!! Ευχαριστούμε πολύ για τις φοβερές συνταγές!!
Δεσποινάκι μου όμορφο, το πόσο χαίρομαι δεν στο συζητώ! Με τιμά που κάνεις πολλές συνταγές από το μπλογκάκι μας! Να είσαι καλά!
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Προσπάθησα να την κάνω σήμερα, ωστόσο επειδή δε γράψατε δοσολογίες για μέντα/δυόσμο/ρίγανη/αλάτι, τα κεφτεδάκια μου βγήκαν αρκετά άνοστα. Θα το εκτιμούσα πολύ εάν σε επόμενες συνταγές αναγράφονται οι δοσολογίες, καθώς άρχισα πολύ πρόσφατα να μαγειρεύω οπότε δεν έχω εμπειρία. Καλή συνέχεια και συγχαρητήρια για το έργο σας!
Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δεν αναφέρω την ακριβή ποσότητα, γιατί είναι και θέμα γούστου π.χ. κάποιος μπορεί να θέλει να ακούγεται περισσότερο η ρίγανη και λιγότερο ο δυόσμος κτλ Γενικά πάντως τα μυρωδικά μην τα χρησιμοποιείς με φειδώ! Χρωματίζουν το φαγητό μας, ειδικά τα όσπρια, την σόγια κτλ. Θα προσπαθήσω στο μέλλον να είμαι πιο ακριβής. Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!